Ethereum ETF’s vieren goedkeuring, maar roepen vragen op over decentralisatie

Home » Nieuws » Ethereum ETF’s vieren goedkeuring, maar roepen vragen op over decentralisatie

Terwijl de crypto-industrie nog nazindert van de goedkeuring van de eerste spot Ethereum (ETH) ETF’s in de Verenigde Staten, waarschuwen experts voor potentiële bedreigingen die kunnen ontstaan als het staken van Ethereum in deze producten wordt geïntroduceerd.

De overgang naar proof of stake en de zorgen voor centralisatie

In september 2022 maakte het Ethereum-netwerk de overstap naar een proof of stake-consensusmechanisme (PoS), waarbij ETH moet worden vastgezet in een proces dat bekend staat als staking. Validators, die helpen het netwerk te beveiligen, worden beloond voor het staken van hun Ether, maar kunnen ook worden bestraft als zij transacties niet tijdig verifiëren.

In het verleden hebben zorgen over centralisatie de kop opgestoken toen individuele validators grote hoeveelheden gestaked Ether controleerden. Soms werd de liquid staking provider Lido zelfs vergeleken met een ‘kartel’ vanwege de omvang ervan.

Zorgen over ETF’s en de invloed op decentralisatie

Mona El Isa, oprichter van Avantgarde Finance, en anderen in de industrie, zijn bezorgd dat door de introductie van ETF’s, Ethereum minder gedecentraliseerd kan worden. “ETF-uitgevers voegen verouderde technologie toe aan crypto-producten om relevant te blijven, maar dit ondermijnt het doel van decentralisatie,” zei El Isa.

Met de komst van ETF’s die wellicht staking gaan ondersteunen, kunnen deze zorgen verder toenemen. De eliminatie van staking in de ETF-aanvragen was een poging om de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tevreden te stellen, maar dit zou op lange termijn meer problemen kunnen veroorzaken, waarschuwde Ganesh Swami van Covalent.

epicenter ether podcast tweet
Bron: Epicenter Podcast op X.

Risico’s van concentratie en veiligheid

De introductie van staking in Ethereum ETF’s zou, volgens Andrew O’Neill van S&P Global, het risico op validator-concentratie kunnen vergroten, waarbij een klein aantal bewaarders een disproportioneel grote invloed zou hebben binnen het consensusmechanisme. Dit is geen onbekend scenario; Coinbase is al de bewaarder voor 90% van de totale activa in U.S. spot Bitcoin (BTC) ETF’s, wat al een aanzienlijk centralisatierisico met zich meebrengt.

Verder is Coinbase ook ingesteld als bewaarder voor ten minste zes van de negen firma’s die plannen hebben om een Ethereum ETF te lanceren. Als de interesse vergelijkbaar is met die van de Bitcoin ETF’s, die momenteel een marktkapitalisatie hebben van $54 miljard dollar, zou deze concentratie van macht serieuze veiligheidsrisico’s kunnen opleveren.

Toekomstperspectief en regulering

Ondanks de goedkeuring van deze producten en de interesse van traditionele financiële instellingen, benadrukken velen in de crypto-industrie de voordelen van zelfbewaring boven ETF’s. Naarmate investeerders vertrouwder raken met cryptocurrency, zouden ze volgens El Isa de voorkeur kunnen geven aan het non-custodiaal houden van Ethereum, om zo te profiteren van lage kosten, het wegnemen van tegenpartijrisico, en de directe mogelijkheid om transacties uit te voeren.

Staking wordt momenteel niet toegestaan voor ETF-aanbieders of bewaarders, waardoor er nog geen richtlijnen zijn om de mogelijke centralisatie- en concentratierisico’s te verminderen, een situatie die in de toekomst mogelijk moet worden aangepakt.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme