Crypto oplichters richten zich op Canadezen via datingapps

Home » Nieuws » Crypto oplichters richten zich op Canadezen via datingapps

Deze zomer is er een opvallende toename van crypto oplichters die actief zijn op Canadese datingapps en -websites. De oplichters proberen niet alleen romantische relaties aan te knopen, maar lokken hun slachtoffers ook naar privéberichten diensten om hen te isoleren.

Dit vormt het begin van een serie geraffineerde scams die zich richten op hoopvolle romantici, waardoor velen van hen een hoge prijs betalen.

Toename van cryptozwendel merkbaar

Het Canadian Anti-Fraud Centre (CAFC) heeft een toename gemeld in twee specifieke soorten cryptozwendel die Canadese burgers raken: ‘pig butchering’ of romantische oplichting en investeringszwendel.

Deze scams worden gekenmerkt door uitgebreide online communicatie en valse beloften van lucratieve rendementen op investeringen in cryptovaluta.

Officiële waarschuwingen en aanbevelingen

De CAFC en de Canadian Investment Regulatory Organization (CIRO) hebben gezamenlijk een waarschuwing uitgegeven over deze bedrieglijke praktijken. Ze benadrukken het belang van waakzaamheid, vooral wanneer nieuwe contacten voorstellen om gesprekken over crypto-investeringen te voeren.

CIRO tweet canada scams crypto
Bron: CIRO op X.

Slachtoffers worden vaak overtuigd om zich aan te melden op nep-investeringsplatformen die door oplichters zijn gecreëerd, waarbij hun geïnvesteerde fondsen uiteindelijk worden geblokkeerd zodra hun identiteit gecompromitteerd is.

Financiële impact en meldingsplicht

In 2023 leden Canadezen een verlies van 309,4 miljoen Canadese dollar door bekende investeringsfraudes, waarvan 172 miljoen afkomstig was van oplichting gerelateerd aan sociale media.

Deze vorm van fraude was het meest voorkomend dat jaar. De autoriteiten verwachten dat dergelijke frauduleuze voorvallen worden gemeld aan de CIRO, CAFC en de lokale politie.

Toekomstige regelgeving: de Crypto-Asset Reporting Framework

Canada is van plan om tegen 2026 het internationale Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) toe te passen voor belastingdoeleinden, zoals aangegeven in een aanvulling op de begroting van 2024. Dit kader zou nieuwe rapportageverplichtingen opleggen aan aanbieders van crypto-activadiensten, zoals cryptocurrency exchanges en brokers.

Deze dienstverleners zullen verplicht zijn om gedetailleerde informatie over elke klant te verzamelen en te rapporteren, waaronder naam, adres, geboortedatum, woonjurisdictie(s) en belastingidentificatienummers voor elke woonjurisdictie.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme