Wachten op woensdag – Bitcoin koers valt in afwachting van rentebesluit

Home » Nieuws » Wachten op woensdag – Bitcoin koers valt in afwachting van rentebesluit

Veel Bitcoin (BTC) traders zullen vanochtend toch even tweemaal met de ogen geknipperd hebben: de koers van de token maakte in de nacht van zondag op maandag een zware val door. Om 2 uur ’s nachts was de prijs per Bitcoin $43.389, slechts één uur later $41.704.

Aangekondigde en verwachte support levels werden nergens gevonden. Op het moment van schrijven lijkt de munt relatief stabiel rond de $42.000 te blijven. Veel investeerders lijken deze week af te wachten.

Donkere wolken?

Uit de gegevens blijkt dat er zodoende in een uurtje tijd voor ongeveer $90 miljoen aan Bitcoin geliquideerd is, waarvan een deel uit longposities. Dat lijkt slecht nieuws voor BTC, dat de afgelopen weken juist een zeer bullish koersverloop heeft laten zien. Willy Woo, een bekende analist, liet op X weten dat deze correctie verder door kan zetten, en mogelijk pas echt support zal vinden rond $39.700.

Een dergelijk verlies van waarde zal voor veel investeerders als een koude douche aanvoelen. Toch mag ook niet vergeten worden dat Bitcoin uit een erg lastige tijd komt, halverwege oktober stond de coin nog op $26.800. Bovendien hebben investeerders relatief positieve verwachtingen voor de komende periode, waarbij met name op woensdag een belangrijke dag zal worden.

Het woord is aan de FED

Op 13 december zal namelijk het maandelijks rapport van de OPEC (Organisatie van Olie Exportererende Landen) uitkomen, maar nog belangrijker is het feit dat de Amerikaanse centrale bank een rentebesluit zal nemen. De niet al te best draaiende Amerikaanse economie kan ervoor zorgen dat er mogelijk in maart 2023 een (eerste) renteverlaging komt. Dit zou bullish nieuws voor Bitcoin kunnen betekenen, alhoewel de kans dat de FED deze beslissing neemt momenteel (niet iets minder dan) 50% is.

Een dag na de FED zal ook de Europese Centrale Bank met een nieuw rentebesluit komen, en als klap op de vuurpijl zal ook de Britse Centrale Bank haar rentebesluit meedelen. Bij alle drie centrale banken staat een renteverlaging op de agenda, maar het is de vraag of deze op de korte termijn (voorjaar 2024) of pas later doorgevoerd zal worden.

Een ‘perfect storm’

Mocht er een renteverlaging in maart komen, dan zal er misschien wel sprake zijn van een ‘perfect storm’ in het voorjaar. Drie grote momenten kunnen in dat geval de koers van BTC als een raket naar boven stuwen: de renteverlaging, de Bitcoin Halving en natuurlijk de launch van spot Bitcoin ETF’s. Door CryptoQuant wordt een stijging naar $50.000 niet uitgesloten, en daarmee zitten zij nog aan de conservatieve kant. Dave the Wave voorziet een groei naar $60.000 op de korte termijn, Mark Harvey sluit zelfs een stijging naar $17 miljoen per munt niet uit.

Dankzij de correctie die afgelopen nacht plaatsvond is dit misschien wel een prima moment om Bitcoin te kopen, alhoewel zekerheid niet bestaat in de FinTech wereld: zo zou de FED kunnen besluiten de rente pas in mei 2024 te verlagen, of te proberen de rente in stand te houden. Ook zou er vanuit bijvoorbeeld de OPEC of het CPI-rapport (dinsdag) nieuws kunnen komen, dat deze perspectieven de grond in boort. 

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme