Ethereum

Home » Ethereum

Ethereum (ETH) is na Bitcoin (BTC) de belangrijkste cryptocurrency en wordt door velen gezien als een beter alternatief vanwege het sterke ecosysteem van ontwikkelaars. Het is een soort speeltuin voor ontwikkelaars, die er hun eigen apps kunnen maken. Dankzij smart contracts is het mogelijk om via Ethereum acties uit te voeren. 

Een smart contract is als een robot die actie onderneemt als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Denk aan het versturen van een transactie als een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt, of het lenen van geld zodra er iets in een specifieke digitale portemonnee wordt gestort. Zo zijn er de afgelopen jaren tienduizenden dApps op Ethereum gebouwd en is de code waarop de Ethereum blockchain draait fors verbeterd. 

Vitalik Buterin introduceerde Ethereum in 2013 met een duidelijke missie: het creëren van een flexibele en brede toepassing van blockchain technologie. De komst van Ethereum 2.0, een update die nog meer snelheid en efficiëntie belooft, markeert de volgende stap in deze missie. Door over te stappen op een proof-of-stake systeem hoopt Ethereum de duurzaamheid en schaalbaarheid te verbeteren, terwijl het blijft innoveren om zijn plek als toonaangevend platform voor gedecentraliseerde applicaties en slimme contracten te behouden.

Ether koers

Ether maakte zijn debuut met een Initial Coin Offering (ICO) in 2014 toen het voor amper € 0.30 werd verkocht. Bij deze ICO werd Ether voor het eerst aangeboden aan investeerders, met als doel fondsen te werven voor de ontwikkeling van het Ethereum-netwerk. De ICO was een groot succes en vormde het startschot voor de opmars van Ether in de wereld van cryptocurrencies.

Deze prijs hangt af van zaken als verbeteringen aan het netwerk, maar ook van hoe mensen over de munt denken en van wetten en regels. Hoewel Ether en Bitcoin vaak samen worden genoemd, heeft Ether z’n eigen koersbewegingen. Het is lastig te zeggen hoe de prijs zich in de toekomst ontwikkelt, maar sommige experts denken dat er groei in zit, dankzij nieuwe ontwikkelingen binnen Ethereum.

Waarom de koers van Ether volgens velen harder gaat stijgen dan de Bitcoin koers

Hoewel Bitcoin als eerste kwam en de basis legde voor crypto, is het een oppervlakkiger product dan Ethereum. Het Bitcoin-netwerk is te vergelijken met een elektriciteitsnetwerk, waarbij alleen Bitcoin (BTC), net als stroom, door het netwerk kan stromen. Ethereum gaat een stap verder.

Ethereum bestaat ook uit twee componenten: het netwerk en de controle over de blockchain, net zoals Bitcoin. Maar Ethereum stopt niet bij het enkel vastleggen en verifiëren van de inhoud van de blockchain. Het lijkt meer op het besturingssysteem van je computer, waardoor mensen extra functionaliteiten in het netwerk kunnen programmeren.

Dit maakt Ethereum meer dan alleen een manier om een munt te verzenden en te ontvangen. Het kan bijna alles wat digitaal kan worden opgeslagen, verzenden en ontvangen. Denk hierbij aan muziekbestanden, aandelen, blockchainrecords en zelfs datingmatches. Deze kunnen allemaal worden berekend en vastgelegd met Ethereum. Ethereum is zo flexibel dat mensen speciale software hebben gemaakt om je PC specifieke taken binnen het Ethereum netwerk te laten uitvoeren, zoals het gebruik van extra harde schijfruimte.

De waarde van Ethereum komt deels voort uit het ‘first-mover’ voordeel en het netwerkeffect, net zoals bij Bitcoin. Het netwerkeffect verwijst naar het idee dat een netwerk waardevoller wordt naarmate meer mensen het gebruiken. Ethereum heeft al duizenden tokens op zijn platform en het zou kostbaar zijn om deze te verplaatsen. Dit geeft Ethereum een zekere stabiliteit.

Daarbij mogen we de waarde van Vitalik Buterin en de gemeenschap van Ethereum-ontwikkelaars niet vergeten. Hoewel niet perfect, is de Ethereum-gemeenschap minder disfunctioneel dan veel van zijn grootste rivalen zoals Bitcoin en Ripple (XRP), wat bijdraagt aan de waarde en stabiliteit van de blockchain.

Hoe werkt Ethereum?

Ethereum maakt gebruik van een blockchain waarop een wereldwijd netwerk van miljoenen computers, “nodes” genoemd, transacties vastlegt. Iedereen met de juiste kennis, apparatuur en tijd kan een Ethereum-node draaien en bijdragen aan het valideren van het netwerk.

Er zijn verschillende soorten nodes die op het Ethereum-netwerk werken. Volledige nodes kopiëren en verifiëren alle transacties op de Ethereum-blockchain en voeren smart contract taken uit. Alle andere nodes houden slechts een gedeeltelijke registratie van de blockchain bij en vragen de rest van de gegevens op bij de volledige nodes. Archiefnodes bewaren de gehele geschiedenis van de Ethereum-blockchain, inclusief eerdere “staten” – of de informatie op de blockchain.

Miners, die nieuwe blokken opsporen die transactie-informatie en andere data bevatten, zijn een belangrijk onderdeel in het Ethereum ecosysteem. Miners concurreren met elkaar om de eerstvolgende te zijn die een blok aan de keten toevoegt om zo te worden beloond met transactiekosten en blokbeloningen. 

In tegenstelling tot Bitcoin, moeten volledige nodes bij Ethereum ook de staat van alle applicaties bijhouden, inclusief per gebruiker zijn balans en alle smart contract codes waar alles is opgeslagen. Dit maakt het draaien van een Ethereum node duurder en vereist het ook nog eens opslagruimte in vergelijking met een Bitcoin node.

Gas

In de wereld van Ethereum draait alles om ‘Gas‘. Dit is een slimme manier om de kosten voor activiteiten op het netwerk te bepalen. Of je nu transacties verstuurt, met apps werkt of slimme contracten aanmaakt, elke actie kost een beetje gas. De hoeveelheid gas die je gebruikt, hangt af van de complexiteit van je actie en wordt berekend in ‘gwei‘, een minuscule eenheid van ether. Op deze manier zorgt Ethereum ervoor dat degenen die meer van het netwerk gebruik maken, ook een eerlijk deel van de kosten dragen. Zo blijft het netwerk toegankelijk voor iedereen.

Smart contracts

Smart contracts vormen het hart van het Ethereum-netwerk. Ze zijn als automatische overeenkomsten die zichzelf uitvoeren wanneer bepaalde voorwaarden zijn voldaan. Stel je voor dat je een weddenschap afsluit met een vriend. Normaal gesproken zou je op de eerlijkheid van je vriend moeten vertrouwen om de weddenschap na te komen als jij wint. Maar met een smart contract, kun je de voorwaarden van de weddenschap vastleggen in een code die automatisch geld van je vriend naar jou overmaakt als je wint.

Decentralized Finance (DeFi)

Ethereum is het voornaamste platform voor Decentralized Finance (DeFi), wat een van de snelst groeiende sectoren in crypto is. DeFi is een term die wordt gebruikt voor financiële diensten die gebruikmaken van blockchain om traditionele financiële tussenpersonen, zoals banken en verzekeringsmaatschappijen, te omzeilen. Op Ethereum worden DeFi-applicaties gebouwd als smart contracts, die automatisch worden uitgevoerd zonder tussenkomst van een derde partij. Deze apps kunnen diensten aanbieden zoals leningen, rente op spaargeld en handel in cryptocurrency. Doordat Ethereum een open netwerk is, kan iedereen deze DeFi-applicaties gebruiken. Voorbeelden van populaire DeFi-apps op Ethereum zijn Lido, AAVE, Uniswap, Curve Finance

Staking

Staking is een proces dat onmisbaar is voor het goed functioneren van het Ethereum netwerk. Staking is een manier voor mensen die Ethereum hebben om te helpen het netwerk veilig en efficiënt te houden. Als je staked, zet je je Ethereum vast in een smart contract op het netwerk. Dit betekent dat je je Ethereum voor een bepaalde tijd niet kunt gebruiken of verkopen. In ruil daarvoor krijg je beloningen, meestal in de vorm van meer Ethereum. Hoe meer je staken, hoe meer beloningen je kunt verdienen.

Maar staking heeft niet alleen te maken met beloningen. Wanneer je je Ethereum staked, help je ook mee om transacties op het Ethereum-netwerk te verifiëren en nieuwe blokken aan de blockchain toe te voegen. Dit is cruciaal voor het functioneren van het netwerk en helpt ervoor te zorgen dat alles eerlijk en veilig verloopt.

Ethereum merge

Ethereum ondergaat momenteel een grote metamorfose wat ook wel de “Ethereum Merge” wordt genoemd. Deze innovatie, bedacht in 2014 door mede-oprichter Vitalik Buterin, is de overstap van een “proof-of-work” (PoW) naar een “proof-of-stake” (PoS) systeem. Deze verschuiving heeft ingrijpende gevolgen voor hoe transacties gevalideerd worden.

De Ethereum Merge gaat hoogstwaarschijnlijk het inflatieritme van Ethereum verminderen en de totale voorraad laten krimpen door het ‘burnen’ van Ether. Dit kan Ethereum’s waarde een positieve impuls geven. Bovendien wordt er ook een verbeterde efficiëntie verwacht, wat te zien zal zijn aan de toename in het dagelijkse aantal geproduceerde blokken en een afname van de tijd om transacties te verifiëren.

Aan de andere kant zijn er zorgen over mogelijke concentratie van macht. Maar wat betekent dit technisch gezien voor de blockchain? Het grootste gevaar is de mogelijke concentratie van macht. In een PoS-systeem zijn het degenen die de meeste munten bezitten die het meeste invloed hebben op de validatie van transacties. In theorie zou dit kunnen leiden tot een situatie waarin een kleine groep rijke ‘stakers’ een onevenredig grote invloed uitoefent op de beslissingen die op de Ethereum blockchain worden gemaakt. Dit risico op centralisatie gaat in tegen het principe van decentralisatie dat de centrale gedachte vormt waar Ethereum ooit op gebouwd is.

Technisch gezien zou deze concentratie van macht de integriteit van de blockchain in gevaar kunnen brengen. Blockchain werkt volgens een gedecentraliseerd model om een evenwicht te bewaren tussen alle betrokken partijen en om te verzekeren dat geen enkele partij volledige controle heeft. Als een kleine groep ‘stakers’ een de meerderheid van de stemmen onder controle krijgt, kunnen zij de regels van de blockchain in hun voordeel manipuleren.

Het nieuwe Ethereum (2.0)

De grootste upgrade tot nu toe voor Ethereum, bekend als Ethereum 2.0 of Serenity, is in volle gang. Deze herziening is erop gericht om Ethereum sneller, efficiënter en schaalbaarder te maken door over te schakelen van een proof-of-work naar een proof-of-stake systeem.

Het vernieuwde Ethereum maakt gebruik van een proof-of-stake mechanisme genaamd Casper. Gebruikers van het netwerk zetten hun munten vast, ze worden ‘stakers’ in plaats van energie-intensieve mijnwerkers. Om mee te doen, moet je 32 ethers vastzetten of je aansluiten bij een staking pool.

Ethereum 2.0 wordt in verschillende fases uitgerold. Eerst was er fase 0, gelanceerd in december 2020, waarbij de ‘Beacon’ keten met proof-of-stake werd geïntroduceerd. De Beacon keten is verantwoordelijk voor het creëren van nieuwe blokken, het verifiëren van transacties, staking beloningen en het beheren van nieuwe Ethereum “shard chains“.

De volgende grote fase is fase 1, waarbij de Beacon keten wordt verbonden met het huidige Ethereum netwerk, waardoor het energie-intensieve proof-of-work systeem wordt vervangen door proof-of-stake. Stakeholders, bekend als “validators”, zullen de taken van de mijnwerkers overnemen zodra Ethereum en Eth 2.0 worden samengevoegd.

Na de merge zijn er nog kleinere upgrades nodig. Ontwikkelaars gaan zich richten op het mogelijk maken van sharding, waarmee meerdere mini-blockchains worden gecreëerd. Elke ‘shard’ zal verantwoordelijk zijn voor het verifiëren van zijn eigen transacties, waardoor niet het hele netwerk elke transactie hoeft te verifiëren. De Beacon keten coördineert deze shards.

Als zowel proof-of-stake als sharding actief zijn, zullen de ontwikkelaars verdere aanpassingen doorvoeren om de beveiliging van het netwerk te versterken. Dit omvat het toevoegen van anonimiteitsfuncties en het gebruik van nieuwe technologieën om de willekeurigheid van validator-toewijzingen verder te beveiligen en het moeilijker te maken voor kwaadwillende partijen om het netwerk te verstoren.

Ethereum kopen in Nederland: waar en hoe?

Ethereum kopen in Nederland is eenvoudig, met keuzes tussen traditionele exchanges zoals Bitvavo, en gedecentraliseerde platformen zoals Uniswap en Sushiswap

Bij het kopen via een exchange, zoals Bitvavo, is het proces over het algemeen vrij simpel. Bitvavo is een van de meest betrouwbare platforms in Nederland, waardoor het gemakkelijk en veilig is om Ethereum te kopen, vaak met iDEAL. De gekochte Ether wordt vervolgens opgeslagen in je online Bitvavo-portemonnee. Terwijl sommige buitenlandse beurzen zoals Binance niet langer beschikbaar zijn in Nederland, blijven lokale platforms zoals Bitvavo een populaire keuze. Belangrijk is om alleen te handelen op beurzen met een vergunning van De Nederlandsche Bank.

Aan de andere kant bieden gedecentraliseerde exchanges (DEX’en) zoals Uniswap en Sushiswap een alternatieve manier om Ethereum te kopen. Deze platformen, die gebouwd zijn op het Ethereum-netwerk, stellen je in staat om rechtstreeks vanuit je digitale portemonnee, zoals MetaMask, te handelen zonder tussenpersonen. Hoewel DEX’en een hogere mate van privacy en controle bieden, kunnen ze wat complex zijn voor beginners, en de transactiekosten kunnen hoog oplopen vanwege de congestie op het Ethereum-netwerk.

Ethereum nieuws

Het loont om goed op de hoogte te blijven van het laatste nieuws omtrent Ethereum. Je weet dan precies wanneer welke updates aan het netwerk uitgevoerd worden of wat een goed moment is om Ether te kopen. Bij Coinliners hebben we gemerkt dat er in Nederland nog te weinig kwalitatief Ethereum nieuws te vinden is. Daarom zijn we bij Coinliners dagelijks bezig met alles wat met Ethereum te maken heeft, zodat jij op de hoogte bent van de laatste Ethereum nieuwtjes en al het andere cryptonieuws. 

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme