Solana pakt manipulatie in handel aan: validators uit programma gezet

Home » Nieuws » Solana pakt manipulatie in handel aan: validators uit programma gezet

De Solana Foundation heeft aangekondigd dat ze een groep validator operators uit hun delegatieprogramma heeft verwijderd vanwege hun betrokkenheid bij zogenaamde sandwich-aanvallen op gebruikers van Solana (SOL).

Dit besluit markeert een duidelijke stap in de handhaving van de regels tegen kwaadwillende praktijken binnen het netwerk.

Wat is een sandwich-aanval?

Een sandwich-aanval is een vorm van front-running, waarbij een aanvaller twee transacties rondom een transactie van een slachtoffer plaatst om de prijs te manipuleren en te profiteren van het prijsverschil.

Deze praktijk gaat in tegen de regels die door de Solana Foundation zijn opgesteld, zoals aangegeven in een bericht van Tim Garcia, hoofd Validator Relations, op Discord op 7 mei.

Strikte regels en consequenties

Tim Garcia benadrukte op het Discord-kanaal van de Solana Foundation dat “operators die zich bezighouden met kwaadaardige activiteiten, zoals deelname aan een privé-memepool om sandwich-aanvallen uit te voeren of anderszins Solana-gebruikers schaden, niet worden getolereerd door het delegatieprogramma.”

solana operators verwijderen
Bron: 0xMert_ op X.

Iedereen die bij dergelijke activiteiten wordt betrapt, zal uit het programma worden verwijderd en elke inleg van de Foundation zal onmiddellijk en permanent worden ingetrokken. Garcia verzekerde dat de handhavingsmaatregelen doorlopend zijn zolang er operators worden gedetecteerd die deelnemen aan memepools die dergelijke aanvallen mogelijk maken.

Impact op validators

Hoewel het Solana Foundation Delegatieprogramma oorspronkelijk is opgezet om validators te helpen functioneren door SOL-tokens aan hen te delegeren, komt deze deelname met bepaalde verwachtingen van goede praktijken. Validators worden gekozen op basis van hun prestaties, maar de specifieke groep operators die bij deze schandalige praktijken betrokken is, kan nog steeds bijdragen aan de blockchain. Echter, ze zullen niet langer worden gesubsidieerd met SOL gedelegeerd door de foundation.

Mert Mumtaz, medeoprichter van Solana RPC-provider Helius, legde uit dat dergelijk gedrag onaanvaardbaar is, vooral omdat het MEV (Maximal Extractable Value)-problemen veroorzaakt, waarbij validators de volgorde van transacties manipuleren om winst te maximaliseren.

Dit leidt tot hogere kosten en prijsverschuivingen (slippage) voor gebruikers, iets waar de Solana Foundation zich sterk tegen verzet in het belang van het beschermen van investeringen van gebruikers.

Koop je Solana voor de beste prijs

Je betaalt
Crypto icon
EUR
Euro
Je ontvangt
Crypto icon
Bitcoin
Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:
Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme