Bitcoin halving biedt geen garantie voor prijsstijging, waarschuwt Grayscale

Home » Nieuws » Bitcoin halving biedt geen garantie voor prijsstijging, waarschuwt Grayscale

In de aanloop naar de volgende halvering van Bitcoin (BTC), die medio april 2024 zal plaatsvinden, wijzen analyses van vermogensbeheerder Grayscale op fundamentele veranderingen in de vraag-en-aanbodverhouding van Bitcoin, die mogelijk een grotere impact zullen hebben op de prijzen van de cryptocurrency.

Historisch gezien hebben Bitcoin halvings geleid tot perioden van prijsstijging, maar dit keer wordt de prestatie van Bitcoin beïnvloed door een nieuwe factor: exchange-traded funds (ETFs).

ETF’s brengen roet in het eten

Grayscale’s rapport benadrukt dat de huidige mijnbouwsnelheid van 6,25 Bitcoin per blok neerkomt op ongeveer $14 miljard dollar op jaarbasis, uitgaande van een prijs van $43.000 per Bitcoin. Om de huidige prijzen te handhaven, is een koopdruk van $14 miljard over dezelfde periode nodig. Na de halvering, wanneer er slechts 3,125 Bitcoin per blok wordt gemijnd, zal deze vereiste halveren tot $7 miljard per jaar, wat de verkoopdruk effectief vermindert.

De verkoopdruk komt van Bitcoin-miners die elke vier jaar een ‘halvering’ ondergaan, waardoor de beloning voor het minen van een blok halveert. Dit vertraagt de snelheid waarmee nieuwe munten in het netwerk worden geïntroduceerd. Voor miners betekent dit mechanisme een halvering van de mining kosten, terwijl de kosten gelijk blijven of zelfs kunnen stijgen om winstgevend te blijven. In reactie op de kosten druk verkopen miners doorgaans meer van hun Bitcoin-voorraad, waardoor het aanbod toeneemt en de prijzen dalen.

Echter, de recente introductie van negen Bitcoin ETFs op Wall Street zou een tegenwicht kunnen bieden aan de verkoopdruk van miners. “Bitcoin ETFs kunnen de verkoopdruk aanzienlijk absorberen, waardoor de marktstructuur van Bitcoin mogelijk wordt hervormd door een nieuwe, stabiele vraagbron te bieden, wat positief is voor de prijs,” aldus Grayscale.

“Een gevoeligheidsanalyse van de dagelijkse nettostromen suggereert dat aan de bovenkant de vermindering van de verkoopdruk de effecten van een andere halvering kan spiegelen, waardoor de marktstructuur van Bitcoin fundamenteel positief wordt getransformeerd.”

De vraag naar Bitcoin ETFs is positief. De recent gelanceerde producten hebben hun eerste 20 handelssessies op 9 februari afgerond en bereikten de mijlpaal van $10 miljard in beheerd vermogen (AUM). BlackRock’s iShares Bitcoin Trust loopt voorop met BTC-bezittingen ter waarde van $4 miljard, volgens gegevens van BitMEX Research.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme