Ethereum lanceert belangrijke ‘Dencun’ upgrade tests in januari

Home » Nieuws » Ethereum lanceert belangrijke ‘Dencun’ upgrade tests in januari

Ethereum’s (ETH) aanstaande upgrade, “Cancun-Deneb” (ook bekend als “Dencun”), staat gepland voor testen vanaf 17 januari, volgens aankondigingen op de officiële Ethereum GitHub repository en tijdens een tweewekelijkse oproep van ontwikkelaars.

Meerdere verbeteringen

Deze belangrijke stap in de ontwikkeling van Ethereum zal allereerst worden uitgevoerd op het Goerli testnetwerk, gevolgd door het Sepolia testnet op 30 januari en het Holesky testnet op 7 februari. Een specifieke datum voor de uitrol op het hoofdnetwerk van Ethereum is nog niet aangekondigd.

Dencun belooft meerdere verbeteringen te brengen om de kosten te verlagen en nieuwe functies toe te voegen voor bruggen en staking pools, en het gebruik van zelfvernietigingsoperaties in slimme contracten te beperken. De upgrade omvat onder meer de Ethereum Improvement Proposal (EIP) 4844, ook bekend als “proto-danksharding.”

Deze innovatie zal laag-2 rollup netwerken zoals Arbitrum, Base, Polygon zkEVM en anderen in staat stellen om bepaalde transactiedata tijdelijk op te slaan in een nieuw formaat genaamd “blobs.” Deze blobs kunnen na 18 dagen worden verwijderd, in tegenstelling tot de huidige praktijk waarbij data permanent op de blockchain wordt opgeslagen. Ontwikkelaars geloven dat proto-danksharding aanzienlijk de transactiekosten op laag 2 zal verlagen.

Daarnaast bevat de upgrade ook andere voorstellen, waaronder EIP-1153, dat een “tijdelijke opslag” systeem introduceert om de kosten verder te verlagen, en EIP-4788, dat de transparantie verhoogt door de wortel van elk Beacon Chain-blok op te slaan in een slim contract dat door applicaties kan worden opgevraagd. De data die door EIP-4788 wordt verstrekt, zal naar verwachting worden gebruikt in nieuwe functies voor bruggen en staking pools.

Verder omvat Dencun EIP-6780, een voorstel om het gebruik van de zelfvernietigingsfunctie te beperken. Als geïntegreerd in een contract vóór implementatie, kan deze functie momenteel worden gebruikt om de code van een slim contract te wissen en alle fondsen naar de account die het heeft geïmplementeerd te sturen. Na Dencun zal deze functie de code niet wissen, tenzij ze binnen dezelfde transactie wordt opgeroepen waarin ze werd geïmplementeerd. Echter, de functie zal nog steeds alle fondsen naar de implementeerder overdragen, zelfs als het in een toekomstige transactie wordt opgeroepen.

Ethereum upgrades ondergaan doorgaans enkele maanden van testen voordat ze op het hoofdnetwerk worden uitgerold. De vorige upgrade, genaamd “Shapella,” begon met testen op 7 februari en werd op 12 april naar het hoofdnetwerk uitgerold.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme