Wat is een (crypto) whale?

Home » Hub » Begrippen » Wat is een (crypto) whale?

Een crypto whale is een individu of entiteit die een zeer groot aantal cryptovaluta bezit, waardoor ze aanzienlijke invloed kunnen hebben op de marktprijzen.

Whales uitgelegd

Een “crypto whale” is een term die wordt gebruikt in de crypto community om een individu of entiteit te beschrijven die een zeer groot aantal cryptocurrencies bezit. De term komt van het idee van een “walvis” als groot en invloedrijk wezen in de zee – in dit geval de financiële ‘zee’ van de cryptocurrency markt.

In deze context kan een crypto whale dus een individu, een groep individuen, een bedrijf of zelfs een overheidsinstelling zijn die een aanzienlijk aantal tokens van een bepaalde cryptocurrency bezit. Het specifieke aantal dat iemand tot een “whale” maakt, kan variëren afhankelijk van de specifieke munt, maar over het algemeen zou men verwachten dat het een significant percentage van de totale circulerende voorraad is.

De acties van een crypto whale kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de markt. Stel je bijvoorbeeld voor dat een crypto whale besluit om een groot deel van hun holdings te verkopen. Deze verkoop zou een enorme toename van het aanbod van die munt op de markt veroorzaken, wat waarschijnlijk de prijs zou doen dalen. Het tegenovergestelde zou kunnen gebeuren als een crypto whale besluit om een grote hoeveelheid van een munt te kopen: de plotselinge toename van de vraag zou waarschijnlijk de prijs doen stijgen. De bewegingen van crypto whales worden daarom nauwlettend gevolgd door andere beleggers.

Bovendien heeft de aanwezigheid van crypto whales geleid tot zorgen over marktmanipulatie. Vanwege hun aanzienlijke holdings kunnen whales mogelijk de marktprijs van een cryptocurrency manipuleren door middel van tactieken zoals ‘pump and dump‘ – waarbij ze de prijs opdrijven door grote aankopen te doen, om vervolgens hun holdings te verkopen zodra anderen beginnen te kopen op de hogere prijs.

Wie is de grootste crypto whale?

Het is moeilijk te zeggen wie de grootste crypto whale is, vooral omdat veel cryptocurrency bezitters hun identiteit liever anoniem houden. Daarnaast is het moeilijk om met zekerheid te zeggen wie de grootste crypto whale is, aangezien de waarde van cryptocurrencies fluctueert en bezittingen kunnen worden verspreid over verschillende digitale wallets.

Wat we wel weten, is dat het grootste Bitcoin-adres – die vaak wordt gezien als de grootste Bitcoin (BTC) whale – vaak wordt geassocieerd met een cryptocurrency exchange. Deze adressen zijn over het algemeen eigendom van grote exchanges zoals Binance of Huobi, die grote hoeveelheden Bitcoin beheren namens hun gebruikers.

Daarnaast is er de zogenaamde “Satoshi whale”. Dit verwijst naar Satoshi Nakamoto, de pseudonieme schepper van Bitcoin. Het wordt geschat dat Nakamoto ongeveer 1 miljoen Bitcoins bezit die in de begindagen van het netwerk zijn gemined. Deze Bitcoins zijn echter sinds 2010 niet meer verplaatst en het is onduidelijk of Nakamoto nog toegang heeft tot deze fondsen.

Lijst van top 10 crypto whales

Crypto whales zijn meestal grote organisaties, mining pools of individuen die anoniem willen blijven. Privacy en anonimiteit zijn kernprincipes van veel cryptocurrencies, dus het is moeilijk om de exacte identiteit van deze whales te bepalen.

Echter, er zijn enkele bekende organisaties en adressen met aanzienlijke hoeveelheden cryptocurrency, gebaseerd op blockchain analyse. Hier zijn enkele voorbeelden:

  1. Satoshi Nakamoto – De anonieme maker van Bitcoin, die naar verluidt ongeveer 1 miljoen Bitcoins bezit.
  2. De Winklevoss-tweeling – Ze hebben naar verluidt een van de grootste hoeveelheden Bitcoin sinds 2013.
  3. MicroStrategy – Een Amerikaans bedrijf dat grote hoeveelheden Bitcoin heeft gekocht als een investeringsstrategie.
  4. Grayscale Bitcoin Trust – Een digitaal valuta beleggingsproduct dat voornamelijk in Bitcoin handelt.
  5. Block.one – Het bedrijf achter de EOS.IO software, dat grote hoeveelheden Bitcoin bezit.
  6. Pantera Capital – Een investeringsfirma en hedge fund dat aanzienlijke belangen heeft in verschillende cryptocurrencies.
  7. Roger Ver – Ook bekend als “Bitcoin Jesus”, hij is een prominente voorstander van Bitcoin en Bitcoin Cash.
  8. Barry Silbert – De oprichter en CEO van Digital Currency Group, een bedrijf dat investeert in verschillende cryptocurrencies en gerelateerde bedrijven.
  9. Chris Larsen – Mede-oprichter van Ripple Labs, het bedrijf achter de cryptocurrency XRP.
  10. Tim Draper – Een venture capitalist die bekend staat om zijn vroege investeringen in Bitcoin.

Hoeveel heb je nodig om een crypto whale te zijn?

Er is geen vastgestelde hoeveelheid voor hoeveel je moet bezitten om als een ‘crypto whale’ te worden beschouwd, omdat dit kan variëren afhankelijk van de specifieke cryptocurrency. In de context van Bitcoin, is er echter een algemene consensus in de community dat adressen met meer dan 1.000 BTC vaak als ‘whales’ worden beschouwd.

Bitcoin-adressen die duizenden of tienduizenden Bitcoin bevatten, worden vaak gemonitord door de community omdat hun acties, zoals kopen of verkopen, een aanzienlijke impact kunnen hebben op de marktprijzen van Bitcoin. Deze impact komt van het feit dat het totale aanbod van Bitcoin is begrensd op 21 miljoen munten, en dus het houden van duizenden bitcoins betekent dat je een groot deel van het totale aanbod bezit.

Bij andere cryptocurrencies kan de drempel aanzienlijk variëren. Voor altcoins met een veel groter totaal aanbod dan Bitcoin kan het aantal munten dat nodig is om als een ‘whale’ te worden beschouwd, in de miljoenen of zelfs miljarden liggen.

Whale transacties volgen

Blockchain analysebedrijf Lookonchain (@Lookonchain) houdt dagelijks op Twitter bij welke grote crypto transacties er plaats hebben gevonden. Op die manier kun je eenvoudig volgen welke whale transacties er zijn geweest. Je kunt hier ook mee volgen naar welke wallets er crypto’s zijn verzonden en om welke munt het gaat.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme