Exchanges

Home » Exchanges

Een goede en veilige crypto exchange geeft je een gerust gevoel als je crypto wilt kopen of verkopen. Op deze pagina vind je daarom alle informatie die je nodig hebt om een goede, veilige en legale crypto exchange in Nederland te kiezen. We bespreken de belangrijkste aspecten waar je op moet letten, welke exchanges een vergunning hebben van De Nederlandsche Bank en nog veel meer.

block-columns is-layout-flex wp-container-core-columns-is-layout-1 wp-block-columns-is-layout-flex">
Bitvavo icon
Bitvavo

Veilige Nederlandse exchange met lage handelskosten.

Coinbase icon
Coinbase

Toonaangevende internationale exchange met groot aanbod.

Finst icon
Finst

Nederlandse exchange met proof of reserve en de laagste handelskosten.

Coinmerce icon
Coinmerce

Gebruiksvriendelijk met een breed scala aan munten.

BTC Direct icon
BTC Direct

Cryptocurrency koop- en verkoopplatform, eenvoudig, betrouwbaar.

ByBit icon
ByBit

Crypto-derivatenbeurs, hefboomhandel, geavanceerde handelsfuncties.

Crypto exchanges in Nederland

Er zijn in Nederland een handjevol crypto exchanges die een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) hebben gekregen om crypto diensten te mogen aanbieden. We hebben in het volgende overzicht de populairste exchanges die in Nederland gebruikt worden voor je op een rij gezet.

Bitvavo

Voor wie op zoek is naar een betrouwbare en gebruiksvriendelijke crypto exchange, is Bitvavo een no-brainer. Bitvavo biedt meer dan 300+ verschillende cryptocurrencies aan, inclusief grote namen als Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), evenals minder bekende altcoins.

Met de mogelijkheid tot staking kunnen gebruikers hun cryptocurrency-bezit laten groeien door simpelweg hun munten op de exchange te houden. Bovendien biedt Bitvavo’s strakke en intuïtieve interface een prettige ervaring voor zowel beginnende als ervaren handelaars.

KuCoin

KuCoin is een wereldwijde cryptocurrency exchange met een hoofdkantoor op de Seychellen en valt daarom niet direct onder de Europese of Nederlandse wetgeving. Met meer dan 700 cryptocurrencies op het platform, waaronder populaire en opkomende altcoins, biedt KuCoin uitgebreide markten aan.

De exchange biedt ook functies zoals staking, lenen en zelfs een extra platform voor futures trading. (Sinds september 2024 is het platform echter niet meer beschikbaar in Nederland.)

LiteBit

LiteBit is een in Nederland gevestigde crypto exchange die populair is vanwege het grote aantal tokens dat je er kunt kopen. Ook biedt LiteBit handige functies zoals prijsalarmen en een auto order systeem, om handelen nog makkelijker te maken.

Hoewel het misschien niet de diepte aan handelsopties biedt die sommige andere exchanges hebben (zoals futures), is LiteBit een solide keuze voor diegenen die op zoek zijn naar een eenvoudige en veilige manier om crypto te kopen en verkopen. (Sinds mei 2023 is het platform echter niet meer beschikbaar in Nederland.)

Coinmerce

Coinmerce is een in Nederland gevestigde cryptocurrency exchange die in 2018 werd opgericht. Het doel van Coinmerce is om de aankoop, verkoop, en opslag van cryptocurrencies zo eenvoudig mogelijk te maken voor een breed publiek, ongeacht hun technische kennis.

Een onderscheidende eigenschap van Coinmerce is dat ze ook een mobiele app aanbieden, waarmee gebruikers gemakkelijk onderweg kunnen handelen. Daarnaast bieden ze ook de mogelijkheid tot het staken van bepaalde cryptocurrencies. Coinmerce is gereguleerd door De Nederlandsche Bank (DNB), wat betekent dat ze aan strenge eisen moeten voldoen om de veiligheid van hun gebruikers te waarborgen.

Binance

Binance is de grootste cryptocurrency exchanges ter wereld. Opgericht in 2017, heeft Binance snel populariteit gewonnen door zijn brede aanbod aan diensten, waaronder handelen, staken, lenen en meer. Het staat bekend om zijn hoge liquiditeit en het aanbod van meer dan 500 verschillende tokens. Binance biedt zowel spot- als futures-handel aan, met hefboomwerking tot 125x voor bepaalde markten.

Daarnaast kunnen gebruikers deelnemen aan staking en yield farming, en kunnen ze rente verdienen met Binance Earn. Binance heeft ook een eigen blockchain, Binance Smart Chain (BSC), die bekend staat om zijn lage kosten en snelle transacties. Hoewel Binance een wereldwijd bekend is, hebben recente regelgevende problemen de toegang tot bepaalde diensten in sommige landen beperkt waaronder in Nederland en België.

Finst 

Finst is een relatief nieuwe speler. Het platform is opgericht met de belofte om handelen eenvoudig, veilig en toegankelijk te maken voor iedereen. Finst biedt de meeste grote tokens aan, inclusief populaire keuzes als Bitcoin en Ethereum. Het is ontworpen met een gebruiksvriendelijke interface en is makkelijk onder de knie te krijgen.

BTC Direct

BTC Direct is een platform waarop je Bitcoin en nog vier andere cryptocurrencies kunt kopen en verkopen. Als crypto makelaar fungeren ze als tussenpersoon tussen de beurzen en hun gebruikers.

Ze vereenvoudigen het proces van het kopen en verkopen van crypto, waardoor het toegankelijker wordt voor iedereen. Het is echter belangrijk op te merken dat BTC Direct de munten van de gebruikers niet bewaart .

Bcmtoday

Bcmtoday is een Nederlandse cryptocurrency exchange die een uitstekende reputatie over de afgelopen jaren heeft opgebouwd.

Met meer dan 170 verschillende cryptocurrencies om uit te kiezen, inclusief zowel grote namen als niche altcoins, bedient Bcmtoday de meeste investeerders met gemak. De interface is eenvoudig en intuïtief, waardoor het een uitstekende keuze is voor zowel beginners als ervaren handelaars.

Bitsgap

Bitsgap is niet alleen een cryptocurrency exchange, maar biedt ook een reeks geavanceerde hulpmiddelen. Voorbeelden zijn een trading bot, arbitrage diensten en portfolio tracking.

Het platform ondersteunt meer dan 25 andere exchanges, waardoor handelaren op meerdere platforms tegelijk kunnen handelen.

ByBit

ByBit is een cryptocurrency derivatives exchange, die zich richt op futures en perpetual contracts. Het platform is geliefd om zijn snelheid en betrouwbaarheid, evenals zijn sterke focus op klantenservice. ByBit biedt hefboomwerking tot 100x op zijn contracten. (Echter is deze functie niet meer beschrikbaar in Nederland)

Coinbase

Coinbase is één van de eerste en grootste exchanges ter wereld. Het bedrijf werd in 2012 opgericht door Brian Armstrong en Fred Ehrsam. Coinbase staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface, waardoor het een goede keuze is voor zowel beginnende als ervaren cryptocurrency investeerders en handelaars.

Naast het simpelweg kopen van crypto’s biedt Coinbase ook een geavanceerd platform genaamd Coinbase Pro voor meer ervaren handelaren, een wallet voor klanten om hun digitale munten in op te slaan, en zelfs een eigen in-house stablecoin, de USD Coin (USDC). Het bedrijf is gereguleerd en legaal in alle Amerikaanse staten waar het actief is, en is in 2021 naar de beurs gegaan via een directe notering op de NASDAQ.

Anycoin Direct

Anycoin Direct is een Nederlandse cryptocurrency broker die zich richt op het bieden van een eenvoudige en snelle manier om cryptocurrencies te kopen en verkopen. Het platform ondersteunt tal van betalingsmethoden, waaronder iDEAL en SEPA-overboekingen, waardoor het een handige keuze is voor Europese gebruikers.

MEXC

MEXC is een wereldwijde cryptocurrency exchange met een focus op diversiteit in handelsparen en gebruiksgemak. Haar onderscheidende kenmerken omvatten geavanceerde beveiligingsmaatregelen, zoals koude opslag, en een breed scala aan ondersteunde cryptocurrencies.

De exchange biedt uitgebreide handelsmogelijkheden, waaronder spot trading, futures trading en margin trading, waardoor gebruikers flexibiliteit hebben in hun handelsstrategieën.

OKX

OKX biedt een breed assortiment aan cryptocurrencies voor handel en investering, inclusief opties voor spot- en derivatenhandel. Het platform is gericht op veiligheid met geavanceerde encryptie en een meerlaagse beveiligingsarchitectuur om gebruikersassets te beschermen.

De mobiele app van OKX maakt handelen eenvoudig en efficiënt, terwijl het platform tevens educatieve bronnen aanbiedt om gebruikers te ondersteunen.

Kraken

Kraken is één van de eerste cryptocurrency exchanges en staat bekend om zijn brede scala aan beschikbare cryptocurrencies en diepe liquiditeit, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen handelen tegen concurrerende prijzen. Het platform biedt geavanceerde handelsopties, inclusief spot en futures trading, evenals margin trading met hefboomwerking.

Kraken benadrukt ook sterk de veiligheid, met uitgebreide maatregelen om gebruikersfondsen te beschermen. Bovendien staat het bekend om zijn lage transactiekosten en gebruiksvriendelijke interface, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor zowel beginnende als ervaren handelaren.

Iconomi

Iconomi is een innovatieve crypto exchange en platform voor cryptocurrencies, opgericht in 2016. Het biedt gebruikers eenvoudige toegang tot een breed scala aan cryptocurrencies en digitale portfolios. Een van de grootste voordelen van Iconomi is de gebruiksvriendelijke interface, geschikt voor zowel beginners als ervaren beleggers.

Het platform biedt geavanceerde tools voor portefeuillebeheer en de mogelijkheid tot copy-traden, waardoor gebruikers de strategieën van succesvolle investeerders kunnen volgen en kopiëren. Daarnaast staat Iconomi bekend om zijn transparantie, lage kosten en uitstekende beveiligingsmaatregelen, wat zorgt voor een veilige en betrouwbare handelsomgeving.

ApeX Protocol

ApeX Protocol is een gedecentraliseerd handelsplatform voor derivaten dat is gebouwd op de Ethereum-blockchain. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om te handelen in verschillende financiële instrumenten zonder tussenkomst van een centrale autoriteit.

Een belangrijk voordeel van ApeX Protocol is de decentralisatie, waardoor gebruikers controle behouden over hun eigen fondsen en transacties zonder afhankelijk te zijn van centrale beurzen. Daarnaast zorgt de transparantie van de blockchain ervoor dat alle transacties en contracten zichtbaar zijn, wat een hoge mate van veiligheid biedt.

Het platform elimineert tussenpersonen, wat leidt tot aanzienlijk lagere transactiekosten. Door het gebruik van geautomatiseerde smart contracts verlopen transacties snel en efficiënt, zonder de noodzaak van handmatige interventie. ApeX Protocol biedt zo een veilige, transparante en kostenefficiënte manier om in derivaten te handelen binnen een gedecentraliseerde omgeving.

Verschillende soorten exchanges

Er zijn twee veelgebruikte soorten exchanges, namelijk gecentraliseerde en gedecentraliseerde exchanges. Onder de twee soorten vallen weer andere categorieën, zoals Automated Market Makers en Liquid Swaps. De kans is klein dat je een van de subsoorten tegenkomt als je naar een goede crypto exchange in Nederland op zoek bent.

In Nederland mag je namelijk alleen als gecentraliseerde exchange een aanvraag voor een vergunning doen om legaal je crypto diensten aan te bieden. Laten we kort naar de twee soorten kijken:

Gecentraliseerde exchanges

In Nederland zijn alle exchanges met een vergunning van De Nederlandsche Bank gecentraliseerd, waaronder dus Bitvavo en Coinmerce. Een gecentraliseerde exchange is een exchange die door een bedrijf wordt beheerd. Hierdoor is er een niveau van toezicht en verantwoording dat je niet vindt bij gedecentraliseerde platforms.

Het primaire doel van gecentraliseerde exchanges is het faciliteren van de handel tussen fiatgeld, zoals euro’s of dollars, en cryptocurrencies, evenals de handel tussen verschillende cryptocurrencies. Ze hebben de vorm van een traditionele beurs, waar kopers en verkopers bij elkaar worden gebracht en de prijzen van cryptocurrencies worden bepaald op basis van vraag en aanbod.

Transacties op een gecentraliseerde exchange worden vastgelegd in een interne database, in plaats van direct op de blockchain zoals bij een DEX. Hoewel dit een potentieel nadeel kan zijn in termen van transparantie, betekent dit ook dat gecentraliseerde exchanges complexere handelsfuncties kunnen bieden, zoals limietorders en margin trading.

Het belangrijkste voordeel van gecentraliseerde exchanges is gebruiksgemak. Voor de meeste gebruikers zijn ze intuïtiever en toegankelijker dan hun gedecentraliseerde tegenhangers. Bovendien bieden ze vaak klantenservice, wat nuttig kan zijn bij het oplossen van problemen. Toch is het belangrijk om op te merken dat gecentraliseerde exchanges, omdat ze een aantrekkelijk doelwit voor hackers kunnen zijn, een hoger risico op hacks hebben.

Gedecentraliseerde exchanges

In tegenstelling tot gecentraliseerde beurzen zoals Coinbase, staan gedecentraliseerde exchanges (DEX’s) geen handel toe tussen fiatgeld en crypto – ze handelen uitsluitend in cryptocurrency tokens. DEX’s, zijn een reeks slimme contracten.

Ze bepalen de prijzen van verschillende cryptocurrencies algoritmisch en gebruiken “liquiditeitspools” – waarbij investeerders fondsen vergrendelen in ruil voor rente-achtige beloningen – om transacties te vergemakkelijken. Terwijl transacties op een gecentraliseerde beurs worden geregistreerd in de interne database van die beurs, worden DEX-transacties rechtstreeks op de blockchain afgewikkeld.

DEX’s zijn meestal gebouwd op open-source code, wat betekent dat iedereen die geïnteresseerd is precies kan zien hoe ze werken. De voordelen van het gebruik van een DEX zijn onder andere een grote variëteit aan tokens, verminderd risico’s op hacks en anonimiteit.. Iedereen met een smartphone en internetverbinding kan handelen via een DEX.

Er zijn echter ook nadelen. De gebruikersinterfaces van DEX’s kunnen lastig zijn om te navigeren en vereisen gespecialiseerde kennis. Er is ook een risico op “impermanent loss“, dat kan voorkomen wanneer je een meer volatiele cryptocurrency paart met een minder volatiele in een liquiditeitspool. Daarnaast kunnen smart contracts kwetsbaar zijn voor bugs.

Registratie en verificatie bij een exchange

Door de Nederlandse regelgeving dien je een aantal stappen te doorlopen bij het registreren van een account bij een exchange. Deze stappen zijn door DNB verplicht om zo account die geld witwassen zo snel mogelijk te kunnen identificeren. Ook al moet je daarom wat meer stappen doorlopen voordat je account geregistreerd is, is het gelukkig wel eenvoudig om dit proces succesvol af te ronden. 

Er zijn twee belangrijke stappen die je moet doorlopen, namelijk het invullen van je adresgegevens en het instellen van de beveiliging van je account. Bij de eerste stap dien je onder andere je naam en adres in te vullen, alsook je telefoonnummer. De tweede stap richt zich volledig op het beveiligen van je account. De meeste exchanges adviseren om niet alleen een wachtwoord in te stellen maar ook van twee-factor authenticatie gebruik te maken. Dit kan bijvoorbeeld via een SMS die je op je mobiele nummer ontvangt of via een authenticator. 

Nadat je alle gegevens ingevuld hebt, moet je jouw identiteit verifiëren. Bij de meeste exchanges kun je dit doen door via een mobiele app of site een foto van je identiteitsbewijs (identiteitskaart/rijbewijs/paspoort) te maken én een van je eigen gezicht. Zo weet de exchange of jij ook echt de persoon op het identiteitsbewijs bent. Bij een klein aantal exchanges moet je soms ook nog een bewijs van je huidige woonadres aanleveren. Dit kun je meestal doen door een telefoon- of energierekening te uploaden. Momenteel komt dit echter zelden voor, waardoor de kans klein is dat je bij een exchange een account registreert waarbij dit verplicht is. 

Order types

Het plaatsen van orders op een crypto exchange kan op verschillende manieren, afhankelijk van je behoeften, risicotolerantie en handelsstrategie. Drie van de meest voorkomende ordertypes zijn marktorders, limietorders en stoporders.

Marktorders (market orders) zijn het simpelste ordertype. Hierbij koop of verkoop je een specifieke hoeveelheid crypto tegen de huidige marktprijs. Dit soort order wordt onmiddellijk uitgevoerd, maar houd er rekening mee dat de uiteindelijke prijs iets kan variëren als de markt fluctueert.

Limietorders (limit orders) daarentegen stellen je in staat om een specifieke prijs in te stellen waartegen je bereid bent om te kopen of te verkopen. Je order wordt pas uitgevoerd als de marktprijs jouw limietprijs bereikt.

Stoporders, soms ook ‘stop loss’-orders genoemd, zijn een soort veiligheidsnet. Je stelt een stopprijs in, en als de markt die prijs bereikt, wordt je order een marktorder en wordt deze uitgevoerd tegen de huidige prijs.

Tokens, token pairs, liquiditeit en volume

Het is fijn voor gebruikers van een crypto exchange als er veel verschillende tokens en paren van tokens zijn om te verhandelen. Zo hebben ze meer keuze en kunnen ze makkelijker vinden wat ze zoeken.

Daarnaast is het belangrijk dat er genoeg handel is in deze tokens. Als er veel handel is, dan noemen we dit ‘liquiditeit’. Als er veel liquiditeit is, dan kan je sneller je tokens kopen en verkopen. Bovendien verandert de prijs minder snel als je iets koopt of verkoopt, dus is de kans kleiner dat je een slechte deal krijgt.

Ook is het prettig als er voldoende handel plaatsvindt in de tokens die je wilt kopen of verkopen. Dit wordt het ‘handelsvolume’ genoemd. Een hoog handelsvolume betekent dat er veel interesse is in de token, en dat is goed nieuws voor handelaars.

Crypto storten en opnemen

Het storten en opnemen van crypto bij exchanges is vrij eenvoudig. Als je crypto wilt storten, dan kies je de token die je wilt storten op je exchange-account. De exchange genereert dan een uniek crypto adres voor je. Dit adres gebruik je om de crypto vanaf je wallet naar de exchange te sturen. 

Omgekeerd, als je crypto wilt opnemen, moet je het adres van je eigen wallet opgeven. Je kiest hoeveel je wilt opnemen en bevestigt de transactie. 

Bij beide processen is het erg belangrijk dat je het juiste adres gebruikt. Als je het verkeerde adres invult, dan kan je je crypto kwijtraken. Dus neem altijd de tijd om alles dubbel te checken. Ook is het goed om te weten dat transacties tijd kunnen kosten, afhankelijk van hoe druk het netwerk is. Dus verwacht niet altijd een directe overboeking.

Geld storten en opnemen

Het storten van euro’s op Nederlandse crypto exchanges is vrij rechttoe rechtaan. Je logt in op je account en kiest de optie om geld te storten. Vervolgens vul je in hoeveel euro je wilt storten en kies je de betaalmethode. De meeste Nederlandse exchanges accepteren iDEAL en creditcards, waardoor je makkelijk en snel geld op je account kunt zetten.

Net zoals bij crypto, kun je ook euro’s opnemen van je account. Dit geld wordt dan overgemaakt naar je eigen bankrekening. Dit is alleen mogelijk bij exchanges die een vergunning hebben van de De Nederlandsche Bank (DNB). Deze vergunning geeft aan dat de exchange voldoet aan bepaalde eisen, waaronder de mogelijkheid om geld veilig op te nemen. Het is dus belangrijk om te controleren of een exchange deze vergunning heeft voordat je er geld op stort.

Houd er rekening mee dat zowel stortingen als opnames tijd kunnen kosten, afhankelijk van je bank en de drukte op de exchange. Maar in de meeste gevallen zou je binnen een dag je geld moeten hebben.

Crypto staken en lenen

Op een aantal crypto exchanges kun je je crypto niet alleen kopen en verkopen, maar ook ‘staken‘. Staken houdt in dat je een deel van je crypto vastzet in een netwerk, waar ze gebruikt worden om transacties te valideren. In ruil voor deze dienst, verdien je staking rewards, die een soort rente over je ingezette munten vormen. In Nederland kun je bij Bitvavo staken en tot wel 8 procent rendement per jaar verdienen. Hoe volatieler de munt is, hoe hoger dit rendement. Zo is het rendement op ‘veiligere’ tokens als USDT aanzienlijk lager (ca. 2%) dan op tokens als AVAX en SHIB.

Aan de andere kant heb je ook crypto lending, waarbij je je crypto uitleent om rente te verdienen. Echter, vanwege de Nederlandse regelgeving, is crypto lending niet beschikbaar in Nederland.

Waarom een veilige crypto exchange zo belangrijk is

Met een gerust hart crypto kunnen kopen en verkopen is alleen mogelijk als je kiest voor een gecentraliseerde exchange met een goede reputatie óf als je weet hoe je veilig kunt handelen op gedecentraliseerde exchanges of AMM’s. Een veilige crypto exchange is cruciaal voor zowel het behoud van je investeringen als het vertrouwen in het crypto-ecosysteem. 

Er zijn twee soorten risico’s die je moet onderscheiden: persoonlijke en systemische risico’s. Persoonlijke risico’s zijn meestal beperkt bij de grote, gecentraliseerde exchanges, maar het systemische risico is een belangrijkere overweging. Naast de impact van een ineenstorting, hack of exit scam van een grote exchange, was het oorspronkelijke idee van crypto juist het elimineren van tussenpersonen.. Bij het kiezen van een crypto exchange is het daarom zeer belangrijk om te letten op beveiligingsmaatregelen, reputatie en naleving van regelgeving.

Failliete crypto exchanges

Helaas zijn er afgelopen jaren meerdere crypto exchanges failliet gegaan door fraude, mismanagement of hacks. Alhoewel de meeste grote exchanges (o.a. Binance, Bitvavo, Bitfinex, KuCoin) volgens analisten veilig zijn, laat de geschiedenis zien dat er toch al wat grote exchanges uit het niets failliet zijn gegaan. 

Eén van de beruchtste voorbeelden is Mt. Gox, die in 2014 ten onder ging na meerdere hacks. Voordat deze aanvallen plaatsvonden, had Mt. Gox meer dan 70% van alle Bitcoin-transacties in handen. In 2014 verloor het bedrijf 850.000 BTC door een grootschalige cyberaanval, wat resulteerde in het faillissement van de exchange.

In 2019 ging de Canadese exchange QuadrigaCX failliet na het overlijden van de oprichter en CEO, Gerald Cotten. Hij was de enige met toegang tot de cold wallets van de exchange, wat leidde tot het verlies van bijna $190 miljoen aan tegoeden toen deze wallets ontoegankelijk werden.

In 2022 bezweek FTX onder de druk van de crypto bear market. Na berichten over financiële problemen bij het nauw verbonden bedrijf Alameda Research, ontstond er paniek en probeerden investeerders massaal hun geld terug te halen. FTX kon de vele opnames van klanten niet meer verwerken en vroeg faillissement aan.

Tot slot ging Genesis, een belangrijke crypto lender en dochteronderneming van Digital Currency Group, in januari 2023 failliet. Dit was grotendeels te wijten aan de ondergang van FTX. Hoewel het platform nog operationeel is, kunnen klanten niet al hun tegoeden terugvorderen.

Bittrex is momenteel de laatste exchange die een faillissement heeft aangevraagd. Dit is het gevolg geweest van een boete van de SEC (ca. 125 miljoen dollar) die hoger is dan de reserves van het bedrijf, waardoor het de boete niet kan betalen. Naar verwachting krijgen wel alle klanten hun tegoeden volledig terug. 

Exchange nieuws

Regelmatig komen er crypto exchanges in het nieuws over crypto. Er is namelijk dagelijks genoeg te doen omtrent exchanges. Wij bij Coinliners vinden het belangrijk dit nieuws onder ogen te brengen en hierover te kunnen berichten. Daarom behandelen wij dagelijks het belangrijkste nieuws op het gebied van exchanges. Hieronder vind je een overzicht van de laatste vijf nieuwsberichten over dit onderwerp.