Wat is een Vanity Address?

Home » Hub » Begrippen » Wat is een Vanity Address?

Een vanity-adres is een gepersonaliseerd cryptocurrency-adres waarvan een deel door de gebruiker is gekozen voor herkenbaarheid. Het wordt gegenereerd met specifieke software om een gewenste combinatie van tekens te vinden.

Vanity Address uitgelegd

In de wereld van cryptocurrency verwijst een “vanity-adres” naar een speciaal soort cryptocurrency-adres dat is ontworpen om herkenbare of persoonlijk betekenisvolle tekens of woorden in het adres te hebben. Stel je voor dat je een Bitcoin-adres hebt dat begint met “1JouwNaam” in plaats van een willekeurige reeks tekens. Dit maakt het adres uniek en gemakkelijker te herkennen.

Een vanity-adres wordt niet willekeurig gegenereerd zoals standaard crypto-adressen. In plaats daarvan maakt men gebruik van specifieke software die krachtige berekeningen uitvoert om een adres te vinden dat begint (of eindigt) met de gewenste tekenreeks. Hoe langer of specifieker de gewenste reeks tekens, hoe langer het kan duren om zo’n adres te genereren. Dit komt omdat het proces in feite een brute-force benadering is, waarbij de software miljoenen (of zelfs miljarden) mogelijke adressen genereert totdat het de juiste combinatie vindt.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel vanity-adressen leuk en uniek kunnen zijn, het generatieproces veilig moet worden uitgevoerd. Er zijn kwaadwillende programma’s die beweren vanity-adressen voor gebruikers te maken, maar in werkelijkheid de sleutels van de gebruiker stelen. Zoals altijd in de crypto-wereld is voorzichtigheid geboden.

Hoe kun je een Vanity Address maken?

Het maken van een vanity-adres voor cryptocurrencies, bijvoorbeeld voor Bitcoin (BTC), vereist een beetje technisch inzicht en geduld. Hier is een basisuitleg over hoe je een Bitcoin vanity-adres kunt maken:

 1. Software downloaden: De populairste software om vanity-adressen te genereren is Vanitygen. Je kunt de broncode ervan vinden op GitHub en de juiste versie voor jouw besturingssysteem downloaden.
 2. Command-Line Interface: Vanitygen wordt bediend via de command-line interface (CLI). Als je Windows gebruikt, open je een Command Prompt; op Mac en Linux gebruik je een terminal.
 3. Commando uitvoeren: Navigeer in je CLI naar de map waar je Vanitygen hebt opgeslagen. Voer het programma uit met een commando dat lijkt op: vanitygen 1JouwNaam Dit commando instrueert Vanitygen om een Bitcoin-adres te genereren dat begint met “1JouwNaam”. De “1” is standaard voor Bitcoin-adressen. Hoe langer de gewenste prefix, hoe langer het zal duren om het adres te genereren.
 4. Geduld: Afhankelijk van de complexiteit van je gewenste prefix, kan het even duren voordat je resultaat ziet. Simpele adressen kunnen binnen enkele minuten of zelfs seconden worden gegenereerd, terwijl complexere adressen uren, dagen of zelfs langer kunnen duren.
 5. Resultaten: Zodra Vanitygen een overeenkomend adres heeft gevonden, zal het je de publieke sleutel (het vanity-adres) en de bijbehorende privésleutel tonen. Het is van essentieel belang dat je deze privésleutel veilig bewaart en nooit deelt, omdat iedereen met toegang tot deze sleutel toegang heeft tot de fondsen op dat adres.

Veiligheidstips:

 • Draai Vanitygen altijd offline of op een veilige computer om de kans dat je privésleutel wordt gestolen te minimaliseren.
 • Zorg ervoor dat je Vanitygen downloadt van een betrouwbare bron om valse of kwaadwillende versies te vermijden.
 • Gebruik een hardware wallet of andere veilige methode om je privésleutel te bewaren nadat je het vanity-adres hebt gegenereerd.

Let wel, vanity-adressen zijn vooral voor de ‘leuk’. Het toevoegen van een persoonlijke touch aan een adres verhoogt niet de beveiliging en kan in sommige gevallen zelfs onthullen dat meerdere adressen van dezelfde persoon zijn als ze vergelijkbare prefixes hebben.

Met welke software kun je Vanity Addressen aanmaken?

Ja, er is software specifiek ontworpen om vanity-adressen te genereren voor verschillende cryptocurrencies. Het meest bekende en veelgebruikte programma voor Bitcoin is Vanitygen.

Vanitygen:

 • Wat het doet: Vanitygen genereert Bitcoin-adressen die overeenkomen met een bepaald patroon of reeks van tekens die je opgeeft.
 • Hoe het werkt: Het programma gebruikt brute-force technieken om miljoenen potentiële sleutelparen te genereren totdat het een adres vindt dat begint met de gewenste tekenreeks. Eenvoudige reeksen worden snel gevonden, terwijl complexere reeksen meer tijd nodig hebben.
 • Platforms: Vanitygen werkt op de meeste grote besturingssystemen zoals Windows, macOS, en Linux.
 • Veiligheid: Hoewel de software zelf veilig is (ervan uitgaande dat je het van een legitieme bron downloadt), is het belangrijk om het programma in een veilige omgeving te draaien, bij voorkeur offline, om te voorkomen dat mogelijke malware je privésleutels steelt.

Als je geïnteresseerd bent in het gebruik van Vanitygen, zorg er dan voor dat je het downloadt van een betrouwbare bron, zoals de officiële GitHub-pagina. Er zijn in het verleden valse versies van de software verspreid die privésleutels stelen of malware bevatten.

Vanity Addressen voorbeelden

Vanity-adressen zijn in feite elk cryptocurrency-adres dat is gegenereerd om een specifieke reeks tekens te bevatten, meestal aan het begin van het adres. Hier zijn enkele fictieve voorbeelden voor Bitcoin-adressen:

 1. 1LoveBTC...
 2. 1JohnDoe...
 3. 1Coffee...
 4. 1Donate...

Het gedeelte na de “…” staat voor de rest van het adres, dat nog steeds een willekeurige reeks tekens zal zijn. In deze voorbeelden zouden gebruikers een adres hebben willen genereren dat begint met bepaalde woorden of namen voor persoonlijke of promotionele doeleinden.

Hoe specifieker en langer de gewenste tekenreeks, hoe moeilijker (en dus tijdrovender) het is om een dergelijk adres te genereren. Bijvoorbeeld, het genereren van een adres dat begint met 1Love zou veel sneller zijn dan het genereren van een adres dat begint met 1LoveBitcoinExact.

Hoe krijg je jouw Vanity Adress in een crypto wallet?

Om een Vanity Adress in jouw crypto wallet te krijgen, moet je op een aantal dingen letten.

 1. Genereren van Vanity Adressen: De meeste standaard wallets bieden niet de functionaliteit om vanity-adressen te genereren. Je moet hiervoor speciale software gebruiken, zoals Vanitygen voor Bitcoin.
 2. Importeren in Wallets: Nadat je een vanity-adres hebt gegenereerd, moet je de bijbehorende privésleutel importeren in je wallet naar keuze. Veel wallets, zoals Electrum, Mycelium, en Bitcoin Core, hebben de functionaliteit om privésleutels te importeren.
 3. Veiligheid: Het genereren van een vanity-adres op een onveilige computer kan risicovol zijn. Als malware je machine infecteert op het moment dat je een vanity-adres maakt, kunnen je privésleutels worden gestolen. Het is daarom aanbevolen om vanity-adressen te genereren op een offline, schoon systeem.
 4. Hardware Wallets: Populaire hardware wallets zoals Trezor en Ledger ondersteunen het importeren van privésleutels, dus je kunt je vanity-adres daarop gebruiken. Dit is een van de veiligste opties, omdat de privésleutel nooit de hardware wallet verlaat.
 5. Overwegingen voor Gebruik: Hoewel vanity-adressen leuk kunnen zijn, kunnen ze ook de privacy verminderen. Als je consequent een uniek vanity-adres gebruikt, kunnen anderen gemakkelijk al je transacties volgen die aan dat specifieke adres zijn gekoppeld.
 6. Kosten en Tijd: Het genereren van een eenvoudig vanity-adres kan snel en zonder kosten worden gedaan. Echter, als je een zeer specifiek en lang patroon wilt, kan dit aanzienlijk meer tijd kosten. Er zijn ook diensten die tegen betaling complexe vanity-adressen voor je genereren, maar het is cruciaal om voorzichtig te zijn met dergelijke diensten vanwege het risico op oplichting.

Let er dus op dat je crypto wallet het importeren van een privé sluitel accepteert.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme