Illinois rechter oordeelt dat OHM en Klima ‘goederen’ zijn in grote crypto scam zaak

Home » Nieuws » Illinois rechter oordeelt dat OHM en Klima ‘goederen’ zijn in grote crypto scam zaak

Een rechter in Illinois heeft in het voordeel van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) besloten, waardoor Sam Ikkurty uit Oregon en zijn bedrijf, Jafia LLC, meer dan $120 miljoen dollar moeten betalen, gedeeltelijk als restitutie aan slachtoffers van wat het agentschap beschreef als een “Ponzi”-achtig schema.

Rechter Mary Rowland van het U.S. District Court for the Northern District of Illinois verklaarde dat Ikkurty en zijn firma misleidende informatie gaven en zich niet hadden geregistreerd, wat leidde tot beschuldigingen van fraude.

Cryptocurrencies OHM en Klima geclassificeerd als goederen

Bijzonder in deze zaak is dat de rechter ook de cryptocurrencies OHM en Klima als goederen bestempelde. Deze beslissing onderstreept dat niet alleen Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) als goederen worden gezien onder de jurisdictie van de CFTC, maar ook kleinere virtuele valuta’s zoals OHM en Klima.

Deze classificatie is belangrijk voor de regulering en handel in deze munten.

cftc ohm klima crypto's
Bron: CFTC.

Discussie over de status van digitale activa

De bepaling welke activa als effecten onder de jurisdictie van de U.S. Securities and Exchange Commission vallen of als goederen, wat dan onder de CFTC zou vallen, is nog steeds een voortdurende discussie.

De voorzitter van de CFTC, Rostin Behnam, heeft aangegeven dat bijvoorbeeld Ether een goed is, terwijl SEC-voorzitter Gary Gensler heeft gezegd dat de meeste cryptocurrencies effecten zijn, met een minder duidelijke classificatie voor Ether.

Details van de fraudezaak

De CFTC heeft in 2022 aanklachten ingediend tegen Ikkurty en Ravishankar Avadhanam wegens beschuldigingen van fraude en het niet registreren bij het agentschap. Avadhanam’s zaak werd in 2023 als onderdeel van een overeenkomst met de CFTC geseponeerd. De beschuldigingen betroffen een schema waarin ongeveer $44 miljoen werd ingezameld van ten minste 170 beleggers via een website en YouTube-video’s, die vervolgens werden gebruikt om digitale activa, derivaten, swaps en futurescontracten te houden en te verhandelen.

Jafia LLC ontwikkelde een crypto-spaarobligatie die kopers een rente van 18% per jaar beloofde. Ikkurty investeerde deze fondsen echter in cryptomunten zoals OHM en Klima, en gebruikte op een gegeven moment de fondsen die naar verluidt waren ingezameld voor een investering om vroege investeerders in het schema af te betalen, een klassieke zet in een Ponzi-schema.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme