Ripple

Home » Ripple

Ripple (XRP) is een pionier in de financiële technologie-industrie, gericht op het revolutioneren van betalingen met zijn gedecentraliseerde protocol, RippleNet. Opgericht in 2012, streeft Ripple naar het creëren van een wereld waarin geld zo vrij en snel beweegt als informatie op het internet. Dit artikel bespreekt de innovaties van Ripple, waaronder zijn eigen digitale valuta, XRP, en hoe het bedrijf streeft naar innovatie in finance. Het belicht ook de juridische uitdagingen van Ripple en de veelbelovende toekomstperspectieven van het bedrijf.

Wat is Ripple?

Ripple (XRP) is een technologiebedrijf dat in 2012 is opgericht met het doel om de wereld van financiële transacties te revolutioneren. De oprichters, Chris Larsen en Jed McCaleb, waren van mening dat het financiële systeem zoals we dat kenden ingrijpend moest veranderen, met name als het ging om internationale overschrijvingen.

De missie van Ripple is om het internet van waarde te creëren, een wereld waarin geld net zo snel en vrij kan bewegen als informatie tegenwoordig over het internet beweegt. In plaats van te wachten op langzame, dure internationale bankoverschrijvingen, stelt Ripple gebruikers in staat om geld in seconden over de hele wereld te verzenden, tegen een fractie van de kosten van traditionele methoden.

Ripple heeft hiervoor een gedecentraliseerd, open-source protocol ontwikkeld dat betalingsproviders, zoals banken en financiële dienstverleners, in staat stelt om sneller en efficiënter te werken. Dit protocol staat bekend als RippleNet. Het bedrijf heeft ook een eigen digitale valuta, XRP, die binnen het RippleNet-netwerk wordt gebruikt.

Ripple is niet alleen gericht op het verbeteren van de snelheid en de kosten van internationale betalingen, maar heeft ook als doel om de toegankelijkheid van financiële diensten te vergroten. Er zijn nog steeds veel mensen wereldwijd zonder toegang tot traditionele bankdiensten, en Ripple ziet hier een kans om deze mensen te bereiken en hen te helpen om deel te nemen aan de wereldwijde economie.

Let wel, Ripple en XRP zijn nauw verbonden, maar ze zijn niet hetzelfde. Ripple is het bedrijf dat het RippleNet-netwerk heeft ontwikkeld, en XRP is de digitale valuta die binnen dat netwerk wordt gebruikt.

Ripple koers 

Ripple, of beter gezegd XRP, de cryptocurrency die door Ripple Labs wordt gebruikt, behoort al jarenlang tot een van de populairste cryptomunten. De token, ontworpen om snelle en goedkope internationale transacties mogelijk te maken, heeft een andere benadering dan Bitcoin (BTC). Er is een maximaal aantal XRP dat kan bestaan, vastgesteld op 100 miljard. Deze grens, gecombineerd met de groeiende acceptatie van Ripple door financiële instellingen, leidt tot een bepaalde mate van schaarste. Net als Bitcoin, is dit gunstig voor de Ripple koers. Dit zorgt er dan ook voor dat Ripple sinds de lancering flink wat meer is waard geworden. Net als iedere crypto heeft Ripple wel zijn pieken en dalen gekend. 

Ripple schaarste

Ripple’s schaarste komt niet per toeval. Dit is een bewuste keuze die is ingevoerd door Ripple Labs. In tegenstelling tot Bitcoin, dat wordt gecreëerd door mining, werden alle Ripples al bij de oprichting van het netwerk gemaakt. Een bepaald deel van de Ripples wordt periodiek vrijgegeven uit escrow, om ervoor te zorgen dat de markt niet wordt overspoeld en de waarde van de munt stabiel blijft. Dit mechanisme is bedoeld om inflatie te beperken en de schaarste van Ripple te vergroten door het aanbod geleidelijk te verhogen, met een maximale limiet van 100 miljard.

Is Ripple een goede investering? 

Deze factoren hebben bijgedragen dat Ripple, hoewel minder spectaculair dan Bitcoin, de afgelopen jaren een solide investering is gebleken. Toen Ripple in 2012 voor het eerst op de markt kwam, kostte elke XRP minder dan €0.01. Het heeft een aantal keren flinke stijgingen doorgemaakt, zoals in 2017 toen de prijs een piek bereikte van meer dan €3 per XRP. Na de crypto winter van 2018 daalde de prijs, maar Ripple toonde veerkracht en herstelde zich. In 2021 heeft de Ripple koers zich sterk hersteld, waarbij het een recordhoogte van €1.72 bereikte, mede dankzij de toegenomen adoptie van de cryptocurrency door grote financiële instellingen.

Het verschil tussen Ripple en XRP

Hoewel Ripple en XRP vaak door elkaar worden gebruikt, is het belangrijk om het onderscheid te begrijpen. Ripple is het bedrijf achter de technologie, en XRP is de digitale valuta die in deze technologie wordt gebruikt.

Ripple Labs Inc. is de organisatie die het RippleNet-netwerk heeft ontwikkeld. Dit netwerk is een gedecentraliseerd, open-source protocol dat financiële instellingen, zoals banken en betalingsproviders, in staat stelt om internationale transacties sneller en efficiënter te verwerken.

XRP, aan de andere kant, is de cryptomunt die binnen het RippleNet-netwerk wordt gebruikt. XRP fungeert als een brug tussen verschillende valuta’s, waardoor het mogelijk is om snel en goedkoop geld over te maken tussen verschillende landen en verschillende valuta’s. Hoewel XRP onlosmakelijk verbonden is met Ripple en RippleNet, kan het los van Ripple worden gekocht, verkocht en verhandeld, net als elke andere cryptocurrency.

Hoe Ripple werkt: De technologie achter Ripple, inclusief het Ripple protocol en RippleNet

Ripple’s innovatie is gevestigd in zijn gebruik van technologie via een systeem genaamd RippleNet. Dit is een netwerk van institutionele betalingsproviders, zoals banken en bedrijven, die de Ripple-technologie gebruiken om realtime, efficiënte, grensoverschrijdende transacties mogelijk te maken.

De technologie is gebaseerd op een open-source protocol dat werkt met een uniek consensusprotocol, het Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA). Dit is anders dan veel andere cryptocurrencies die gebruikmaken van Proof of Work of Proof of Stake mechanismen. Ripple’s RPCA maakt het mogelijk om een consensus te bereiken over transacties en balansveranderingen zonder de noodzaak van energie-intensieve mijnbouw.

RippleNet maakt het ook mogelijk om verschillende valuta’s te kunnen uitwisselen zonder een centrale tussenpersoon. Dit maakt het efficiënter dan traditionele methoden voor internationale geldoverdracht, waarbij vaak meerdere tussenpersonen betrokken zijn. Deze verbeterde efficiëntie is een van de redenen waarom Ripple zo geliefd is in finance.

Ripple en grensoverschrijdende betalingen

Ripple is een zeer aantrekkelijk platform voor banken en betalingsproviders vanwege de voordelen die het biedt voor grensoverschrijdende betalingen. Met RippleNet kunnen deze instituten directe, kosteneffectieve internationale transacties uitvoeren, zonder de tussenkomst van banken. Dit leidt tot snellere transacties en een aanzienlijke vermindering van de kosten, wat vooral gunstig is voor klanten die geld naar het buitenland sturen. Bovendien is RippleNet een schaalbaar netwerk, wat betekent dat het meer transacties kan verwerken naarmate de vraag groeit.

Ripple versus SWIFT

In vergelijking met het traditionele internationale betalingssysteem, SWIFT, biedt Ripple aanzienlijke voordelen. Terwijl SWIFT transacties doorgaans meerdere dagen kunnen duren en hoge kosten kunnen hebben, biedt Ripple transacties in real-time tegen een fractie van de kosten. Daarnaast wordt met Ripple elke transactie direct bevestigd, waardoor de kans op fouten en fraude aanzienlijk wordt verminderd. Hoewel SWIFT momenteel nog steeds de standaard is voor internationale banktransacties, wint Ripple snel terrein met zijn efficiënte en kosteneffectieve oplossing.

Het bewaren van XRP: Overzicht van wallets en veiligheidsmaatregelen

Het veilig opslaan van je XRP is een essentieel aspect van het beheer van crypto. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar die werken met XRP, elk met hun eigen unieke veiligheidskenmerken.

Voor degenen die de voorkeur geven aan hardware wallets – die bekend staan als de veiligste manier om cryptocurrencies te bewaren omdat ze offline blijven en zo ongevoelig zijn voor online bedreigingen – zijn de Ledger Nano S en Ledger Nano X uitstekende keuzes.

Software wallets zoals Atomic Wallet en Exodus bieden ook ondersteuning voor XRP. Deze wallets zijn gemakkelijk te gebruiken en bieden een goede balans tussen veiligheid en gebruiksgemak. Ze zijn beschikbaar op meerdere platforms, waaronder desktop en mobiele apparaten. Voor dagelijkse transacties en gebruiksgemak zijn er ook mobiele wallets zoals Toast Wallet die specifiek ontworpen zijn voor XRP.

Ongeacht de keuze van wallet, is het belangrijk om de wallet te beveiligen met sterke wachtwoorden, tweefactorauthenticatie (2FA) waar mogelijk, en regelmatige updates om ervoor te zorgen dat de beveiliging up-to-date blijft.

Hoe en waar je Ripple kunt kopen: Uitleg en voorbeelden

Het kopen van XRP kan op verschillende manieren en via verschillende platforms. Hier zijn enkele van de meest populaire opties:

  1. Cryptocurrency exchanges: Dit zijn online platforms waar je cryptocurrencies kunt kopen, verkopen en verhandelen. Voorbeelden van bekende exchanges die XRP ondersteunen, zijn Bitvavo, Coinmerce en Kraken. Na registratie kun je fiatgeld (zoals euro’s of dollars) storten of andere cryptocurrencies gebruiken om XRP te kopen.
  2. Peer-to-peer (P2P) trading: Dit is een manier om rechtstreeks XRP te kopen van iemand die het verkoopt, zonder tussenkomst van een centrale exchange. Er zijn diverse websites waar dit mogelijk is. Omdat dit momenteel niet is toegestaan door De Nederlandsche Bank, delen we deze websites niet.
  3. Broker services: Brokers zijn platforms die de koop- en verkooporders van klanten uitvoeren tegen een bepaalde prijs. Omdat dit momenteel niet is toegestaan door De Nederlandsche Bank, delen we deze websites niet. Lange tijd kon je bij Litebit op deze manier Ripple kopen, maar dat is sinds mei 2023 niet meer mogelijk. 

Het advies is dan dus ook om via een exchange crypto te kopen en niet via een van de andere methodes die hierboven beschreven staan.

Controverses en rechtszaken: Een blik op de juridische strijd tussen de SEC en Ripple

Ripple Labs heeft zich moeten verdedigen tegen verschillende controverses en rechtszaken sinds haar oprichting, maar de meest prominente daarvan is de aanhoudende juridische strijd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). In december 2020, diende de SEC een klacht in tegen Ripple Labs, CEO Brad Garlinghouse, en medeoprichter Chris Larsen, bewerend dat zij meer dan $1,3 miljard hadden opgehaald via een niet-geregistreerde, doorlopende digitale asset securities offering (in wezen een ICO) in de vorm van XRP.

Het centrale punt van deze zaak draait om de vraag of XRP moet worden geclassificeerd als een effect volgens de Amerikaanse wetgeving. De SEC beweert dat XRP een effect is en dat Ripple en haar leidinggevenden faalden in het registreren van de XRP-verkoop als zodanig. Ripple Labs betwist deze classificatie, bewerend dat XRP een valuta of een commodity is, en niet een security.

In juli van 2023 was er eindelijk een uitspraak in de zaak. Tegen ieders verwachting in, is de uitspraak positief voor Ripple. Ripple hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken en dat heeft ervoor gezorgd dat de Ripple koers (XRP) flink gestegen is. Wel staan er nog andere rechtszaken op de planning die roet in het eten kunnen gooien. Daarom slim om bij Coinliners op de hoogte van het laatste Ripple nieuws te blijven!

Partnerships en samenwerkingen

Ripple heeft in de loop der jaren belangrijke partnerships gesloten die hebben bijgedragen aan zijn dominantie in de sector van grensoverschrijdende betalingen. Eén van de meest opvallende partners is de in Japan gevestigde financiële dienstverlener SBI Holdings, een actieve voorstander van Ripple en XRP, die verschillende projecten met Ripple heeft uitgevoerd.

Een ander belangrijk partnership is met Santander, een van de grootste banken ter wereld. Santander heeft Ripples technologie geïntegreerd in haar internationale betalingsapp, One Pay FX. Dit maakt snelle en goedkope internationale overboekingen mogelijk voor haar klanten.

Daarnaast zijn ook American Express en Standard Chartered bekende partners van Ripple. Deze bedrijven maken gebruik van Ripple’s technologie om efficiëntie te verbeteren en kosten te verlagen in hun respectieve internationale betalingsprocessen. De voortdurende groei van Ripple’s netwerk van partners toont aan dat er vraag is naar de oplossingen die het bedrijf biedt.

Ripple Nieuws

Het perfecte koopmoment voor Ripple vinden is niet makkelijk. Het betekent onder andere bijblijven met het nieuwste Ripple nieuws. Aangezien inzichten en belangrijk nieuws over Ripple vaak verborgen zijn op het internet, heeft Coinliners het initiatief genomen om regelmatig over Ripple en andere digitale crypto’s te nieuwsartikelen te publiceren. Ons team van journalisten doorkruist voortdurend de digitale arena, speurend naar de laatste ontwikkelingen – van Ripple en Bitcoin tot de meest onbekende projecten die slechts bij enkelen bekend zijn. We raden je dan ook vooral aan om onze blog in de gaten te houden. Zo mis je nooit een Ripple nieuwtje!

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme