In oktober 2011 introduceerde Charlie Lee Litecoin (LTC), een snellere en goedkopere peer-to-peer gedecentraliseerde cryptocurrency dan Bitcoin (BTC). Met een vier keer kortere bloktijd dan Bitcoin en een vier keer hoger aanbod, is Litecoin vier keer zo snel en schaalbaarder. Ondanks deze verschillen functioneren BTC en LTC grotendeels hetzelfde, al gebruiken ze verschillende cryptografische algoritmen. Het volgende halveringsevent van Litecoin vindt plaats in augustus 2023. Litecoin blinkt uit in lage transactiekosten en een betrouwbaar netwerk dat sinds de lancering nooit meer offline is geweest. Daarom is het geen verrassing dat Litecoin volgens verschillende verwachtingen de komende jaren nog fors in waarde kan gaan toenemen. Op deze pagina bespreken we de actuele Litecoin koers, mining, wallets en waar je LTC kunt kopen.
Litecoin koers
Litecoin (LTC) heeft momenteel een prijs van 0.003 ten opzichte van Bitcoin (BTC), wat heel wat lager is dan dat het ooit is geweest. Deze langdurige neerwaartse trend maakt Litecoin’s prijsverloop ten opzichte van BTC het meest overtuigende argument voor experts om de groeikansen van Litecoin pessimistisch in te zien. Ondanks de zeer beperkte groei van de LTC koers, is een consequent groeiend aantal dagelijkse transacties op de Litecoin chain te zien. Het netwerk heeft al meer dan 165 miljoen transacties verwerkt en is een van de meest geaccepteerde cryptocurrencies. De hashrate bevindt zich op een recordhoogte, wat nog maar eens aangeeft hoe sterk deze chain is.
Wat is de verwachting van Litecoin voor 2025?
Welke price prediction je ook over Litecoin leest, ze lijken allemaal positief te zijn. Bij Coinliners nemen we dan ook iedere Litecoin voorspelling met een flinke korrel zout. Toch willen we onze lezers niet de verschillende voorspellingen die voor Litecoin worden gedaan onthouden. Er zijn online namelijk diverse analisten die een Litecoin verwachting voor 2025 en tot zelfs 2030 hebben gepubliceerd. Daarbij is vooral veel aandacht voor de Litecoin halving, een principe waar we later verder op ingaan.
Litecoin heeft net als Bitcoin een halving waarbij de beloning voor miners wordt gehalveerd. De volgende halvering van Litecoin is gepland voor augustus 2023, waarbij de beloning voor miners zal worden verminderd van 12.5 LTC tot 6.25 LTC. Deze Litecoin halving wordt als bullish beschouwd omdat het aanbod op de markt gehalveerd wordt.
Vanuit technisch oogpunt gebruiken veel analisten de Keltner Channel-indicatoren om de prijs van Litecoin te voorspellen. Als de Litecoin koers al de eerste helft van het kanaal van onderen heeft doorbroken, kan het volgens de analisten flink doorstijgen. Het is echter soms verstandig om te wachten op een daling of een beter instappunt om de beloning-risicoverhouding te verbeteren.
Het Relative Strength Index (RSI) van de 1-daagse grafiek is 46.39. Een beweging onder de 50 geeft aan dat meer handelaren LTC verkopen dan kopen. Daarnaast toont een dagelijkse grafiek van Litecoin’s 200-dagen en 50-dagen Moving Averages (MAs) dat LTC momenteel tussen de 50 MA en 200MA wordt verhandeld. De LTC 50-dagen MA is boven de 200-dagen MA (lange termijn), wat aangeeft dat de markt volledig bullish is.
Bij het bekijken van de dagelijkse grafiek van LTC/USDT, lijkt de LTC-koers dichter bij de weerstand te komen. LTC, vanaf maart, viel van zijn weerstand ($94.83-99.81) en schommelde tussen $49.33 en $81.56 in de afgelopen 30 dagen. Na het bereiken van $65.32, begon LTC opnieuw zijn klim naar de top. Als LTC nog een daling ondergaat, zou het de bodem van de steun bij $46.66 kunnen bereiken; echter, de huidige trend zou het mogelijk maken om nog sterker te eindigen.
Ondertussen is de gemiddelde lange termijn LTC-verwachting voor 2025 bullish, aangezien het niet door de bodem lijkt te breken. Voor 2023 lijken de meeste analisten te verwachten dat LTC $133 of hoger bereikt. Als de huidige bullish trend doorgaat, zal Litecoin volgens diezelfde analisten zelfs $176 kunnen bereiken tegen het einde van 2023. Verdere groei wordt voorspeld in de eerste helft van 2024, vanaf $100, waarna de groei gematigd zal zijn zonder significante dalingen. Natuurlijk kunnen macro-veranderingen, zoals een recessie, roet in het eten gooien.
Hoe werkt Litecoin?
Litecoin, gelanceerd in 2011 als een fork van Bitcoin, is ontworpen voor snelle, veilige en goedkope transacties. Charlie Lee, de maker van Litecoin, streefde ernaar om Bitcoin te verbeteren met enkele cruciale veranderingen. Lee ontwikkelde een nieuwe hash-algoritme genaamd Scrypt, wat eenvoudiger en sneller is en dus bijdraagt aan de verbeterde transactiesnelheid van Litecoin. Waar Bitcoin slechts vijf transacties per seconde verwerkt, kan Litecoin er 54 per seconde verwerken. Dit was een significante verbetering, vooral voor handelaren die gefrustreerd waren door de lange afhandelingstijd van Bitcoin-transacties.
Net als Bitcoin, is Litecoin een open-source project dat gebruik maakt van proof of work (PoW) om transacties te verifiëren. Een belangrijk verschil is de maximale voorraad: terwijl Bitcoin een cap heeft van 21 miljoen munten, is die van Litecoin 84 miljoen. Miners lossen complexe wiskundige problemen op om nieuwe transacties aan de blockchain toe te voegen. Voor hun moeite ontvangen ze een beloning van 12.5 LTC. Grote mining-farms en -pools voeren het merendeel van deze operaties uit, vanwege de benodigde rekenkracht.
Om de voorraad van Litecoin te controleren, vindt er net als bij Bitcoin een halving plaats. De beloning voor miners wordt met de helft verminderd bij elke 840,000 transacties. Toen Litecoin voor het eerst werd gelanceerd, was de beloning 50 LTC. Door de jaren heen is dit afgenomen tot 12.5 LTC.
Litecoin mining
Litecoin mining is het proces waarbij een GPU, CPU of andere processor wordt gebruikt om hashwaarden te vinden. Wanneer zo’n hash wordt ontdekt, ontstaat er een ‘blok’ dat een bepaald aantal Litecoins bevat. Dit proces is vergelijkbaar met het zoeken naar goud: de ‘mijnwerker’ (in dit geval de computer) verricht arbeid (berekent hashes) in de hoop een beloning te vinden (Litecoins).
Het netwerk is zodanig ontworpen dat er ongeveer elke 2,5 minuut een nieuw blok wordt gevonden. Ieder blok dat wordt toegevoegd aan de blockchain, ofwel de publieke boekhouding van alle transacties, levert de succesvolle mijnwerker een beloning op in de vorm van nieuwe Litecoins. Deze beloning vormt een prikkel voor mensen om hun computers in te zetten voor het verwerken van Litecoin-transacties.
Belangrijk om te weten is dat Litecoin, net als Bitcoin, een maximumaantal munten kent dat ooit zal worden gemijnd. In het geval van Litecoin ligt dit aantal op 84 miljoen, waarvan er tot nu toe al meer dan driekwart in omloop is. Dit maakt Litecoin kunstmatig schaars, wat bijdraagt aan de waarde.
Dit is waarom Litecoin nog zo populair is
Er zijn tal van redenen waarom Litecoin in 2023 nog steeds een interessante coin is. Litecoin is ontworpen om hand in hand te werken met Bitcoin, en niet als tegenstander. Dit onderscheidt het van vele andere cryptocurrencies. Hoewel critici het soms wegschuiven als een experiment, argumenteren velen dat dit komt doordat Litecoin simpelweg meer gefocust is dan Bitcoin.
De oprichter is nog steeds actief betrokken bij de ontwikkeling van Litecoin, wat richting geeft aan de munt – een aspect dat Bitcoin mist. Het feit dat Lee niet geïnvesteerd is in de munt, maar er toch aan werkt, geeft hem een onpartijdige positie. Bovendien heeft hij geen aandeel in de coin, wat betekent dat Litecoin eerlijk is gemijnd.
Litecoin heeft verschillende technische voordelen. Het wordt samen gemined met Dogecoin, waardoor het energieverbruik aanzienlijk minder is dan dat van Bitcoin. Bovendien heeft het al meer dan 11 jaar een ononderbroken uptime, langer dan Bitcoin. De munt is compatibel met het Lightning Network, snel en betrouwbaar. Ook wordt het al breed geaccepteerd en gebruikt. Het is de op een na meest gebruikte munt bij geldautomaten en heeft meer nieuwe adressen dan Ethereum (ETH). Met Omnilite kunnen gebruikers hun eigen munten en NFT’s maken, en met LiteVerse kunnen ze NFT’s verkopen.
Kortom, Litecoin blijft een krachtige speler in cryptocurrency, met een continue verbetering van de hash rate, wat bijdraagt aan de veiligheid van het netwerk.
Litecoin kopen in Nederland: waar en hoe?
Als je in Nederland Litecoin wilt kopen, zijn er verschillende factoren die je in overweging moet nemen. Je kunt dan onder andere denken aan de aankoopprijs, beschikbare betaalmethoden en veiligheid van het platform waarmee je Litecoin gaat kopen. Belangrijk is om een betrouwbare en veilige plek te vinden om Litecoin te kopen. Zo bevelen we bij Coinliners alleen partijen aan die aan onze strengen eisen voldoen. Deze eisen bestaan onder meer uit veilige transacties, een goede reputatie, redelijke aankoopprijzen, overzichtelijke gebruikersinterfaces, lage fees, snelle betalingen en uitbetalingen, betaalmogelijkheden met iDeal, Bancontact en creditcard, en positieve klantenbeoordelingen. In Nederland zijn er verschillende gerenommeerde platforms voor het kopen van Litecoin. Bitvavo, Litebit en Coinmerce zijn hier goede voorbeelden van.
Bitvavo is een populaire exchange vanwege zijn gebruiksvriendelijke interface en lage kosten. Het stelt gebruikers in staat om veilig en snel Litecoin te kopen via iDeal. Litebit biedt, naast iDeal, ook de mogelijkheid om met creditcard te betalen. Dit maakt het platform zeer toegankelijk voor een breed publiek. Coinmerce onderscheidt zich door zijn klantenservice en de mogelijkheid om Litecoin te kopen via een mobiele app, wat weer net een stapje makkelijker is dan bijvoorbeeld de aankoop via Litebit.
Al deze platforms hebben een sterke reputatie opgebouwd en worden vertrouwd binnen de Nederlandse crypto-gemeenschap. Ze voldoen allemaal aan de bovengenoemde criteria en maken het kopen van Litecoin eenvoudig en veilig.
Er zijn geen goede decentrale exchanges of swaps om Litecoin op te verhandelen. Nog altijd wordt aanbevolen om via een exchange je Litecoin te kopen of verkopen. Idealiter bewaar je jouw Litecoin na de aankoop niet op de exchange, maar in een wallet. Dit kun je zien als een digitale portemonnee.
Je Litecoin opbergen in een digitale portemonnee
Het veilig opbergen van je Litecoin is een vereiste nadat je Litecoin hebt gekocht. Het wordt over het algemeen als onverstandig gezien om je Litecoin op een exchange te bewaren. Om dit veilig buiten een exchange te doen heb je een zogenaamde ‘crypto wallet‘ nodig, wat je kunt zien als een digitale portemonnee waarin je je Litecoin kunt bewaren. Er zijn diverse wallets beschikbaar die Litecoin ondersteunen.
- Atomic Wallet is een populaire optie vanwege zijn intuïtieve interface en veiligheid. Het ondersteunt meer dan 300 verschillende crypto’s, waaronder Litecoin.
- Electrum-LTC is een eenvoudige, maar krachtige Litecoin wallet. Het is een open-source project dat is ontworpen om Litecoin veilig te bewaren en te versturen.
- Exodus Wallet is bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface. Deze wallet ondersteunt naast Litecoin ook talloze andere crypto’s.
- Voor wie liever voor een hardware wallet kiest, is de Ledger een goede keuze. De Ledger biedt veilige opslag omdat de munten offline worden bewaard, weg van potentiële online bedreigingen.
- Lite Wallet, voorheen bekend als LoafWallet, is een mobiele wallet speciaal ontwikkeld voor Litecoin door de Litecoin Foundation.
- De Trust Wallet is een mobiele wallet die bekend staat om zijn gebruiksgemak en ondersteuning voor de meeste crypto’s, inclusief Litecoin.
Litecoin is, net als Bitcoin, een van de oudste cryptocurrencies, en daarom wordt het ondersteund door bijna alle wallets die Bitcoin ondersteunen. Kies je favoriete wallet en je zult merken dat deze vanuit de basis Litecoin ondersteunt. Vergeet echter niet dat het beheren van je eigen Litecoin vereist dat je zelf verantwoordelijk bent voor de veiligheid van je crypto. Zorg ervoor dat je altijd de basisvereisten van goed omgaan met een wallet volgt, zoals het regelmatig maken van back-ups en het beschermen van je privésleutels.
Litecoin nieuws
Wie slim is, doet er alles aan om up-to-date te blijven met de laatste ontwikkelingen rondom Litecoin. Dit stelt je in staat om op de hoogte te zijn van netwerkupdates en de beste koopmomenten te bepalen. Bij Coinliners hebben we geconstateerd dat het aanbod van actueel Litecoin nieuws in Nederland nog ondermaats is. Daarom wijden we ons bij Coinliners elke dag aan alles wat met Litecoin te maken heeft. Zo garanderen we dat je steeds de meest recente informatie over Litecoin en andere crypto tot je beschikking hebt.
- Staat Litecoin koers op punt van uitbreken?De koers van Litecoin (LTC) is de afgelopen maanden vrijwel zijwaarts bewogen. Sinds augustus van 2023 begeeft de koers zich namelijk in een… Lees meer: Staat Litecoin koers op punt van uitbreken?
- Litecoin overstijgt Bitcoin en Ethereum met recordaantal van 200 miljoen transactiesHet Litecoin (LTC) netwerk heeft een nieuwe mijlpaal bereikt door op 22 december de 200 miljoenste transactie te verwerken, wat duidt op een… Lees meer: Litecoin overstijgt Bitcoin en Ethereum met recordaantal van 200 miljoen transacties
- Litecoin ziet explosieve groei in actieve adressen 4 maanden na halveringHet Litecoin (LTC) netwerk heeft een opmerkelijke groei in activiteit ervaren, met een recordaantal van meer dan 1,4 miljoen actieve adressen op 8… Lees meer: Litecoin ziet explosieve groei in actieve adressen 4 maanden na halvering
- Litecoin schrijft geschiedenis: eerste keer meer transacties dan BitcoinLitecoin (LTC) heeft deze week een belangrijke mijlpaal bereikt door op 14 november meer dan een miljoen transacties te registreren, een recordhoogte voor… Lees meer: Litecoin schrijft geschiedenis: eerste keer meer transacties dan Bitcoin
- Litecoin (LTC) bereikt mijlpaal van 180 miljoen transacties met toenemende adoptieIn de aanloop naar de viering van het 12-jarig jubileum heeft Litecoin (LTC), een van de pionierende digitale valuta’s, een indrukwekkende mijlpaal bereikt.… Lees meer: Litecoin (LTC) bereikt mijlpaal van 180 miljoen transacties met toenemende adoptie