Web3 in 2023: hackers en fraudeurs stelen $1,8 miljard dollar aan crypto’s

Home » Nieuws » Web3 in 2023: hackers en fraudeurs stelen $1,8 miljard dollar aan crypto’s

In 2023 is de Web3-sector getroffen door flinke verliezen. Hackers en oplichters hebben voor een totaal van $1,8 miljard dollar aan cryptocurrency’s ontfutseld, zo blijkt uit een rapport van 28 december van Immunefi, een beveiligingsplatform voor blockchain.

Lazarus Group veelal verantwoordelijk

De grootste hack van het jaar was op het peer-to-peer handelsplatform Mixin Network, waarbij meer dan $200 miljoen dollar aan crypto-investeerders verloren ging. De exploitatie van het leenplatform Euler Finance volgde op de voet met een verlies van $197 miljoen dollar, en de hack van het cross-chain brugprotocol Multichain, waarbij $126 miljoen dollar verloren ging, nam de derde plaats in.

Opmerkelijk is dat ongeveer $309 miljoen dollar van de verliezen geassocieerd wordt met de Lazarus Group, een cybercriminele organisatie met banden met de Democratische Volksrepubliek Korea, ook bekend als Noord-Korea. Deze verliezen omvatten die van de hacks op Atomic Wallet ($100 miljoen dollar), CoinEx ($70 miljoen dollar), Alphapo ($60 miljoen dollar), Stake, CoinsPaid en anderen.

Het merendeel van de verliezen kwam van hacks en niet van fraude. Slechts $103 miljoen dollar werd verloren door duidelijk identificeerbare fraudeschema’s, zoals rug pulls, terwijl meer dan $1,6 miljard dollar verloren ging door hacks en exploits. Het grootste deel van de verliezen – $1,3 miljard dollar – kwam van protocollen die beweren gedecentraliseerd te zijn. Van gecentraliseerde financiële (CeFi) crypto-protocollen ging ‘slechts’ $409 miljoen dollar verloren.

De $1,8 miljard dollar aan verliezen lijkt een daling van meer dan 52% te vertegenwoordigen ten opzichte van het voorgaande jaar, toen het beveiligingsplatform Chainalysis meer dan $3,8 miljard dollar aan gestolen fondsen rapporteerde.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme