Piek in Bitcoin hashsnelheid, winstgevendheid miners onder druk

Home » Nieuws » Piek in Bitcoin hashsnelheid, winstgevendheid miners onder druk

Het Bitcoin (BTC) netwerk heeft op 25 december een nieuwe mijlpaal bereikt met een hash-snelheid die een nieuw record van 544 exahashes per seconde (EH/s) aantikte.

Deze stijging betekent een toename van meer dan 130% sinds het begin van het jaar, toen de snelheid nog op 253 EH/s stond.

Niet gunstig voor miners

Deze flinke groei in de hash-snelheid loopt parallel aan de stijging van de Bitcoin prijs, die sinds begin 2023 met meer dan 150% is gestegen. De prijs klom van ongeveer $16,500 naar de huidige $42,600, volgens marktgegevens van Coinmarketcap.

Ondanks deze positieve ontwikkelingen in de hash-snelheid en BTC-prijs, kampen Bitcoin miners met uitdagingen. De hash-prijs, die de winstgevendheid van het minen aangeeft, is recentelijk gedaald naar $0,09 per terahash per dag, een daling vanaf de jaarlijkse piek van $0,13 op 17 december. Deze daling in hash-prijs is niet gunstig voor miners, aangezien een hogere hash-snelheid betekent dat zij harder moeten werken om blokken te beveiligen en minder verdienen per verwerkte transactie.

Will Clemente van Reflexivity Research benadrukt de veerkracht van het Bitcoin netwerk, ondanks de mining ban in China van zomer 2021. “De meest beveiligde, gedecentraliseerde, open-source monetaire netwerken negeren zou ik nooit doen,” aldus Clemente.

Tegelijkertijd merkt Glassnode analist “Checkmatey” op dat de Bitcoin mempools bijna een jaar lang niet volledig zijn opgeschoond, wat wijst op aanhoudende druk op transactiekosten sinds februari.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme