Wat is een Mnemonic Phrase?

Home » Hub » Begrippen » Wat is een Mnemonic Phrase?

Een mnemonic phrase is een reeks woorden gebruikt om een cryptografische sleutel te vertegenwoordigen, vaak gebruikt voor het herstellen van crypto-wallets.

Mnemonic Phrase uitgelegd

Een mnemonic phrase, ook wel bekend als een seed phrase of recovery phrase, is een lijst van doorgaans 12 tot 24 willekeurige woorden die een unieke combinatie vormen. Deze woorden dienen als een mensvriendelijke representatie van de geheime sleutel die gebruikt wordt om toegang te krijgen tot een cryptocurrency wallet.

Deze phrases zijn gecreëerd als een manier om de complexe en lange cryptografische sleutels te vertalen naar iets dat makkelijker te onthouden en op te schrijven is. Ze vormen een brug tussen technische complexiteit en gebruiksgemak.

Wanneer je een nieuwe crypto-wallet aanmaakt, wordt er vaak een mnemonic phrase gegenereerd. Het is cruciaal om deze zorgvuldig op te slaan, want met deze phrase kan men de wallet herstellen en toegang krijgen tot de fondsen. Als iemand anders je mnemonic phrase in handen krijgt, heeft die persoon ook toegang tot je tegoeden.

Het systeem achter de mnemonic phrases is zo ontworpen dat zelfs één fout woord of een verkeerde volgorde van de woorden de sleutel onbruikbaar maakt. Daarom is het van belang om de phrase nauwkeurig en veilig op te slaan.

Verschillende versies

Er zijn verschillende versies van mnemonic phrases, afhankelijk van het protocol of de standaard waarmee ze zijn gegenereerd. De meest bekende en wijdverspreide standaard voor mnemonic phrases is BIP39. Hier is een overzicht van een paar versies en bijzonderheden:

 1. BIP39 (Bitcoin Improvement Proposal 39):
  • Deze standaard is geïntroduceerd door het Bitcoin-protocol en is nu geadopteerd door vele andere cryptocurrencies.
  • BIP39 ondersteunt mnemonic phrases van 12, 15, 18, 21 of 24 woorden.
  • Het maakt gebruik van een specifieke woordenlijst (doorgaans 2048 woorden) uit welke de willekeurige woorden voor de phrase worden gekozen.
  • Naast de mnemonic phrase genereert BIP39 ook een optionele passphrase, die dient als een extra beveiligingslaag.
 2. Electrum mnemonic phrases:
  • Voordat BIP39 gemeengoed werd, gebruikte de Electrum Bitcoin-wallet zijn eigen formaat voor mnemonic phrases.
  • De vroege versies van Electrum phrases zijn niet compatibel met BIP39, maar latere versies bieden wel BIP39-ondersteuning.
 3. Andere cryptocurrencies en wallets:
  • Hoewel BIP39 wijdverspreid is, hebben sommige cryptocurrencies en wallets hun eigen unieke implementaties of varianten van mnemonic phrases.
  • Het is altijd belangrijk om te weten welke standaard je wallet gebruikt, vooral als je overweegt je funds te herstellen in een andere wallet.

Ongeacht de versie of het protocol is het cruciaal om de mnemonic phrase veilig op te slaan. Ze zijn vaak de enige manier om toegang tot je crypto-assets te herstellen in geval van verlies of diefstal van het apparaat waarop je wallet is geïnstalleerd.

Mnemonic phrase voorbeelden

Het is van het grootste belang dat je nooit echte of gegenereerde mnemonic phrases van het internet gebruikt voor je eigen crypto-wallets, omdat ze een veiligheidsrisico vormen. Deze voorbeelden zijn puur ter illustratie:

 1. kangoeroe horizon bloem potlood pelikaan maanlicht watermeloen zonnebloem echo gordijn universum roos regenboog
 2. giraf verlichting kristal ijdelheid dromen paraplu ster uitgestrektheid boekentas vulkaan windmolen sneeuwvlok
 3. visioen briesje spiegel wolk labyrint gedachte rivier tulp regenjas vulpen octopus gletsjer

Deze phrases zijn volledig fictief en moeten niet worden gebruikt voor echte transacties of wallet-herstel. In werkelijkheid, wanneer je een echte wallet aanmaakt, wordt de mnemonic phrase gegenereerd door de wallet-software en is deze gebaseerd op cryptografische willekeur en een vooraf gedefinieerde woordenlijst. Het is essentieel om deze phrase privé te houden en veilig op te slaan.

Mnemonic phrase bewaren

Het veilig bewaren van je mnemonic phrase is cruciaal, omdat het in feite de sleutel is tot je crypto-assets. Als je deze phrase verliest, kan je de toegang tot je fondsen verliezen. Als iemand anders deze phrase in handen krijgt, kan die persoon toegang krijgen tot jouw fondsen. Hier zijn enkele aanbevelingen voor het veilig bewaren van een mnemonic phrase:

 1. Fysieke opslag:
  • Schrijf de mnemonic phrase met pen op een stuk papier en bewaar dit papier op een veilige plaats zoals een kluis. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten of printers om het risico van hacking of elektronische diefstal te verminderen.
 2. Vermijd digitale kopieën:
  • Maak geen digitale foto’s of screenshots van je mnemonic phrase.
  • Sla de phrase niet op in cloudopslag, e-mails of op je computer.
 3. Meerdere kopieën:
  • Overweeg het maken van meerdere handgeschreven kopieën en bewaar deze op verschillende fysieke locaties. Dit beschermt tegen mogelijke schade zoals brand of overstroming op één locatie.
 4. Gebruik een metalen backup:
  • Er zijn producten beschikbaar waarmee je je mnemonic phrase in metalen plaatjes kunt graveren of inslaan. Dit maakt de backup vuur- en waterbestendig.
 5. Vermijd het delen:
  • Deel je mnemonic phrase met niemand. Als je overweegt je phrase achter te laten voor erfgenamen, doe dit dan via een beveiligd en legaal proces, bijvoorbeeld met hulp van een notaris.
 6. Test de backup:
  • Overweeg het herstellen van je wallet met de mnemonic phrase om er zeker van te zijn dat je het correct hebt opgeschreven.
 7. Gebruik een passphrase:
  • Sommige wallets, zoals die welke BIP39 ondersteunen, bieden de mogelijkheid om een extra wachtwoord of passphrase toe te voegen bovenop de mnemonic. Dit biedt een extra beveiligingslaag, maar wees voorzichtig: als je de passphrase vergeet, kan je de toegang tot je fondsen verliezen, zelfs als je de mnemonic hebt.

Zorg er altijd voor dat je volledig begrijpt hoe je wallet werkt en hoe je toegang tot je fondsen kunt herstellen voordat je grote hoeveelheden cryptocurrency opslaat. Het verlies van toegang tot een crypto-wallet is vaak onomkeerbaar.

Mnemonic phrase herstellen

Het herstellen van een crypto-wallet met een mnemonic phrase is een proces waarbij je je wallet opnieuw instelt of op een ander apparaat installeert en vervolgens de mnemonic phrase gebruikt om je privésleutels en daarmee je fondsen terug te krijgen.

Hier zijn de algemene stappen en overwegingen bij het herstellen van een wallet met een mnemonic phrase:

 1. Wallet Software/Platform:
  • Zorg ervoor dat je dezelfde wallet-software gebruikt of een software die compatibel is met het type mnemonic phrase dat je hebt. Als je bijvoorbeeld een BIP39 mnemonic hebt, zorg er dan voor dat de software BIP39 ondersteunt.
 2. Start het Herstelproces:
  • Installeer en open de wallet-software. Er zou een optie moeten zijn zoals “herstellen”, “importeren” of “bestaande wallet herstellen”. Kies die optie.
 3. Voer de Mnemonic Phrase in:
  • Je wordt meestal gevraagd om de woorden van je mnemonic phrase in de juiste volgorde in te voeren. Wees hierbij uiterst nauwkeurig.
 4. Optionele Passphrase:
  • Als je bij het aanmaken van de wallet een extra passphrase hebt toegevoegd bovenop je mnemonic phrase, zul je deze ook moeten invoeren tijdens het herstelproces.
 5. Synchroniseren en Controleren:
  • Zodra je de mnemonic (en eventueel de passphrase) hebt ingevoerd, zal de wallet beginnen met synchroniseren met het blockchain-netwerk. Na synchronisatie zou je je saldo en transactiegeschiedenis moeten kunnen zien.
 6. Veiligheid:
  • Voer dit herstelproces uit op een betrouwbaar apparaat en in een veilige omgeving. Zorg ervoor dat je apparaat vrij is van malware of keyloggers die je invoer kunnen vastleggen.
 7. Hardware Wallets:
  • Als je een hardware wallet gebruikt (zoals Ledger Nano S/X of Trezor), kan het herstelproces enigszins variëren. Deze apparaten bieden een extra beveiligingslaag omdat de mnemonic phrase nooit het apparaat verlaat.
 8. Vermijd frequente herstelacties:
  • Hoewel het mogelijk is om je wallet meerdere keren te herstellen, is het vanuit veiligheidsoogpunt beter om het herstellen van je wallet tot een minimum te beperken. Elk herstelproces is een gelegenheid waarbij je mnemonic phrase kan worden blootgesteld aan potentiële gevaren.

Zorg er altijd voor dat je de stappen en richtlijnen van je specifieke wallet-software of hardware wallet volgt. En onthoud dat het veilig bewaren en, indien nodig, nauwkeurig invoeren van je mnemonic phrase cruciaal is voor de beveiliging van je crypto-assets.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme