Bitcoin

Home » Bitcoin

De prijs van Bitcoin (BTC) wordt wereldwijd in de gaten gehouden. Veel experts beschouwen Bitcoin inmiddels als digitaal goud. Het wordt, net als goud, gecategoriseerd onder ‘commodities’. Daardoor nemen professionele beleggers vaak een hoeveelheid Bitcoin op in hun portfolio.

Bitcoin is ’s werelds eerste gedecentraliseerde cryptocurrency. Dit is een soort digitaal vermogen dat gebruik maakt van cryptografie om transacties te registreren, ondertekenen en verzenden over de Bitcoin-blockchain. Dit gebeurt allemaal zonder het toezicht van een centrale autoriteit.

Het Bitcoin-netwerk werd gelanceerd in januari 2009 door een anonieme programmeur of groep programmeurs onder het pseudoniem “Satoshi Nakamoto”. Dit netwerk kun je zien als een digitaal betalingssysteem dat Bitcoin (BTC) gebruikt om waarde over te dragen naar een ander, of te functioneren als een waardeopslag, vergelijkbaar met goud.

Bitcoin geschiedenis infographic
De geschiedenis van Bitcoin (BTC) in een infographic.

Elke Bitcoin bestaat uit 100 miljoen satoshi’s, de kleinste eenheden van Bitcoin. Dit betekent dat een enkele Bitcoin tot acht decimalen kan worden verdeeld. Zo kan iedereen een fractie van een Bitcoin kopen met één Euro.

Je vraagt je misschien af: de koers van bitcoin fluctueert toch veel meer dan die van goud? Is het wel even veilig? Hiermee raak je aan een deel van het antwoord op de vraag waarom Bitcoin aantrekkelijk kan zijn voor beleggers.

Bitcoin koers

Bitcoin biedt een uitstekende manier om je te beschermen tegen ongunstige marktbewegingen. Net als bij goud is het maximale aantal Bitcoins dat kan bestaan al vastgesteld, wat leidt tot schaarste. Als de economie van een land achteruitgaat, zoeken beleggers vaak naar manieren om hun geld te investeren in schaarse goederen. Immers, de kans dat de prijs van iets dat schaars is sterk daalt, is kleiner. En laat dat nu precies bij de Bitcoin koers met enige regelmaat het geval zijn.

Bitcoin schaarste

De schaarste van Bitcoin komt niet zomaar uit de lucht vallen. Dit heeft voor een deel te maken met de eigenschap dat de beloning voor het minen van Bitcoin en valideren van transacties ongeveer elke vier jaar halveert, of preciezer, elke 210.000 gemijnde blokken. Dit mechanisme, ingebouwd in de code van Bitcoin, is bedoeld om inflatie te beperken en de schaarste van Bitcoin te vergroten door het aanbod geleidelijk te verminderen. Het uiteindelijke doel is om het totale aantal bitcoins dat ooit zal bestaan te beperken tot 21 miljoen.

Beste belegging?

Dit heeft bijgedragen aan het feit dat Bitcoin de afgelopen tien jaar een van de best presterende beleggingen is geworden. In 2009 was elke nieuwe Bitcoin oorspronkelijk €0.0001 waard. Het aantal nieuwe Bitcoins halveerde voor het eerst automatisch in 2012. De prijs bereikte in 2011 pariteit met de euro, stimuleerde investeerders en piekte op €26.40. Na een reeks gebeurtenissen, waaronder hacks en regelgevende veranderingen, bereikte Bitcoin pas in 2017 weer de €880, en piekte daarna op €17.468. Na de “crypto winter” van 2018, overtrof Bitcoin in december 2020 zijn vorige hoogtepunt en steeg verder tot een recordhoogte van €57.023 in 2021.

Hoe werkt Bitcoin?

De meeste mensen denken dat Bitcoin een heel ingewikkeld financieel product is en leggen het daarom vaak met veel lastige woorden uit. Dat terwijl Bitcoin in de basis te vergelijken is met iets dat we al elke dag versturen en ontvangen: een e-mail. Net als een e-mail bestaat Bitcoin niet fysiek. Bitcoin wordt digitaal verstuurd van de ene persoon naar de andere zonder dat een bank of een andere organisatie er tussen zit. Bij het versturen van een e-mail zit er in tegenstelling tot een ansichtkaart ook geen postkantoor meer tussen. Een belangrijk verschil is dat alle Bitcoin transacties openbaar zijn en worden opgeslagen in een soort digitaal register: de blockchain.

Digitaal inzicht

Iedereen kan dit register downloaden en inzien. Mensen die Bitcoin bezitten, bewaren deze in een digitale portemonnee en hebben er volledige controle over. Het kan niet zonder hun toestemming worden geopend. Mensen sturen en ontvangen Bitcoins door informatie van hun digitale portemonnee in te voeren. Om mensen te stimuleren om de Bitcoin-transacties te controleren, wordt er een vergoeding gegeven aan de persoon die de transactie toevoegt aan het digitale register.

Mining

Elke Bitcoin-transactie moet door een proces genaamd ‘mining‘ worden vastgelegd in de blockchain. Mining is een soort competitie waarbij mensen speciale computerapparatuur gebruiken om het volgende blok in de blockchain te ontgrendelen. De persoon die het volgende blok met succes ontgrendelt, krijgt Bitcoins als beloning en mag transacties toevoegen aan het nieuwe blok. Ze krijgen ook eventuele vergoedingen van de transacties die ze toevoegen.

Het aantal Bitcoins dat als beloning wordt gegeven, neemt in de loop van de tijd af. Elke vier jaar wordt het aantal belonings-Bitcoins gehalveerd. Dit gebeurt om het aantal Bitcoins dat in de loop van de tijd in omloop komt, te verminderen. De volgende halvering wordt verwacht in 2024 en dan wordt de beloning 3,125 Bitcoins.

Waar moet je op letten bij Bitcoin kopen?

Het kopen van Bitcoin in Nederland is relatief eenvoudig dankzij diverse cryptocurrency-exchanges die het mogelijk maken om dit met iDEAL te doen. Echter, er zijn een aantal belangrijke aandachtspunten die je in gedachten moet houden als je overweegt BTC te kopen.

  • Denk als een professionele belegger: Zoals bij elke investering, is het belangrijk om goed na te denken over de timing van je aankoop. Bitcoin is berucht om zijn volatiliteit, wat betekent dat de waarde ervan snel kan stijgen en dalen. Het is daarom belangrijk om de markt te volgen en een goed instapmoment te kiezen. Dit kan betekenen dat je moet wachten op een dip in de prijs of het moet kopen op een moment dat de markt rustig is.
  • Wees bewust van veiligheid: Na de aankoop is het essentieel om je Bitcoin veilig te bewaren. Cryptocurrencies worden vaak doelwit van hackers, en eenmaal gestolen Bitcoin is in principe niet terug te krijgen. Overweeg daarom om een hardware wallet aan te schaffen. Dit is een fysiek apparaat dat je cryptomunten offline bewaart, ver weg van potentiële online aanvallen.
  • Doe je onderzoek: Voordat je Bitcoin koopt, is het verstandig om je goed in te lezen over de cryptocurrency. Ondanks dat Bitcoin de grootste en bekendste cryptocurrency is, zijn er nog duizenden andere munten die ook interessant kunnen zijn. Informeer jezelf over de huidige markt, de technologie achter Bitcoin en andere relevante aspecten.
  • Kies een betrouwbare exchange: Er zijn veel platforms die Bitcoin verhandelen, maar ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Het is belangrijk om een exchange te kiezen die veilig is, een goede reputatie heeft, en duidelijk is over kosten en andere relevante informatie.

Omdat het verstandig is om je Bitcoin meteen op de juiste plek te kopen, hebben we bij Coinliners de verschillende manieren om BTC te kopen voor je op een rij gezet. 

Dit is hoe je BTC kunt kopen in Nederland

Je hebt behoorlijk wat opties om tegenwoordig in Bitcoin te beleggen. Daarbij heb je de keuze uit exchanges, platformen als Uniswap en Sushiswap en zelfs Bitcoin-pinautomaten.

Via een exchange (Bitvavo, Litebit etc.)

Een van de meest gebruikelijke manieren om Bitcoin te kopen is via een cryptocurrency exchange. In Nederland is Bitvavo een populair en betrouwbaar platform. Hier kun je via iDEAL eenvoudig en veilig Bitcoin kopen en deze worden bewaard in je online Bitvavo-wallet. Bitvavo maakt het voor zowel beginners als gevorderde gebruikers gemakkelijk om cryptocurrency zoals BTC te kopen. Een aantal bekende buitenlandse exchanges zijn in Nederland niet meer beschikbaar, waar Binance het bekendste voorbeeld van is. Het advies is om alleen BTC te kopen bij een exchange die in het bezit is van een vergunning van De Nederlandsche Bank.

AMM’s (Uniswap, Sushiswap, Pancakeswap etc.)

Automated market makers (AMMs) zoals Uniswap en Sushiswap zijn platforms waar je Bitcoin kunt kopen. Deze decentrale exchanges (DEX) opereren op blockchain-netwerken zoals Ethereum. In tegenstelling tot gecentraliseerde exchanges, gebruiken ze wiskundige formules om de prijs van munten te bepalen. Je kunt rechtstreeks vanuit je digitale portemonnee (bijvoorbeeld MetaMask) handelen zonder tussenpersonen. Hoewel ze een hoge mate van privacy en controle bieden, kunnen ze complex zijn voor nieuwkomers. Bovendien kunnen de transactiekosten hoog zijn vanwege de congestie op het Ethereum-netwerk. Het is dus raadzaam om je goed te informeren voordat je begint met handelen.

Of gewoon pinnen!

Een andere fysieke optie om Bitcoin te kopen is via Bitcoin ATM’s. Deze geldautomaten staan over de hele wereld (ook in Nederland!) en functioneren net als een normale pinautomaat. In plaats van geld op te nemen, kun je hier Bitcoin kopen en deze worden rechtstreeks naar je digitale wallet gestuurd.

Bitcoin ETF

Daarnaast zijn er Bitcoin Trusts en Fondsen (ETF’s). Deze financiële producten zijn ontworpen om het makkelijker te maken voor mensen om in Bitcoin te investeren zonder dat ze zelf de munt moeten kopen en opslaan. Grayscale’s Bitcoin Trust is hier een voorbeeld van. Met deze producten investeer je in een fonds dat op zijn beurt weer investeert in Bitcoin. Binnenkort komt er ook een BlackRock ETF die je via een broker als DeGiro kunt kopen.

Veilig je Bitcoin bewaren

Misschien wel het belangrijkste wat je moet weten, is hoe je veilig jouw nieuwe Bitcoin kunt bewaren. Omdat er zoveel verschillende manieren zijn hoe je dit kunt doen, kiezen veel mensen voor de makkelijkste: het bij een exchange laten staan. Dat terwijl dit niet de veiligste manier is. Laten we de verschillende manieren om Bitcoin te bewaren eens doornemen. 

De eerste optie om je Bitcoin te bewaren is door gebruik te maken van een online wallet. Deze wallets zijn vaak gekoppeld aan de beurs waar je je Bitcoin koopt. Ze zijn handig omdat je er makkelijk bij kunt, maar ze zijn ook het meest kwetsbaar. Omdat ze online zijn, kunnen ze doelwit zijn van hackers. Het is dan ook belangrijk om sterke wachtwoorden te gebruiken en waar mogelijk tweefactorauthenticatie in te stellen.

Een al iets veiliger alternatief is de software wallet. Dit is een app die je op je computer of telefoon installeert. Ze zijn veiliger dan online wallets omdat de informatie over je Bitcoin op jouw apparaat wordt opgeslagen in plaats van op een server ergens op internet. Maar ze kunnen nog steeds gehackt worden, zoals door virussen of malware op je computer of smartphone.

De veiligste optie is een hardware wallet. Dit is een fysiek apparaat, een beetje zoals een usb-stick, waarop je je Bitcoin bewaart. Omdat het apparaat niet is verbonden met het internet, kan het niet gehackt worden. Als je de wallet niet gebruikt, kun je hem loskoppelen en ergens veilig opbergen. Zo’n apparaatje wordt ook wel een Ledger genoemd. Zo duur is een Ledger niet, waardoor het verstandig is om dit serieus te overwegen. Als je flink wat geld in het kopen van Bitcoin hebt gestopt, kun je vast ook wel € 50 tot € 75 betalen om je Bitcoin echt veilig op te bergen.

Welke wallet je ook kiest, blijft het advies om backups van je wallet te maken. Dit helpt je om je Bitcoin terug te krijgen als je je wallet verliest of als er iets misgaat. Vergeet ook niet om je wachtwoorden en pincode veilig te bewaren. Zonder deze kun je niet bij je Bitcoin. En onthoud: als je de controle over je Bitcoin verliest, is er meestal geen manier om ze terug te krijgen.

Bitcoin nieuws

Het juiste moment om Bitcoin te kopen herken je alleen als je op de hoogte blijft van het laatste Bitcoin nieuws. Omdat het beste Bitcoin nieuws vaak alleen op Amerikaanse websites te vinden is, heeft Coinliners besloten dagelijks nieuws over Bitcoin en andere cryptocurrency te publiceren. Onze journalisten zoeken het internet en social media af naar de laatste nieuwtjes, van Bitcoin, Litecoin (LTC) en Ethereum (ETH) tot nieuwe projecten waar alleen insiders het over hebben. Mocht je zelf een Bitcoin nieuwtje hebben (of over iets anders dat met crypto te maken heeft), horen we dat graag. Want Coinliners wil samen met haar lezers er alles aan doen om het nummer 1 platform op het gebied van crypto te worden en blijven. 

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme