Schikking aan horizon voor Robinhood na opschorting meme-aandelen

Home » Nieuws » Schikking aan horizon voor Robinhood na opschorting meme-aandelen

Het handelsplatform Robinhood is dicht bij het afronden van een schikking met beleggers die het bedrijf hebben aangeklaagd vanwege het opschorten van de handel in bepaalde meme-aandelen in 2021, waaronder die van GameStop.

In een gerechtelijk document, ingediend op 28 mei 2024 bij een federale rechtbank in Miami, verklaarden de advocaten van Robinhood dat ze “in het proces zijn om de schikking te finaliseren” met de groep investeerders. Er wordt verwacht dat de schikking en het seponeren van de zaak binnen de komende twee weken plaatsvinden.

Details van de schikking onbekend

Hoewel de specifieke details van de schikking niet werden onthuld, beschuldigde de groep investeerders, onder leiding van hoofdklager Blue Laine-Beveridge, Robinhood ervan “onwettig de marktprijzen te hebben gemanipuleerd” en “tientallen miljarden dollars aan beleggersequity te hebben uitgewist”.

Dit deden zij door selectief te kiezen welke aandelen hun gebruikers konden kopen tussen 28 januari en 4 februari 2021.

Breder juridisch kader

Deze specifieke zaak tegen Robinhood is onderdeel van een bredere rechtszaak in meerdere Amerikaanse jurisdicties over de acties van het bedrijf tijdens de meme-aandelenhausse.

De nieuwe ontwikkelingen volgen nadat rechter Cecilia Altonaga van het Amerikaanse district eerder verzoeken van de investeerders om een nieuwe class action-certificering in te dienen had afgewezen, voor het eerst in november vorig jaar en nogmaals op 19 april 2024.

gamestop aandelenkoers
Gamestop aandelenkoers sinds het begin. Bron: Google Finance.

De impact op de meme-aandelen

Meme-aandelen zoals die van GameStop en AMC zijn bekend vanwege hun populariteit onder particuliere beleggers, vaak aangedreven door sociale media. In januari 2021 explodeerde de aandelenprijs van GameStop door een ‘short squeeze’, wat leidde tot grote verliezen voor hedgefondsen en andere short sellers, terwijl sommige particuliere handelaren aanzienlijke rendementen zagen.

Keith Gill, beter bekend als “Roaring Kitty”, speelde een centrale rol in deze beweging. Na bijna drie jaar afwezigheid keerde hij in mei terug naar het sociale mediaplatform X met een reeks cryptische memes. Zijn terugkeer wakkerde enthousiasme aan onder handelaren en zorgde ervoor dat het aandeel GameStop op 14 mei sloot op $48,75 — de hoogste sluiting sinds eind 2021. Sinds die piek is de aandelenprijs echter weer meer dan gehalveerd.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme