Vitalik Buterin doneert aan verdedigingsfonds Tornado Cash-ontwikkelaars

Home » Nieuws » Vitalik Buterin doneert aan verdedigingsfonds Tornado Cash-ontwikkelaars

Vitalik Buterin, mede-oprichter van Ethereum (ETH), heeft 30 ETH gedoneerd, wat overeenkomt met ongeveer $111.000 dollar, aan een juridisch verdedigingsfonds voor de Tornado Cash-ontwikkelaars Alexey Pertsev en Roman Storm.

Deze donatie werd gedaan via Juicebox, een gedecentraliseerd crowdfundingplatform. De transactie vond plaats vanaf een adres geassocieerd met Buterin, genaamd vitalik.eth, naar het “Free Alexey & Roman” juridische fonds.

Juridische strijd en steun van de crypto-gemeenschap

Tot nu toe heeft het fonds 591 ETH opgehaald, gelijk aan ongeveer $2,2 miljoen dollar. Deze middelen zullen worden gebruikt om juridische hulp te bieden aan de ontwikkelaars van de Ethereum-gebaseerde crypto-mixer Tornado Cash, die worden beschuldigd van witwassen van geld.

alexey roman juicebox vitalik
‘Free Alexey & Roman’ activiteit op Juicebox. Bron: Juicebox.

Eerder deze maand veroordeelde een Nederlandse rechtbank Alexey Pertsev tot 64 maanden gevangenisstraf voor zijn rol in het verwerken van $1,2 miljard dollar via de mixer van juli 2019 tot augustus 2022, waarbij hij werd bevonden aan het faciliteren van witwassen. Pertsev heeft beroep aangetekend tegen zijn veroordeling bij het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch. Roman Storm, een andere ontwikkelaar betrokken bij Tornado Cash, blijft vastgehouden in de Verenigde Staten sinds zijn arrestatie in 2023, met een rechtszaak gepland voor september.

Eerdere steun voor crypto-initiatieven

In 2022 doneerde Buterin al 10 ETH, destijds gewaardeerd op 30.980 dollar, aan AssangeDAO — een juridisch fonds op Juicebox ter ondersteuning van WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

Deze steun toont Buterin’s voortdurende betrokkenheid bij het bevorderen van privacy en ondersteuning binnen de crypto-gemeenschap.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme