Binance wint en verliest in belangrijke rechtszaak tegen SEC

Home » Nieuws » Binance wint en verliest in belangrijke rechtszaak tegen SEC

Een federale rechter in de Verenigde Staten heeft deels besloten om de aanklachten van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tegen de crypto beurs Binance en oprichter Changpeng Zhao te verwerpen, maar heeft toegestaan dat andere beschuldigingen, waaronder die tegen de holdingmaatschappij voor Binance.US, kunnen doorgaan.

Beslissingen van rechter Amy Berman Jackson

Rechter Amy Berman Jackson van het districtsgerecht in District of Columbia oordeelde dat de SEC’s aanklachten tegen Binance voor de initiële muntaanbieding en de voortdurende verkopen van BNB, BNB Vault, en stakingsdiensten, evenals de aanklachten voor het niet registreren en fraude, kunnen voortzetten.

Zij verleende echter de motie van Binance en Zhao om de aanklachten die gebonden waren aan secundaire BNB-verkopen en Simple Earn af te wijzen.

scott johnsson binance sec uitspraak
Bron: Scott Johnsson op X.

SEC’s brede aanpak

De SEC had vorige zomer Binance, Binance.US en Zhao aangeklaagd, omdat ze niet-geregistreerde broker-, handels- en clearingdiensten in de VS zouden aanbieden voor digitale activa die als effecten beschouwd worden.

De regulatieve autoriteit heeft vergelijkbare aanklachten ingediend tegen andere grote spelers zoals Coinbase, Kraken en recentelijk ook tegen Consensys en MetaMask.

Juridische interpretaties en de rol van de rechter

Rechter Jackson wees op het belang van economische realiteit bij de transacties van tokens voor de toepassing van effectenwetgeving, een standpunt dat ondersteund werd door rechter Analisa Torres in een uitspraak tegen Ripple Labs.

Ze verwierp argumenten dat de SEC geen handhavingsacties kan ondernemen tegen crypto-entiteiten op basis van de “major questions doctrine”, een precedent van het Hooggerechtshof dat zegt dat het Congres federale agentschappen moet sturen bij belangrijke industrieën.

Toekomstige rechtszitting en mogelijke gevolgen

Een nieuwe zitting is gepland voor 9 juli. Ondanks de deels afgewezen aanklachten blijft Binance de grootste crypto beurs ter wereld, met meer dan 200 miljoen gebruikers en $100 miljard beheerd vermogen.

Tegelijkertijd zit oprichter Zhao een gevangenisstraf uit van vier maanden wegens een overtreding van sanctiewetten, los van de SEC-zaak.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme