Onthullingen door ex-bestuurslid leggen diepe breuken bij OpenAI bloot

Home » Nieuws » Onthullingen door ex-bestuurslid leggen diepe breuken bij OpenAI bloot

Volgens Helen Toner, voormalig bestuurslid bij OpenAI, waren de bestuursleden van het bedrijf niet vooraf ingelicht over de lancering van ChatGPT in november 2022.

Deze onthulling kwam naar voren tijdens een aflevering van de TED AI podcast op 28 mei. “We leerden over ChatGPT via Twitter,” beweerde Toner. Dit gebrek aan communicatie leek een patroon te zijn, aangezien Toner verder beschreef hoe CEO Sam Altman belangrijke informatie voor het bestuur achterhield en zelfs misleidende verklaringen gaf over gebeurtenissen binnen het bedrijf.

Beschuldigingen van oneerlijkheid tegenover CEO Sam Altman

Toner beschuldigde Altman ervan herhaaldelijk oneerlijk te zijn geweest tegenover het bestuur, waardoor het hen moeilijk gemaakt werd om hun functie effectief uit te oefenen. Als specifiek voorbeeld noemde ze Altman’s verborgen eigenaarschap van de OpenAI Startup Fund. Volgens Toner was Altman niet transparant over zijn betrokkenheid bij dit fonds, ondanks dat hij beweerde een onafhankelijk bestuurslid te zijn zonder financiële belangen in het bedrijf.

Deze aantijgingen culmineerden uiteindelijk in het ontslag van Altman in november 2023, hoewel dit besluit niet goed viel bij het personeel van OpenAI. Van de 700 werknemers ondertekenden 505 een brief waarin zij het aftreden van het bestuur eisten. Dit resulteerde in de snelle heraanstelling van Altman.

openai ontslag chatgtp openai sam altman
Bron: Spotify.

Strubbelingen rondom het OpenAI Startup Fund

Het OpenAI Startup Fund, opgericht in 2021, is een venture capital fonds van $175 miljoen dollar dat investeert in bedrijven binnen AI, technologie, gezondheidszorg en onderwijs, met als doel een positieve wereldwijde impact te creëren. Volgens Toner was het bestuur niet op de hoogte gesteld van Altman’s eigenaarschap van dit fonds.

In maart werd echter de bestuursstructuur van het fonds aangepast, waardoor Altman niet langer eigenaar of beheerder is. Sindsdien wordt het fonds gecontroleerd door Ian Hathaway, een partner bij het fonds sinds 2021.

OpenAI’s reactie en toekomstige focus

OpenAI heeft in reactie op de aantijgingen aangegeven teleurgesteld te zijn dat Toner blijft terugkomen op deze kwesties. Bret Taylor, voorzitter van het OpenAI bestuur, benadrukte dat de beslissingen van het voormalige bestuur niet gebaseerd waren op zorgen rondom veiligheid of de financiën van het bedrijf, en dat een overgrote meerderheid van de medewerkers van OpenAI had verzocht om de heraanstelling van Altman en het aftreden van het voormalige bestuur.

Taylor stelde verder: “Onze focus blijft op vooruitgang en het nastreven van onze missie om ervoor te zorgen dat algemene kunstmatige intelligentie ten goede komt aan de gehele mensheid.”

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme