Coinbase is met recht een van de meest betrouwbare crypto exchanges waar je als Nederlandse belegger terecht kunt. De Amerikaanse exchange heeft namelijk sinds 2023 een vergunning van De Nederlandsche Bank, waardoor het een van de weinige legale crypto exchanges van ons land is. Met meer dan 200 tokens is het aanbod crypto bij Coinbase ruim. De exchange wordt vooral geloofd om zijn gebruiksvriendelijkheid en functies als een eigen wallet en Coinbase Earn, waar je gratis crypto kunt verdienen door meer over crypto te leren. Wat moet je nog meer over Coinbase weten?
Coinbase stock: de koers van COIN
Een van de makkelijkste manieren om jezelf als belegger bloot te stellen aan crypto zonder daadwerkelijk crypto te hoeven kopen, is door het Coinbase aandeel met de ticker COIN te kopen. Dat het aandeel van Coinbase voldoende blootstelling aan crypto geeft blijkt wel uit de COIN koers. Het koersverloop van dit aandeel lijkt namelijk sterk op die van de cryptomarkt. Na eerder dit jaar een dieptepunt bereikt te hebben van zo’n $ 33, is het aandeel honderden procenten in waarde gestegen. Wel staat de koers nog altijd onder druk door de vele rechtszaken die Coinbase tegen zich heeft lopen. Zo steeg de Coinbase koers ondanks de positieve kwartaalresultaten (Q2) nauwelijks.
De geschiedenis van Coinbase
In 2012 zetten twee ondernemers, Brian Armstrong en Fred Ehrsam, hun eerste stappen dat zou leiden tot de oprichting van Coinbase. Vanuit hun thuisbasis in San Francisco, hadden ze een helder beeld: cryptocurrency voor iedereen bereikbaar maken. Zelfs toen Bitcoin (BTC) en blockchain nog verre van mainstream waren.
Hun visie was groots. Ze zagen een wereld waar geld net zo soepel stroomt als informatie op het internet. Ze wilden een brug bouwen tussen de ingewikkelde wereld van crypto en de alledaagse gebruiker. En dat betekende dat ze het kopen, verkopen en bewaren van crypto simpel moesten maken.
Coinbase was oorspronkelijk opgezet met de focus op Bitcoin, maar de ambitie van de oprichters strekte verder. Ze geloofden dat het ouderwetse financiële systeem op de schop moest en dat er plaats was voor iets nieuws, iets fris. Met die instelling breidden ze hun aanbod uit met onder andere Ethereum (ETH) en Litecoin (LTC).
In de jaren die volgden, heeft Coinbase door haar veilige en toegankelijke platform een belangrijke plek in de wereld van crypto veroverd. Meer dan 100 miljoen mensen gebruiken nu Coinbase om hun crypto transacties te doen. Het is daarnaast ook de populairste exchange van de Verenigde Staten. En dat is nog maar het begin. Met producten als de crypto-betaalkaart en ondersteuning van DeFi-projecten, blijft Coinbase nieuwe mogelijkheden verkennen.
Hoe maakt Coinbase winst?
Coinbase heeft een vrij eenvoudig businessmodel: het bedrijf verdient geld aan de aankopen en verkopen van zijn gebruikers. Voor elke transactie die op het platform plaatsvindt, neemt Coinbase een klein percentage als commissie. Hoe meer activiteit, hoe meer inkomsten voor Coinbase.
Maar dat is niet het enige inkomstenkanaal van Coinbase. Coinbase biedt ook opslagdiensten aan, waar gebruikers kunnen betalen om hun crypto veilig te bewaren. Pas vanaf grote tegoeden worden er overigens kosten gerekend, tegoeden onder de € 100.000 zijn gratis in je Coinbase Wallet te bewaren. Bovendien kunnen gebruikers ook gebruik maken van de Coinbase Card, een Visa-debitcard die crypto omzet in fiat valuta, waardoor gebruikers over de hele wereld met hun crypto kunnen betalen bij elke handelaar die Visa accepteert. Ook hier verdient Coinbase aan de transactiekosten. Het doel van Coinbase is natuurlijk om op termijn een grotere rol in het betalingsverkeer te spelen tussen offline en online. Bedrijven als American Express zijn hier kortom ook al groot mee geworden.
Is Coinbase veilig?
Veiligheid is een topprioriteit bij Coinbase. Als een van de weinige crypto exchanges is Coinbase beursgenoteerd en heeft het een vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB). Coinbase wordt beschouwd als een van de veiligste platforms in de cryptowereld. De exchange maakt gebruik van zowel cold als hot wallets om de veiligheid van gebruikerstegoeden te waarborgen. Cold wallets worden offline opgeslagen, wat ze minder vatbaar maakt voor hacks. Hotwallets zijn online en zijn handig voor snelle transacties. Bovendien ondergaat Coinbase regelmatig audits om ervoor te zorgen dat alle gebruikerstegoeden veilig en correct worden beheerd. De veiligheid en integriteit van Coinbase zijn hierdoor goed gewaarborgd.
Coinbase account registreren: hoe werkt het?
Je kunt binnen enkele minuten een Coinbase account registreren. Dit kost geen geld en het gehele proces is gemakkelijk te doorlopen. Hieronder is stap-voor-stap het aanmaken van een Coinbase account uitgelegd:
- Ga naar de website van Coinbase: Ga naar www.coinbase.com. Klik op de blauwe knop “Aanmelden” in de rechterbovenhoek van de homepage.
- Vul je gegevens in: In het volgende scherm vul je je naam, e-mailadres en een sterk wachtwoord in. Accepteer de gebruikersovereenkomst en het privacybeleid en klik op “Account maken”.
- Bevestig je e-mailadres: Coinbase stuurt je een bevestigingsmail. Klik op de link in die e-mail om je account te verifiëren.
- Voer je telefoonnummer in: Ter extra beveiliging vraagt Coinbase om je telefoonnummer. Dit wordt gebruikt voor tweestapsverificatie bij het inloggen.
- Verifieer je identiteit: Net als bij een bank, zal Coinbase vragen om je identiteit te verifiëren. Dit houdt in dat je een foto van je identiteitsbewijs uploadt en mogelijk een selfie maakt. Momenteel kun je ook via iDIN je identiteit bij Coinbase verifiëren.
- Stel betaalmethoden in: Voeg je bankrekening of creditcard toe als betaalmethode. Dit is nodig om crypto te kopen op het platform. Je kunt straks via iDEAL euro’s op je Coinbase account storten.
- Je bent klaar: Nu je account is ingesteld, kun je beginnen met het kopen, verkopen en bewaren van cryptocurrency op Coinbase.
Meer hoef je niet te doen! Je hebt nu je eigen Coinbase-account waar je op kunt inloggen. Onthoud wel dat het belangrijk is om veilig om te gaan met je gegevens, ervoor te zorgen dat je sterke wachtwoorden gebruikt en tweestapsverificatie (2FA) inschakelt om je account te beschermen.
Coinbase Wallet: beter dan MetaMask?
Coinbase Wallet en MetaMask zijn twee veelgebruikte wallets. Beide hebben hun unieke sterke punten, maar hoe verhouden ze zich tot elkaar? En is de ene echt beter dan de andere?
De Coinbase Wallet biedt een strakke, gebruikersvriendelijke interface en stelt gebruikers in staat om direct vanuit hun wallet transacties uit te voeren, apps te gebruiken en deel te nemen aan DeFi-projecten. Het bijzondere aan de Coinbase Wallet is dat je er een aparte wallet aan kunt maken naast je Coinbase-account en je kunt deze direct koppelen aan je bestaande Coinbase-account voor extra gemak. Sinds kort is deze wallet zelfs volledig met Coinbase te integreren.
MetaMask daarentegen, is een browserextensie met ook een eigen iOS en Android app die fungeert als een Ethereum-wallet en een gateway naar gedecentraliseerde apps. Met MetaMask kun je je ETH, ERC20-tokens en een aantal andere types opslaan en direct interactie hebben met Ethereum dApps vanuit je browser. Een van de belangrijkste voordelen van MetaMask is dat het de toegang tot DeFi sterk vereenvoudigt.
Dus, is de Coinbase Wallet beter dan MetaMask? Het hangt af van je behoeften. Als je op zoek bent naar een eenvoudige, gebruiksvriendelijke interface die gemakkelijk toegankelijk is op je smartphone, dan is de Coinbase Wallet een uitstekende keuze. Maar als je doel is om dieper in de wereld van DeFi dan is MetaMask beter geschikt.
De voordelen en nadelen van Coinbase ten opzichte van andere crypto exchanges
Hoe doet Coinbase het eigenlijk als we de Amerikaanse exchange vergelijken met een aantal andere populaire exchanges zoals Bitvavo, Binance en Kraken? Dat is dan ook precies wat we hebben gedaan:
Coinbase vs Bitvavo
Bitvavo, een Nederlands platform, is bekend om zijn eenvoudige interface en ondersteuning van een groot aantal verschillende tokens. Dit maakt het bijzonder aantrekkelijk voor Nederlandstalige gebruikers. Daarentegen is Coinbase’s interface wellicht net zo gebruiksvriendelijk, maar met een internationaal karakter. Bitvavo biedt een ruimer aanbod van cryptocurrencies aan dan Coinbase, wat meer diversificatiemogelijkheden biedt voor beleggers. Qua kosten voert Bitvavo ook de boventoon, met lagere transactiekosten in vergelijking met Coinbase.
Coinbase vs Binance
Binance, een van de grootste spelers in de markt, heeft een groter aanbod aan opties en geavanceerde functies dan Coinbase. Dit maakt Binance wellicht minder toegankelijk voor beginners. Hoewel Coinbase misschien minder functies heeft, maakt hun nadruk op eenvoud en toegankelijkheid het tot een logische keuze voor nieuwkomers. Qua kosten en de hoeveelheid beschikbare cryptocurrencies, heeft Binance de overhand. Binance’s transactiekosten zijn doorgaans lager en het platform ondersteunt fors meer tokens.
Coinbase vs Kraken
Kraken biedt een balans tussen geavanceerde trading opties en gebruiksgemak, waardoor het een stevige concurrent is voor Coinbase. Hoewel Coinbase nog steeds voordelen biedt voor beginners vanwege de eenvoud, kunnen ervaren traders meer mogelijkheden vinden bij Kraken. Kraken’s handelskosten zijn over het algemeen ook lager, vooral bij grotere transacties. Hoewel beide platforms een breed scala aan cryptocurrencies ondersteunen, biedt Kraken vaak een nog groter aanbod.
Beschikbare cryptocurrencies op Coinbase
Momenteel kun je 262 verschillende tokens via Coinbase kopen en verkopen. Circa. 80% van de populairste tokens zijn op Coinbase verkrijgbaar en wekelijks worden er nog nieuwe tokens toegevoegd. Ook worden er wel eens tokens van Coinbase afgehaald, dit wordt ook wel een delisting genoemd. Bij Coinbase kun je onder andere de volgende twintig populaire tokens verhandelen: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), Ripple (XRP), Bitcoin Cash (BCH), Ethereum Classic (ETC), Cardano (ADA), Chainlink (LINK), Uniswap (UNI), Polkadot (DOT), USD Coin (USDC), Cosmos (ATOM), Dogecoin (DOGE), Stellar (XLM), EOS (EOS), Tezos (XTZ), Aave (AAVE), Maker (MKR), Compound (COMP), Yearn.finance (YFI) en Decentraland (MANA).
Coinbase Earn
Coinbase Earn geeft een nieuwe draai geeft aan het concept van leren. Het biedt gebruikers de kans om kennis op te doen over specifieke cryptocurrencies en daarnaast ook nog eens beloningen in diezelfde crypto te verdienen.
Dit onderdeel van Coinbase werkt met een aantal educatieve video’s die de basisprincipes en de technologie van diverse cryptoprojecten uitleggen. Of je nu meer wilt leren over Stellar Lumens, Compound of een andere crypto, de kans is groot dat Coinbase Earn hier materiaal voor heeft.
Elk lesonderwerp heeft een reeks video’s gevolgd door een quiz. Het idee is simpel: je kijkt naar een video en beantwoordt vervolgens enkele vragen in een quiz. Als je de vragen correct beantwoordt, word je direct beloond met een bepaalde hoeveelheid van de crypto waarover je leert.
Geld storten en uitbetalen bij Coinbase (o.a. iDEAL)
Bij Coinbase heb je meerdere opties als het gaat om geld storten en uitbetalen, waarbij het platform zich focust op gebruiksgemak en veiligheid. Een van de bekendste en meest gebruikte methoden in Nederland is iDEAL.
Geld storten met iDEAL
Storten van geld via iDEAL op Coinbase is vrij eenvoudig. Je gaat naar de ‘Accounts’ pagina, selecteert je Euro Wallet en klikt op ‘Storten‘. Je vult het bedrag in dat je wilt storten en kiest vervolgens voor ‘iDEAL’ als betalingsmethode. Daarna word je doorgestuurd naar het iDEAL betalingsproces, waar je jouw bank selecteert en de betaling bevestigt. Je storting is daarna direct zichtbaar in je Euro Wallet op Coinbase.
Geld opnemen
Het opnemen van geld bij Coinbase is ook eenvoudig. Je gaat naar je Euro Wallet, klikt op ‘Opnemen‘, voert het bedrag in dat je wilt opnemen en selecteert je bankrekening. Houd er rekening mee dat opnames meestal binnen 1-2 werkdagen worden verwerkt, dus je moet mogelijk even wachten voordat het geld op je bankrekening staat.
Let op: voor beide processen rekent Coinbase transactiekosten. Zorg er dus voor dat je deze kosten in acht neemt wanneer je geld stort of opneemt.
De advocaten van Coinbase hebben genoeg werk
Coinbase heeft behoorlijk turbulente periode achter de rug die nog lang geen einde kent. In juni stond de exchange onder druk vanwege beschuldigingen van de SEC dat het bedrijf opereerde als een niet-geregistreerde broker. Deze aanklacht resulteerde in aanzienlijke consequenties voor concurrent Binance. Zo wil de SEC eigenlijk dat Coinbase stopt met het aanbieden van alle tokens anders dan Bitcoin.
Ondanks deze uitdagingen, verdedigde CEO Brian Armstrong het handelen van Coinbase en kon het bedrijf een belangrijke overwinning boeken toen het Amerikaanse Hooggerechtshof zich in hun voordeel uitsprak over een andere zaak.
Terwijl de zomer vorderde, werden aanvragen van Coinbase voor regelgevende goedkeuring nog steeds onder de loep genomen door de SEC. Toch toonde Coinbase veerkracht en lanceerde het een beloningsprogramma van 4% voor USDC, ondanks de aanhoudende aanklachten.
In juli kregen geruchten de overhand dat Bank of America rekeningen die gelinkt waren aan Coinbase afsloot. Armstrong reageerde op deze geruchten en verzekerde de gebruikers dat het bedrijf de kwestie onderzocht. Het lijkt er vooralsnog niet op dat BoFa dit ook echt heeft gedaan.
Ondanks dat het aandeel van Coinbase meer dan 192% is gestegen in vergelijking met het begin van het jaar, waarschuwen analisten beleggers voor de voortdurende risico’s omtrent regelgeving die het bedrijf nog steeds ondervindt. Het blijft dus een spannende tijd voor Coinbase en haar beleggers.