Alexey Pertsev, ontwikkelaar van het cryptocurrency-mixprotocol Tornado Cash, is schuldig bevonden aan witwassen door een Nederlandse rechter.
De uitspraak werd gedaan op 14 mei in de rechtbank van ‘s-Hertogenbosch. Pertsev kreeg een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden, wat neerkomt op 64 maanden.
Achtergrond van de aanklacht
Volgens de aanklacht, die voorafgaand aan het proces werd gedeeld, maakte Pertsev zich tussen 9 juli 2019 en 10 augustus 2022 regelmatig schuldig aan witwassen. Hij had op zijn minst vermoedens moeten hebben over de criminele oorsprong van de illegale transacties op het Tornado Cash-platform.
Arrestatie en verdere ontwikkelingen
Pertsev werd in augustus 2022 voor het eerst gearresteerd in Nederland, kort nadat Tornado Cash door de Amerikaanse regering op de zwarte lijst was geplaatst. De Amerikaanse Schatkist had destijds verklaard dat Tornado Cash een belangrijk hulpmiddel was voor de Noord-Koreaanse hackgroep Lazarus.
De Lazarus Group wordt in verband gebracht met de hack van $625 miljoen dollar op het Ronin-netwerk van Axie Infinity en andere grote crypto-diefstallen.
Gevolgen voor open-source ontwikkelaars
De zaak heeft bezorgdheid gewekt onder ontwikkelaars van open-source code, omdat dit een precedent zou kunnen scheppen voor de bestraffing van ontwikkelaars op basis van hoe hun code door criminelen wordt gebruikt.
Er is momenteel geen bewijs dat Pertsev actief criminele transacties heeft gefaciliteerd, behalve zijn bijdrage aan de open-source code van het crypto-mixprotocol.
Toekomstige rechtszaken en internationale gevolgen
Het vonnis tegen Pertsev kan invloed hebben op toekomstige rechtszaken tegen andere Tornado Cash-ontwikkelaars. Andere ontwikkelaars van het crypto-mixprotocol, Roman Storm en Roman Semenov, worden in de Verenigde Staten ook beschuldigd van witwassen en schendingen van sancties. Storm zal in september terechtstaan, maar Semenov is nog niet gearresteerd.
In de Verenigde Staten wordt Storm echter niet beschuldigd van het witwassen van $1,2 miljard dollar vanwege verschillen in de manier waarop de Amerikaanse en Nederlandse wetgeving persoonlijke verantwoordelijkheid in dit soort vermeende misdaden behandelen.
Privacygerichte protocollen onder toezicht
Tijdens een eerder proces in maart voerden aanklagers aan dat Pertsev onvoldoende maatregelen had genomen om illegaal witwassen te voorkomen. Autoriteiten beweren dat enkele van de meest beruchte hackers, zoals de Lazarus Group, het protocol gebruikten om illegale activiteiten te verbergen.
Pertsev’s veroordeling komt weken na de arrestatie van de oprichters van Samourai Wallet. De CEO van Samourai Wallet, Keonne Rodriguez, en Chief Technology Officer William Hill worden beschuldigd van samenzwering om geld wit te wassen en het runnen van een niet-geregistreerde geld transactiedienst.