Bezwaren tegen FTX’s faillissement plan escaleren na nieuwe gerechtelijke ontwikkelingen

Home » Nieuws » Bezwaren tegen FTX’s faillissement plan escaleren na nieuwe gerechtelijke ontwikkelingen

Een groep schuldeisers van FTX, geleid door Sunil Kavuri, heeft bezwaren geuit tegen het herstructureringsplan dat is ingediend door de faillissement beheerders van de inmiddels failliete crypto exchange.

Volgens een gerechtelijk document dat op 5 juni is ingediend, betogen de schuldeisers dat het plan niet slaagt voor de ‘best interest test’. Sunil Kavuri benadrukte dat het plan volgens de wet onbevestigbaar is omdat het vrijstellingen bevat die niet in het belang van het vermogen zijn en dat het kwesties met betrekking tot eigendomsrechten negeert.

Fiscale gevolgen en voorgestelde oplossingen

De schuldeisers stellen dat een contante terugbetaling door FTX een belastbaar evenement zou veroorzaken, wat vermeden zou kunnen worden door terugbetaling in natura. Hierdoor zouden schuldeisers belasting moeten betalen over de gedeclareerde winsten bij ontvangst van contant geld.

Ze dringen aan op een wijziging van de verklaring omtrent het afwikkelingsvoorstel met de Internal Revenue Service (IRS) en de opname van het examinator rapport in de documentatie. Deze bezwaren volgen op een recente overeenkomst om belastingclaims met de IRS te regelen.

ftx sunil bezwaar
Bron: Sunil.

Financiële regelingen en prioriteiten

Volgens het herstructureringsplan ontvangt de IRS een voorrangsvordering van $200 miljoen dollar binnen 60 dagen na goedkeuring van het plan. Daarnaast krijgen ze nog een vordering met lagere prioriteit van 685 miljoen dollar, die wordt betaald nadat alle klanten volledig zijn terugbetaald. Op 7 mei kondigden de faillissementbeheerders van FTX een herstructureringsplan aan waarbij schuldeisers volledige contante terugbetaling zouden krijgen.

Volgens dit plan zouden schuldeisers met vorderingen onder de $50.000 in aanmerking komen voor een herstel van 118% binnen 60 dagen na goedkeuring door de rechtbank.

Aanhoudende spanningen en juridische strijd

Deze onenigheid tussen het vermogen van FTX en de schuldeisers is een belangrijk twistpunt in de voortdurende faillissementsprocedures geworden. De spanningen tussen de schuldeisers van FTX en het faillissementsvermogen liepen opnieuw op in februari 2024, toen de schuldeisers een rechtszaak aanspanden tegen Sullivan & Cromwell, het advocatenkantoor dat het faillissement van FTX overziet. Zij beweren dat het kantoor medeplichtig was aan de fraude van FTX en op de hoogte was van de precaire situatie bij de voormalige beurs voor de ineenstorting.

Een onafhankelijk onderzoek heeft echter vastgesteld dat Sullivan & Cromwell geen enkel wangedrag heeft begaan en niet op de hoogte was van de frauduleuze activiteiten bij FTX voor de ineenstorting.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme