Huis van Afgevaardigden keurt wetsvoorstel goed om digitale dollar te blokkeren

Home » Nieuws » Huis van Afgevaardigden keurt wetsvoorstel goed om digitale dollar te blokkeren

Het Huis van Afgevaardigden heeft een wetsvoorstel goedgekeurd om een digitale munteenheid van de centrale bank (CBDC) te blokkeren. Dit voorstel, genaamd de CBDC Anti-Surveillance State Act, werd geïntroduceerd door Republikeins Congreslid Tom Emmer.

De stemming eindigde met 216 stemmen voor en 192 tegen, waarbij 213 Republikeinen en drie Democraten voor het wetsvoorstel stemden.

Inhoud van het wetsvoorstel

Het wetsvoorstel verbiedt de Federal Reserve (Fed) om een CBDC te creëren of pilootprogramma’s voor te stellen zonder goedkeuring van het Congres. Daarnaast verhindert het de Fed en het ministerie van Financiën om een CBDC te gebruiken voor het uitvoeren van monetair beleid zonder goedkeuring van het Congres. Indien goedgekeurd, mag de Fed geen digitale valuta voor detailhandel uitgeven die gebruikt zou kunnen worden voor het toezicht op burgers.

cbdc wetsvoorstel amerika
Bron: Congress.gov.

Motivaties achter het wetsvoorstel

Rep. Tom Emmer benadrukte dat de huidige beleidsdebatten en aangenomen wetten een reactie zijn op een regering die er niet in is geslaagd duidelijkheid en richtlijnen te bieden voor de opkomende digitale activa-industrie in de Verenigde Staten. Emmer verklaarde dat de anti-CBDC-wet “de inspanningen van deze administratieve staat onder president Biden om een financieel toezichtinstrument uit te geven, stopt, wat, indien niet correct uitgevoerd, het leven van elke Amerikaan fundamenteel zal veranderen.”

Kritiek en ondersteuning

De American Bankers Association, vertegenwoordigd door Kirsten Sutton, heeft in een brief aan het Huis haar steun uitgesproken voor de Anti-Surveillance State Act. Sutton waarschuwde voor de risico’s van het uitgeven van een CBDC, die volgens haar de voordelen zouden ondermijnen.

Ze wees erop dat een CBDC een bevoorrechte concurrent zou zijn van retailbankdeposito’s, waardoor geld zou verschuiven van commerciële banken naar rekeningen bij de Fed. Dit zou de mogelijkheid van commerciële banken om leningen te verstrekken ernstig beperken.

Internationale context en vooruitzichten

Wereldwijd hebben de meeste landen de mogelijkheden van een CBDC onderzocht of zijn al begonnen met de implementatie ervan. De Verenigde Staten zijn echter verdeeld over het idee en de cryptosector als geheel. Met de goedkeuring van het Huis gaat het wetsvoorstel nu naar de Senaat voor verdere discussie.

Standpunt van de Fed

De Federal Reserve heeft herhaaldelijk verklaard dat ze nog lang niet klaar is om een aanbeveling te doen of een CBDC aan te nemen. Fed-voorzitter Jerome Powell heeft benadrukt dat de Fed geen individuele rekeningen voor alle Amerikanen wil hebben en dat alleen banken rekeningen bij de Fed zullen blijven hebben. Bovendien heeft Powell aangegeven dat de Fed geen CBDC zal uitgeven zonder goedkeuring van het Congres.

Politieke en economische implicaties

Conservatieve organisaties zoals de Heritage Foundation hebben wetgevers onder druk gezet om een CBDC-wet aan te nemen en gewaarschuwd dat het niet mede-ondertekenen ervan hun score op de Heritage Action Scorecard negatief zal beïnvloeden.

Senator Ted Cruz, R-Texas, heeft ook een begeleidend wetsvoorstel in de Senaat geïntroduceerd om CBDC’s te verbieden, gesteund door de Heritage Foundation en de Blockchain Association.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme