Onderzoek toont aan: Deepfake-technologie steeds prominenter in crypto-fraude

Home » Nieuws » Onderzoek toont aan: Deepfake-technologie steeds prominenter in crypto-fraude

Kunstmatige intelligentie (AI) is al jaren in ontwikkeling en speelt een steeds grotere rol in verschillende sectoren, maar de volledige integratie in onze dagelijkse activiteiten blijft uit.

Uit recent onderzoek van het Britse blockchain analysebedrijf Elliptic blijkt echter dat AI nu al wordt ingezet voor criminele activiteiten in de wereld van cryptocurrencies.

De opkomst van AI-misdaad

Het rapport van Elliptic belicht verschillende manieren waarop AI wordt gebruikt om illegale activiteiten te ondersteunen. Door de zelflerende mechanismen van AI-software worden de resultaten van deze criminele inspanningen steeds realistischer en moeilijker te onderscheiden van de werkelijkheid.

martin hiesboeck crypto scams onderzoek elliptic
Bron: Martin Hiesboeck op X.

Deepfake-technologie: een digitale vermomming

Een specifiek voorbeeld van AI-misbruik in de crypto-industrie is het gebruik van deepfake-technologie. Criminelen voeden AI-software met uitgebreide datasets van beelden van beroemdheden of belangrijke figuren, om vervolgens nieuwe, uiterst realistische foto’s of video’s te genereren die gebruikt worden om nietsvermoedende investeerders te misleiden.

Zo zijn bekende personen zoals Elon Musk en de voormalige premier van Singapore, Lee Hsien Loong, slachtoffers geworden van deze techniek. In een geval verscheen Lee in een advertentie op sociale media waarin hij cryptocurrencies leek te promoten, iets wat hij later als ‘extreem zorgelijk’ bestempelde.

De gevaren van scam tokens en staatsinterventie

Elliptic wijst ook op de creatie van zogenaamde scam tokens. Veel van deze tokens bevatten de term ‘GPT’, refererend aan de AI-generator ChatGPT, waarbij sommigen ten onrechte claimen banden te hebben met legitieme AI-bedrijven.

Daarnaast zijn er aanwijzingen dat landen zoals Rusland en Noord-Korea AI-technieken proberen te gebruiken om software te hacken, hoewel experts betwisten hoe ver deze technieken zijn ontwikkeld in die landen. Het rapport benadrukt dat veel AI-gerelateerde bedreigingen in de cryptosector nog in de beginfase zijn.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme