Wat is een memecoin?

Home » Hub » Begrippen » Wat is een memecoin?

Een memecoin is een cryptocurrency die vaak begint als een grap of gebaseerd is op een internetmeme, maar die desondanks waarde kan vergaren door speculatie en populariteit.

Memecoins uitgelegd

Een memecoin is een type altcoin die zijn oorsprong vindt in internetmemes, grappen of culturele fenomenen. In tegenstelling tot andere, meer gevestigde cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH), die zijn ontwikkeld met een duidelijk doel of technische innovatie in gedachten, zijn memecoins vaak gelanceerd voor de lol of als een parodie. Ondanks hun humoristische oorsprong kunnen ze echter snel waarde vergaren en een breed publiek aantrekken, voornamelijk gedreven door sociale media-hypes en speculatie.

Een beroemd voorbeeld van een memecoin is Dogecoin (DOGE), dat oorspronkelijk werd gecreëerd als een grap, maar later wijdverbreide erkenning en waarde kreeg, mede dankzij de steun van beroemdheden en ondernemers, zoals Elon Musk, en een actieve community.

Het investeren in memecoins is riskant. Vanwege hun speculatieve aard kunnen de prijzen extreem volatiel zijn. Hoewel sommige investeerders aanzienlijke winsten hebben behaald, hebben anderen forse verliezen geleden. Het is essentieel voor potentiële investeerders om te begrijpen dat de waarde van memecoins vaak niet wordt ondersteund door concrete fundamentals, maar eerder door perceptie, publiciteit en de grillen van de markt.

Lijst van bekende memecoins

Hieronder een lijst met voorbeelden van enkele bekende memecoins.

 1. Dogecoin (DOGE): Oorspronkelijk gelanceerd als een parodie op Bitcoin, is het de meest bekende memecoin. Het heeft de afbeelding van de Shiba Inu-hond van de “Doge” meme.
 2. Shiba Inu (SHIB): Gelanceerd als een “Dogecoin-killer”, heeft het ook de Shiba Inu-hond als zijn mascotte.
 3. SafeMoon: Een andere populaire memecoin die aandacht kreeg door de unieke tokenomics en beloften van een veilige maanlanding voor investeerders.
 4. Elongate: Geïnspireerd door een tweet van Elon Musk, waarin hij grapte over het creëren van een dergelijke munt.
 5. Kishu Inu, Akita Inu, en andere ‘Inu’ munten: Na het succes van Dogecoin en Shiba Inu verschenen er verschillende andere munten met een soortgelijk thema.
 6. Banano: Een munt bedoeld als een parodie op Nano, met een focus op snelle, fee-loze transacties en een humoristische gemeenschap.
 7. Pepe (PEPE): PEPEcoin is een mememunt gebaseerd op de populaire Pepe the Frog-meme. De coin werd in april 2023 gelanceerd en steeg vrij snel naar grote hoogtes, om vervolgens weer te zakken.

Het is belangrijk om te weten dat er op moment van schrijven honderden, zo niet, duizenden memecoins in omloop zijn. Dagelijks verschijnen en verdwijnen er weer nieuwe memecoins.

Waar kun je memecoins kopen?

Memecoins kunnen op dezelfde plaatsen worden gekocht als andere cryptocurrencies, voornamelijk via crypto exchanges. Hier volgen enkele stappen voor het kopen van memecoins:

 1. Cryptocurrency-uitwisselingen (Exchanges):
  • Grote Exchanges: Vele bekende memecoins, zoals Dogecoin, zijn verkrijgbaar op grote en bekende cryptocurrency exchanges zoals Binance, Coinbase, Kraken en Huobi.
  • Gedecentraliseerde Exchanges (DEX’s): Sommige nieuwere of minder bekende memecoins zijn mogelijk niet direct beschikbaar op de grote, gecentraliseerde platforms. In dit geval kunt u ze vinden op gedecentraliseerde uitwisselingen zoals Uniswap of SushiSwap.
 2. Aanmaken van een Account: Voordat je memecoins kunt kopen, moet je een account aanmaken op een uitwisseling. Dit proces kan identiteitsverificatie vereisen, afhankelijk van de regelgeving van het platform en het land waar je woont.
 3. Storten van Geld: Zodra je een account hebt, kun je fiatgeld (zoals euro’s of dollars) storten of een andere cryptocurrency overmaken naar je uitwisselingsaccount.
 4. Aankopen: Met het saldo op je account kun je de gewenste memecoin kopen.
 5. Veiligheid: Na aankoop kan het verstandig zijn om je memecoins over te zetten naar een persoonlijke, veilige crypto wallet in plaats van ze op de uitwisseling te laten staan. Dit kan de veiligheid verhogen, omdat uitwisselingen soms doelwit zijn van hacks.
 6. Onderzoek: Voordat je investeert, is het essentieel om grondig onderzoek te doen naar de memecoin die je overweegt te kopen. De prijzen van memecoins kunnen erg volatiel zijn, en veel van de projecten hebben mogelijk geen solide basis of lange-termijnvisie.

Het kopen van memecoins, net als andere investeringen, komt met risico’s. Het is altijd aan te raden om eerst grondig onderzoek te doen en niet meer te investeren dan je bereid bent te verliezen. Memecoins kunnen hard stijgen, maar ook zeker hard dalen.

Beste memecoin in 2024

Sommige van de meest populaire memecoins in 2023 zijn:

 • Dogecoin (DOGE)
 • Shiba Inu (SHIB)
 • Dogwifhat (WIF)
 • BONK
 • Baby Doge Coin (BABYDOGE)
 • SafeMoon (SAFEMOON)
 • CumRocket (CUMMIES)
 • Pepe (PEPE)

Het is belangrijk op te merken dat memecoins een zeer risicovolle investering zijn. Ze hebben geen fundamentele waarde en hun prijs kan gebaseerd zijn op hype en speculatie. Als je overweegt om in memecoins te investeren, moet je je bewust zijn van de risico’s en alleen geld investeren dat je je kunt veroorloven te verliezen.

Hier zijn enkele risico’s waarmee je rekening moet houden bij het investeren in memecoins:

 • Volatiliteit: Memecoins zijn zeer volatiel, wat betekent dat hun prijs snel kan stijgen en dalen. Dit kan leiden tot grote verliezen als je op het verkeerde moment instapt.
 • Geen fundamentele waarde: Memecoins hebben geen fundamentele waarde, wat betekent dat hun prijs niet gebaseerd is op de financiële prestaties van een bedrijf of organisatie. Hun prijs is gebaseerd op hype en speculatie, wat ze tot een zeer riskante investering maakt.
 • Scams: Er zijn veel scams die verband houden met memecoins. Zorg ervoor dat je alleen investeert in memecoins die door een betrouwbare bron zijn uitgegeven.

Alhoewel je zeker wel succesverhalen zult horen van investeerders die vroeg memecoins hebben gekocht, zo zijn er ook genoeg verliezers. Het is onmogelijk om te zeggen welke memecoin een volgende Dogecoin gaat worden, omdat de toekomst natuurlijk niet te voorspellen is.

Het is belangrijk om goed het dagelijkse crypto nieuws in de gaten te houden, om zo snel op de hoogte te zijn van mogelijke memecoin stijgingen.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme