Nieuw-Zeelandse bankchef uit zorgen over stablecoins

Home » Nieuws » Nieuw-Zeelandse bankchef uit zorgen over stablecoins

Adrian Orr, de gouverneur van de Reserve Bank of New Zealand (RBNZ), heeft tijdens een parlementaire commissievergadering op maandag zijn zorgen geuit over cryptocurrencies, met een specifieke focus op stablecoins, die hij bestempelde als “verkeerde benamingen” en “contradicties”.

Orr bekritiseerde het onvermogen van stablecoins om hun gekoppelde waarden betrouwbaar te handhaven en benadrukte dat er geen vervanging is voor door centrale banken uitgegeven fiatvaluta’s, die worden ondersteund door overheidsgezag.

Kritiek op crypto’s

Orr wees op het recente faillissement van FTX als een voorbeeld van de fragiliteit binnen de cryptocurrency-ecosystemen en suggereerde dat de verwevenheid tussen digitale activa en traditionele financiën risico’s zou kunnen verspreiden. Hij uitte zijn kritische zorgen over cryptocurrencies vanwege de onbalans tussen hun vermeende voordelen en hun feitelijke werking, en benadrukte dat centrale banken wereldwijd de uitdagingen beoordelen die deze onafhankelijke digitale tokens met zich meebrengen.

Ondanks zijn kritiek op cryptocurrencies, erkende Orr het potentieel van blockchain-technologie voor nuttig gebruik in verschillende industrieën, mits verstandig geïmplementeerd. Zijn opmerkingen sluiten aan bij recente waarschuwingen van andere centrale bankiers en de Internationale Monetaire Fonds over de gevaren die cryptocurrencies vormen voor de financiële stabiliteit, waarbij zowel geavanceerde als opkomende economieën kwetsbaar zijn voor de penetratie van crypto-speculatie in de reguliere markten.

Orr gaf toe dat de RBNZ het gebruik van cryptocurrency binnen Nieuw-Zeeland niet volledig kan controleren, maar hij herhaalde krachtig zijn standpunt over hun onbetrouwbaarheid als monetaire instrumenten.

Hij pleitte voor een afgemeten overweging van elke op crypto gebaseerde financiële innovatie, terwijl hij ook de noodzaak benadrukte voor duidelijke en consistente richtlijnen voor de behandeling van digitale activa onder de huidige wetgeving, zoals geadviseerd in een rapport van het Nieuw-Zeelandse parlement in augustus 2023.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme