FTX schikt belastinggeschil van $24 miljard dollar met Amerikaanse Belastingdienst

Home » Nieuws » FTX schikt belastinggeschil van $24 miljard dollar met Amerikaanse Belastingdienst

FTX Trading Ltd, beter bekend als de crypto beurs FTX van de voormalige CEO Sam Bankman-Fried, heeft een voorlopige overeenkomst bereikt met de Amerikaanse Belastingdienst (IRS) om zijn belastingverplichtingen aanzienlijk te verminderen.

Deze overeenkomst markeert een nieuwe wending in de maandenlange strijd tussen de beurs en de belastingautoriteiten van de Verenigde Staten.

Voorgestelde schikking met de IRS

Volgens een juridische indiening van 3 juni zijn FTX en de IRS overeengekomen om een belastinggeschil van $24 miljard dollar te schikken. De IRS had aanvankelijk beweerd dat FTX meer dan $44 miljard dollar aan belastingen verschuldigd was, maar dit bedrag werd later verlaagd.

De voorgestelde schikking omvat een betaling van $200 miljoen dollar aan voorrang belastingclaim en $685 miljoen dollar aan achtergestelde claim. De belastingdienst ontvangt deze betalingen respectievelijk binnen 60 dagen na goedkeuring van het reorganisatieplan en pas nadat klanten en andere schuldeisers zijn betaald.

ftx belastingdienst amerika overeenkomst
Bron: Kroll.

Argumenten van FTX

De FTX-schuldenaars, die het bedrijf tijdens het faillissement beheren, stellen dat de IRS onterecht verduisterde fondsen van Sam Bankman-Fried en andere belastingverplichtingen in hun berekeningen heeft opgenomen.

FTX betwist de belastingclaims van de IRS op verschillende cruciale punten, waaronder de inkomstenbelasting verplichting voor zogenaamde ‘verduisteringsinkomsten’ als gevolg van Bankman-Fried’s diefstal van klantfondsen, de loonbelastingverplichting voor vermeende compensatie aan Bankman-Fried en andere voormalige leidinggevenden, en de voorgestelde afwijzing van een groot aantal aftrekposten en verliezen wegens gebrek aan onderbouwing.

Reactie van de IRS

De IRS is het oneens met de argumenten van FTX en is van plan om aanzienlijke belastingverplichtingen op te leggen als er geen schikking wordt bereikt. De deadline voor bezwaar in deze zaak is 17 juni, en de hoorzitting staat gepland voor 25 juni 2024.

Impact op schuldeisers

FTX heeft eerder aangevoerd dat de belastingclaim van 24 miljard dollar van de IRS zou leiden tot vertragingen in de terugbetaling aan klanten. De nieuwe schikking vermindert het risico op rechtszaken en verhoogt de zekerheid met betrekking tot de terugvordering van schuldeisers en klanten.

Herstelplan voor schuldeisers

Op 8 mei stelde FTX een nieuw plan voor om schuldeisers terug te betalen, met als doel om alle claims volledig te vergoeden plus enige extra compensatie. Alleen schuldeisers met claims van minder dan 50.000 dollar komen in aanmerking voor een herstelpercentage van 118%, wat volgens FTX “98% van het aantal schuldeisers van FTX” omvat.

Terugbetalingen zullen gebaseerd zijn op de waarde van activa op het moment van het faillissement van FTX in november 2022.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme