Wat is een Bear Flag?

Home » Hub » Begrippen » Wat is een Bear Flag?

Een bear flag is een technisch analysepatroon in de beurshandel dat een voortzetting aangeeft van een neerwaartse trend. Het bestaat uit een scherpe daling gevolgd door een consolidatieperiode die uiteindelijk leidt tot een verdere daling.

Bear Flag uitgelegd

Een “bear flag” is een term uit de technische analyse die wordt gebruikt om een bepaald prijspatroon in grafieken te beschrijven, ongeacht of het nu om crypto, aandelen of andere financiële markten gaat.

Een bear flag bestaat uit twee delen:

 1. De mast: Dit is de sterke, bijna verticale daling van de prijs die de vlaggenmast voorstelt. Het is een indicatie van een sterke verkoopdruk.
 2. De vlag: Na deze scherpe daling stabiliseert de prijs vaak en beweegt zich in een wat nauwer, licht stijgend of horizontaal kanaal. Deze beweging lijkt op een vlag die wappert aan de mast, vandaar de naam. De vlag zelf duidt op een periode van consolidatie na de sterke daling, waarin kopers proberen de controle terug te krijgen, maar de algemene trend blijft bearish.

Als de prijs aan het einde van de vlag weer naar beneden breekt (vooral als het uit het kanaal van de vlag breekt), beschouwen technische analisten dit vaak als een bevestiging dat de bearish trend zal voortzetten. Het idee is dat de vlag slechts een pauze of consolidatie was voordat de prijs verder daalde.

Voorbeeld van een Bear Flag.

Bij het analyseren van bear flags is het ook belangrijk om rekening te houden met het volume. Idealiter zou het volume hoog zijn tijdens de snelle daling die de mast vormt, en vervolgens afnemen tijdens de vorming van de vlag. Een toename van het volume bij de uitbraak uit de vlag (naar beneden) kan worden gezien als een bevestiging van de voortzetting van de bearish trend.

Samenvattend, een bear flag is een bearish voortzettingspatroon in technische analyse dat suggereert dat een huidige neerwaartse trend waarschijnlijk zal doorgaan na een korte periode van consolidatie. Een bear flag is het tegenovergestelde van een bull flag, waarbij de koers juist omhoog gaat.

Hoe kun je een bear flag herkennen?

Het spotten van een bear flag vereist aandacht voor zowel prijsbewegingen als handelsvolumes. Hier zijn enkele stappen en tips om een bear flag in een prijsgrafiek te herkennen:

Zoek naar de Mast

 • Begin met het identificeren van een sterke, bijna verticale daling in de prijs. Dit vertegenwoordigt de ‘mast’ van de bear flag.
 • Deze daling is een teken van sterke verkoopdruk en is vaak vergezeld van een verhoogd handelsvolume.

Identificeer de Vlag:

 • Na de sterke daling (de mast), zoek naar een consolidatiezone waar de prijs binnen een nauw kanaal beweegt.
 • Dit kanaal kan horizontaal zijn, maar in het geval van een bear flag neigt het vaak licht opwaarts.
 • De vlag duurt meestal niet erg lang in vergelijking met de mast; denk aan dagen tot weken in een dagelijkse grafiek, afhankelijk van het tijdsbestek dat je analyseert.

Let op het Volume:

 • Het handelsvolume moet ideaal gezien hoog zijn tijdens de formatie van de mast.
 • Tijdens de consolidatieperiode (de vlag), zou je een afname van het volume moeten opmerken.
 • Een toename van het volume bij een neerwaartse uitbraak uit de vlag kan de bearish voortzetting bevestigen.

Wacht op Bevestiging:

 • Alleen omdat je een bear flag ziet, betekent dit niet dat de prijs noodzakelijkerwijs zal dalen. Het is een waarschijnlijkheid, geen zekerheid.
 • Een bevestiging van het patroon wordt meestal gezien wanneer de prijs naar beneden breekt uit de ondergrens van de vlag, idealiter met een verhoogd volume.

Doel en Stop-Loss:

 • Als je handelt op basis van dit patroon, kunnen handelaren een prijsdoel instellen door de lengte van de mast te meten en deze af te trekken van het breekpunt van de vlag.
 • Een stop-loss kan worden geplaatst boven het hoogste punt van de vlag om verliezen te beperken als de prijs in de tegenovergestelde richting beweegt.

Wees Voorzichtig:

 • Hoewel technische patronen zoals de bear flag nuttige hulpmiddelen kunnen zijn, bieden ze geen garanties. Het is essentieel om ook andere indicatoren en marktinformatie te overwegen bij het nemen van handelsbeslissingen.

Door regelmatig grafieken te bestuderen en te oefenen, wordt het makkelijker om bear flags en andere technische patronen te herkennen en te interpreteren.

Voorbeelden van bear flags in de geschiedenis van crypto

Gedurende de geschiedenis van cryptocurrencies zijn er verschillende bear flags waargenomen. De volatiliteit en snelle prijsbewegingen van de cryptomarkt maken het een goede markt voor het ontstaan van dergelijke technische patronen. Hier zijn enkele opmerkelijke voorbeelden:

 1. Bitcoin (BTC) in 2018: Na het bereiken van zijn historische hoogtepunt van bijna $20.000 in december 2017, begon Bitcoin een aanzienlijke neerwaartse trend. Tijdens deze daling waren er verschillende consolidatieperioden die bear flag patronen vormden, gevolgd door een bear market.
 2. Ethereum (ETH) in 2018: Naast Bitcoin ervoer Ethereum ook een significante daling gedurende 2018 na het bereiken van zijn piek in januari. Tijdens deze daling vormden zich verschillende bear flag patronen, wat wijst op tijdelijke consolidaties voordat de bearish trend werd voortgezet.
 3. Ripple (XRP) in 2019: Na enige bullish beweging eind 2018 en begin 2019, ondervond XRP verschillende bear flag formaties tijdens zijn neerwaartse beweging in het midden van het jaar.

Deze voorbeelden zijn slechts enkele van de vele bear flag patronen die in de loop der jaren in de crypto-industrie zijn waargenomen. Het is belangrijk op te merken dat het identificeren van deze patronen in realtime uitdagender kan zijn dan in retrospectie. Daarom is het essentieel voor handelaren om verschillende indicatoren en analysemethoden te gebruiken, in combinatie met een goed risicobeheer, om geïnformeerde handelsbeslissingen te nemen.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme