Nieuwe wet in Argentinië opent deuren voor crypto legalisatie

Home » Nieuws » Nieuwe wet in Argentinië opent deuren voor crypto legalisatie

In Argentinië wordt de weg geëffend voor de legalisatie van cryptovaluta, zelfs voor diegenen die achterlopen met belastingaangiften. Het onlangs gevormde kabinet onder leiding van de zelfverklaarde libertariër Javier Milei heeft aangekondigd de procedure te vereenvoudigen.

Wetsvoorstel

Op 27 december werd in het Argentijnse congres de ‘Wet van Beginselen en Uitgangspunten voor de Vrijheid van Argentijnen’ voorgesteld. Dit 351 pagina’s tellende wetsvoorstel omvat hervormingen op het gebied van belasting, arbeid, strafrecht, energie en kieswet, waarmee het controversiële hervormingsplan van Milei van start gaat.

Het wetsvoorstel maakt melding van cryptovaluta in de context van belastingprocedures. In een gedeelte gewijd aan de zogenaamde ‘regeling voor activaregularisatie’, worden de soorten activa opgesomd die een belastingbetaler kan legaliseren zonder “aanvullende documentatie” over hun herkomst te hoeven verschaffen. Belastingbetalers zouden slechts een vast activabelastingtarief moeten betalen in het kader van deze regeling: 5% als ze hun bezittingen aangeven vóór eind maart 2024, 10% vanaf april tot eind juni 2024, en 15% vanaf juli tot eind september.

Eerder in december beweerde Diana Mondino, minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Handel en Eredienst, dat een decreet gericht op economische hervorming en deregulering het gebruik van Bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta in het land zou toestaan onder bepaalde voorwaarden. Het decreet, “Bases for the Reconstruction of the Argentine Economy” genaamd en aangenomen op 20 december, vermeldde cryptovaluta niet specifiek, maar bevatte wel bepalingen dat schuldenaars konden betalen in valuta die niet erkend zijn als wettig betaalmiddel in Argentinië.

Javier Milei, die aan de macht kwam te midden van toenemende inflatie in het land, heeft ooit verwezen naar Bitcoin als een beweging naar “de terugkeer van geld naar zijn oorspronkelijke maker, de private sector.” Sinds zijn aantreden heeft hij echter niet publiekelijk gesproken over digitale activa.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme