Financieel directeur Epoch Times aangeklaagd voor omvangrijk witwasschandaal

Home » Nieuws » Financieel directeur Epoch Times aangeklaagd voor omvangrijk witwasschandaal

Bill Guan, de financieel directeur van het politiek conservatieve mediabedrijf Epoch Times, bekend om zijn kritische houding ten opzichte van de Chinese regering, is door het Amerikaanse ministerie van Justitie (DoJ) aangeklaagd.

Vroeg op dinsdag beschuldigde het DoJ hem van betrokkenheid bij een witwasoperatie van $67 miljoen dollar met gebruik van cryptocurrencies.

Details van de beschuldiging

Guan zou vanaf ongeveer 2020 tot mei 2024 de leiding hebben gehad over het “Make Money Online” team van Epoch dat in het buitenland opereert. Onder zijn beheer zou het team met opzet criminele opbrengsten hebben gekocht, inclusief opbrengsten van frauduleus verkregen werkloosheidsuitkeringen die op tienduizenden prepaid debetkaarten waren geladen.

Deze opbrengsten werden naar verluidt ‘gewassen’ door ze om te zetten in een niet gespecificeerde cryptovaluta via een bepaald crypto-platform, en dit voor 70 tot 80 cent op de dollar.

epoch times witwassen bill guan
Bron: US Attorney SDNY op X.

Gebruik van gestolen identiteiten

Teamleden gebruikten gestolen persoonlijke identificatiegegevens om rekeningen te openen en de winsten naar deze en naar rekeningen op eigen naam door te sluizen. Vervolgens werden deze fondsen verder witgewassen via andere bankrekeningen die aan het mediabedrijf toebehoorden, Guan’s persoonlijke bankrekeningen en via zijn crypto-accounts.

Financiële implicaties en verdere ontwikkelingen

Hints van mogelijk wangedrag kwamen aan het licht nadat onderzoekers de jaarlijkse omzetstijging van het bedrijf onder de loep namen, die explosief steeg van $15 miljoen naar $62 miljoen dollar, een toename van 410%. Guan beweerde destijds dat deze toename van fondsen afkomstig was van “donaties”, wat verdenkingen opwekte.

De aanklachten tegen Guan omvatten samenzwering tot geldwitwassen en bankfraude. De aanklacht voor geldwitwassen kan leiden tot een maximale gevangenisstraf van 20 jaar, terwijl elke aanklacht voor bankfraude kan resulteren in een straf van maximaal 30 jaar.

Onafhankelijkheid van redactionele activiteiten

Het kantoor van de advocaat heeft benadrukt dat de aanklachten niet gerelateerd zijn aan de journalistieke en informatievergarende activiteiten van Epoch Times. Dit detail onderstreept de scheiding tussen de bedrijfsvoering en de redactionele integriteit van de publicatie.

Epoch Times zelf biedt momenteel nieuwsdiensten aan in 22 talen in 36 regio’s, volgens haar website.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme