Wat is Alt Season? (altcoin season)

Home » Hub » Begrippen » Wat is Alt Season? (altcoin season)

Altcoin-season of altseason is een periode in de cryptomarkt waarin alternatieve cryptocurrencies (altcoins) aanzienlijk in waarde stijgen, vaak meer dan Bitcoin.

Alt season uitgelegd

“Altseason”, een samenvoeging van “altcoin seizoen”, verwijst naar een periode in de cryptomarkt waarin alternatieve cryptocurrencies, of “altcoins“, aanzienlijk in waarde stijgen, vaak meer dan Bitcoin (BTC). Hoewel Bitcoin de eerste en meest bekende cryptocurrency is, zijn er duizenden alternatieve coins die elk hun eigen unieke eigenschappen en use cases hebben.

Tijdens een altseason presteren veel van deze altcoins buitengewoon goed, wat resulteert in grote winsten voor investeerders die vroeg in deze coins zijn gestapt. Het fenomeen kan worden aangewakkerd door verschillende factoren. Eén daarvan is de verzadiging of zijwaartse beweging van de Bitcoin-prijs, waardoor traders op zoek gaan naar rendement in veelbelovende altcoins. Andere factoren kunnen technologische innovaties, positief crypto nieuws of mainstream acceptatie van specifieke altcoins zijn.

Het is belangrijk te beseffen dat, hoewel altseasons kansen bieden voor hoge rendementen, ze ook gepaard gaan met hoge risico’s.

Wanneer is het altseason geweest?

Het concept van “altseason” is niet strikt gebonden aan specifieke datums, maar eerder aan markttrends. Er zijn echter perioden geweest in de geschiedenis van de cryptomarkt waarin altcoins samen beter presteerden dan Bitcoin, wat duidt op een ‘altseason’. Een paar opmerkelijke periodes zijn:

 1. Eind 2017 – Begin 2018: Dit was een van de meest prominente altseasons. Na de enorme stijging van Bitcoin tot bijna $20.000 in december 2017, begonnen veel altcoins enorm te stijgen in januari 2018. Coins zoals Ethereum (ETH), Ripple (nu XRP), Cardano en vele anderen zagen grote stijgingen.
 2. 2021: Na de bull run van Bitcoin die eind 2020 begon en zijn piek bereikte in april 2021 (toen het dichtbij $65.000 kwam), begonnen veel altcoins te stijgen in waarde in de daaropvolgende maanden. Ethereum, Binance Coin, Cardano, Dogecoin en andere altcoins zagen aanzienlijke stijgingen tijdens dit seizoen.

Het is belangrijk op te merken dat de term “altseason” soms subjectief kan zijn. Wat voor de ene investeerder als een altseason wordt beschouwd, is misschien niet hetzelfde voor een andere.

Wat zijn de kenmerken van een altcoin season?

Een altseason wordt gekenmerkt door een reeks trends en kenmerken in de cryptocurrency markt. Hier zijn enkele van de belangrijkste kenmerken:

 1. Overperformance van Altcoins ten opzichte van Bitcoin: De meest duidelijke indicator van een altseason is wanneer de meerderheid van de altcoins consistent beter presteert dan Bitcoin in termen van prijsstijging.
 2. Toename van Marktkapitalisatie: Tijdens een altseason zien we vaak een aanzienlijke toename in de gecombineerde marktkapitalisatie van altcoins.
 3. Verhoogd Handelsvolume: Een grote stijging in het handelsvolume van altcoins kan ook wijzen op een altseason, aangezien dit de toegenomen interesse en activiteit in de markt aantoont.
 4. Toename van Social Media en Nieuws Buzz: Er is vaak een toename in gesprekken over altcoins op sociale media platforms, nieuwswebsites en cryptocurrency forums.
 5. Nieuwe Projecten en Innovaties: Tijdens een altseason kunnen nieuwe projecten en technologieën binnen de altcoin-sfeer in de schijnwerpers komen te staan, wat bijdraagt aan de algemene hype.
 6. Veranderende Bitcoin Dominantie: Een daling van Bitcoin’s marktdominantie (het percentage van de totale cryptomarktkapitalisatie dat Bitcoin vertegenwoordigt) kan een indicatie zijn van een altseason. Als altcoins beginnen te stijgen en Bitcoin’s dominantie daalt, kan dit betekenen dat kapitaal wordt verplaatst van Bitcoin naar altcoins.
 7. Speculatieve Investeringen: Tijdens een altseason zijn er vaak meer speculatieve investeringen, waarbij investeerders proberen “de volgende grote coin” te vinden, wat kan leiden tot kortstondige en explosieve groei voor sommige minder bekende altcoins.

Hoewel deze kenmerken vaak aanwezig zijn tijdens een altseason, is het belangrijk te begrijpen dat de cryptomarkt zeer volatiel en onvoorspelbaar is. Altseasons kunnen snel komen en gaan.

Wanneer wordt het weer altseason?

Voorspellen wanneer het volgende altseason zal plaatsvinden is uitdagend en komt met veel onzekerheden. De cryptomarkt is volatiel en wordt beïnvloed door een breed scala aan factoren, waaronder macro-economische gebeurtenissen, regelgeving, technologische ontwikkelingen, marktsentiment en speculatie.

Echter, beleggers en analisten in de cryptomarkt volgen vaak een aantal indicatoren die kunnen wijzen op het begin van een altseason:

 1. Bitcoin Dominantie: Een daling van de Bitcoin dominantie (het percentage van de totale cryptomarktkapitalisatie dat Bitcoin vertegenwoordigt) kan wijzen op een verschuiving van kapitaal van Bitcoin naar altcoins.
 2. Consolidatie of zijwaartse beweging van Bitcoin: Als Bitcoin stabiliseert na een grote rally of zich zijwaarts beweegt, kunnen investeerders op zoek gaan naar rendement in altcoins, wat kan leiden tot het begin van een altseason.
 3. Verhoogd handelsvolume van altcoins: Een plotselinge toename van het handelsvolume voor verschillende altcoins kan een vroege indicator zijn.
 4. Marktsentiment: Analyse van sociale media, nieuwsuitzendingen, en online forums kan een beeld geven van het algemene sentiment rondom altcoins.
 5. Technische Analyse: Sommige traders gebruiken grafiekanalyse om trends en potentiële marktbewegingen te identificeren, wat kan helpen bij het voorspellen van een aankomend altseason.

Hoelang duurt altseason?

De duur van een altseason varieert en is niet gestandaardiseerd. Het kan enkele weken tot enkele maanden duren, afhankelijk van verschillende marktfactoren.

Laten we kijken naar een twee altseasons uit het verleden:

 1. Eind 2017 – Begin 2018: Dit is wellicht het meest bekende altseason. Na de piek van Bitcoin in december 2017, waar het bijna $20.000 bereikte, zagen veel altcoins een explosieve groei in januari 2018. Deze altseason duurde ongeveer een maand, maar de exacte duur kan variëren afhankelijk van welke altcoin men bekijkt.
 2. 2021: Het begin van 2021 kende ook tekenen van een altseason. Na de stijging van Bitcoin die eind 2020 begon en piekte in april 2021, begonnen veel altcoins aanzienlijk te stijgen in de maanden die volgden. Hoewel het moeilijk is om een exacte duur aan te geven, duurde deze periode van outperformance van altcoins enkele maanden, afhankelijk van de specifieke altcoin.

De exacte duur van een altseason kan variëren afhankelijk van de definitie van een individu (bijvoorbeeld, welke prijsstijging wordt beschouwd als het begin en welke daling als het einde).

Het is ook belangrijk om op te merken dat er tussentijdse periodes zijn geweest waarin specifieke altcoins aanzienlijke winsten hebben laten zien, maar het kan worden betoogd of deze periodes echte “altseasons” waren, aangezien ze niet altijd werden gekenmerkt door een brede marktbeweging onder meerdere altcoins. Eén altcoin kan bijvoorbeeld wel flink stijgen, maar een andere altcoin kan echter weer flink dalen.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme