BitMEX bekent schuld aan overtreding Bankgeheimwet; dreigt met zware straf

Home » Nieuws » BitMEX bekent schuld aan overtreding Bankgeheimwet; dreigt met zware straf

De Seychellen-gebaseerde cryptobeurs en derivatenhandelsplatform BitMEX heeft woensdag schuld bekend aan het overtreden van de Amerikaanse Bankgeheimwet (BSA). Dit volgens een verklaring van Damian Williams, de Amerikaanse officier van justitie voor het Southern District van New York.

BitMEX heeft volgens de autoriteiten bewust nagelaten een toereikend antiwitwasprogramma (AML) op te zetten en te handhaven.

Juridische problemen en eerdere veroordelingen

BitMEX is sinds minstens 2022 verwikkeld in ernstige juridische problemen in de Verenigde Staten. Aan het einde van 2022 vroegen aanklagers een rechtbank om Greg Dwyer, de voormalige hoofd zakelijke ontwikkeling van het bedrijf, te veroordelen tot 12 maanden proeftijd voor het schenden van de BSA.

Eerder dat jaar werd Arthur Hayes, een van de oprichters van BitMEX, veroordeeld tot zes maanden huisarrest nadat hij schuld had bekend aan dezelfde overtreding.

bitmex schuldig amerika
Bron: Justice.org.

Grootschalige witwaspraktijken en sanctieontduiking

Volgens Williams heeft BitMEX zich opengesteld als een kanaal voor grootschalige witwaspraktijken en het ontduiken van sancties, wat een ernstige bedreiging vormt voor de integriteit van het financiële systeem.

“De schuldbekentenis van vandaag onderstreept opnieuw de noodzaak voor cryptobedrijven om zich aan de Amerikaanse wetgeving te houden indien zij profiteren van de Amerikaanse markt,” aldus Williams in de verklaring.

Vergelijking met andere zaken

BitMEX is niet de eerste noch de grootste crypto beurs die gestraft wordt voor het niet naleven van de Amerikaanse regelgeving. Changpeng Zhao, het voormalige hoofd van Binance, begon onlangs een vier maanden durende gevangenisstraf in een faciliteit met minimale beveiliging in Californië. Zhao bekende eind 2023 schuldig te zijn aan het niet implementeren van passende antiwitwasprotocollen bij Binance.

BitMEX bekende schuldig te zijn aan één aanklacht wegens overtreding van de BSA, wat een maximale gevangenisstraf van vijf jaar en een boete kan opleveren. De zaak wordt voortgezet onder toezicht van districtsrechter John G. Koeltl van het Southern District van New York.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme