Vitalik Buterin stelt ‘verankerde zkEVM’ voor om de uitdagingen van layer 2 op Ethereum aan te pakken

Home » Nieuws » Vitalik Buterin stelt ‘verankerde zkEVM’ voor om de uitdagingen van layer 2 op Ethereum aan te pakken

In een recente blogpost van 13 december introduceerde Buterin het concept van een ‘verankerde Zero-Knowledge Ethereum Virtual Machine (ZK-EVM)’ als een nieuwe oplossing voor het blockchain platform Ethereum (ETH).

Het primaire doel van dit voorstel is het aanzienlijk verbeteren van de efficiëntie en veiligheid van Ethereum’s layer-2-protocollen, waaronder optimistische en ZK-rollups.

Schaalbaarheid

Deze stap komt voort uit de noodzaak om de huidige layer-2-oplossingen op Ethereum te stroomlijnen. Deze protocollen, cruciaal voor de schaalbaarheid van Ethereum, zijn sterk afhankelijk van EVM-verificatie, die momenteel berust op een grote, potentieel kwetsbare codebasis. Bovendien kampen ZK-EVM’s, die bedoeld zijn om de layer-1 EVM na te bootsen, met de uitdaging om gelijke tred te houden met wijzigingen in het hoofdprotocol van Ethereum, wat leidt tot overbodige inspanningen en een verhoogd risico op veiligheidsfouten.

Buterin’s oplossing houdt in dat een ZK-EVM direct in het Ethereum-netwerk wordt ingebed. Deze interne ZK-EVM zou de taak op zich nemen om layer-1 Ethereum-blokken te verifiëren, waardoor een efficiëntere en veiligere benadering wordt geboden.

Naarmate Ethereum zich verder ontwikkelt, met name met de ontwikkeling van lichte clients die ZK-SNARKs gebruiken, wordt het concept van een native ZK-EVM steeds praktischer en aantrekkelijker. Buterin benadrukt dat snelheid een cruciale factor is in het ontwerp van de in-protocol ZK-EVM, waarbij het ideaal is dat bewijzen binnen enkele seconden gegenereerd kunnen worden.

De implementatie van zkEVM op Ethereum vervangt echter niet de noodzaak voor laag-2-netwerken. Deze zullen nog steeds verantwoordelijk zijn voor belangrijke functies, zoals snelle bevestigingen en het verminderen van Miner Extractable Value (MEV), terwijl ze een gebruiksvriendelijke en ontwikkelaar vriendelijke infrastructuur behouden.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme