Amerikaanse politici eisen actie Biden voor Binance-medewerker vast in Nigeria

Home » Nieuws » Amerikaanse politici eisen actie Biden voor Binance-medewerker vast in Nigeria

Twaalf Amerikaanse politici hebben president Joe Biden en de eenheid voor gijzelingszaken opgeroepen om actie te ondernemen voor de vrijlating van Tigran Gambaryan, een medewerker van Binance die al meer dan drie maanden in Nigeria vastzit.

Gambaryan wordt beschuldigd van witwassen en belastingontduiking, maar volgens de politici is hij onterecht gedetineerd.

Dringende oproep tot actie

In een brief van 4 juni gericht aan President Biden, minister Antony Blinken en de presidentiële gezant voor gijzelaarszaken Roger D. Carstens, benadrukken de politici de urgentie van de situatie. “We vrezen voor zijn leven. Onmiddellijke actie is essentieel om zijn veiligheid te waarborgen en zijn leven te behouden. We moeten snel handelen voordat het te laat is,” stond in de brief, die door Fox Business-verslaggever Eleanor Terrett op X werd gedeeld.

De politici willen dat de Speciale Presidentiële Gezant voor Gijzelaarszaken zich persoonlijk met de zaak Gambaryan gaat bemoeien.

biden binance brief binance eleanor terrett
Bron: Eleanor Terrett op X.

Verslechterende omstandigheden in de gevangenis

Gambaryan, hoofd van de naleving van financiële misdaad bij Binance, reisde op 26 februari naar Nigeria na een uitnodiging van de Nigeriaanse regering om te discussiëren over nalevingskwesties van Binance. Na aanvankelijk professioneel verlopen vergaderingen, veranderde de houding van de Nigeriaanse autoriteiten, die hem vervolgens detineerden. Hij wordt momenteel vastgehouden in de beruchte Kuje-gevangenis, waar hij onder zware omstandigheden leeft. Zijn gezondheid is verslechterd na een positieve test op malaria en een genegeerd gerechtelijk bevel voor privébehandeling.

Op 18 mei werd zijn verzoek om borgtocht afgewezen en op 22 mei was hij afwezig bij een geplande rechtszitting, waardoor zijn advocaten, het openbaar ministerie en de verdediging in het ongewisse werden gelaten over zijn verblijfplaats. Toen hij de volgende dag verscheen, was zijn fysieke staat duidelijk verslechterd en zakte hij in elkaar in de rechtbank.

Eerdere ervaring als federale agent

Voordat hij bij Binance kwam, werkte Gambaryan tien jaar als federale agent bij de Amerikaanse belastingdienst. De politici benadrukken dat de beschuldigingen tegen hem ongegrond zijn en vermoedelijk deel uitmaken van een afpersings-tactiek door de Nigeriaanse autoriteiten om Binance te dwingen.

Gambaryan mag zijn juridische team alleen ontmoeten in aanwezigheid van Nigeriaanse autoriteiten en gewapende bewakers, wat de complexiteit van zijn juridische strijd verhoogt.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme