Strikte handhaving in Kazachstan: overheid blokkeert honderden crypto exchanges

Home » Nieuws » Strikte handhaving in Kazachstan: overheid blokkeert honderden crypto exchanges

De Financiële Toezichtautoriteit (FTA) van Kazachstan heeft bijna duizend crypto beurzen geblokkeerd die zonder de juiste registratie opereren. Deze actie benadrukt de inzet van het land voor het reguleren van de cryptocurrency markt.

Strikte aanpak

De recente maatregelen van de FTA, gedetailleerd in een persbericht van 7 december, onderstrepen de strikte aanpak van het toezicht op crypto beurzen. De instantie blokkeerde de toegang tot 980 platforms in 2023, omdat ze zonder de vereiste nationale licentie opereerden. Deze platforms dienden Kazachse burgers, in strijd met de Wet op Digitale Activa van het land.

Ruslan Ostroumov, de voorzitter van de FTA, onthulde deze acties tijdens een bijeenkomst van de Euraziatische Groep ter Bestrijding van Witwassen in China. Verder initieerde de FTA negen onderzoeken naar vermeende illegale wisselactiviteiten en witwaspraktijken. Deze strikte handhaving past binnen de bredere inspanningen van Kazachstan om financiële misdrijven te bestrijden en een veilige digitale valutaomgeving te waarborgen.

De Wet op Digitale Activa, ingevoerd in februari 2023, heeft het digitale valutalandschap in het land vormgegeven. Het verbiedt het creëren en verhandelen van digitale valuta’s en activiteiten van crypto beurzen zonder een nationale licentie. Het Astana International Financial Center (AIFC) is belast met het afgeven van deze licenties, als onderdeel van zijn mandaat als een speciale economische zone.

De strikte eisen van de wet hebben geleid tot de blokkering van verschillende grote internationale platforms, waaronder Coinbase. In november konden Kazachse burgers niet meer toegang krijgen tot de website van Coinbase na een bevel van het Ministerie van Cultuur en Informatie. Deze actie, naar verluidt geïnitieerd door het Ministerie van Digitale Ontwikkeling, was gebaseerd op vermeende overtredingen van de Wet op Digitale Activa.

Ondanks de acties tegen niet-geregistreerde beurzen, heeft het AIFC verschillende operationele platforms in Kazachstan goedgekeurd. Deze omvatten Binance, Bybit, CaspianEx, Biteeu, ATAIX, Upbit en Xignal&MT.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme