Zware straf voor voormalig FTX-executive Ryan Salame in fraudezaak

Home » Nieuws » Zware straf voor voormalig FTX-executive Ryan Salame in fraudezaak

Voormalig FTX executive Ryan Salame is veroordeeld tot 90 maanden gevangenisstraf nadat hij vorig jaar schuld bekende aan strafbare feiten. Rechter Lewis Kaplan van het U.S. District Court voor het Southern District of New York legde deze straf op dinsdag op.

Naast de gevangenisstraf werd Salame ook veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke vrijlating en moet hij $6 miljoen aan verbeurdverklaring en meer dan $5 miljoen dollar aan schadevergoeding betalen, volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Achtergrond van de misdaden

Salame, die voorheen mede-CEO was van FTX Digital Markets en samenwerkte met de voormalige FTX CEO Sam Bankman-Fried, bekende in september schuld aan het samenzweren om onwettige politieke bijdragen te leveren, evenals aan samenzwering om een ongelicenseerde geldtransactie onderneming te bedrijven.

Volgens de Amerikaanse aanklager Damian Williams bevorderde Salame de belangen van FTX en Alameda Research via een illegale politieke invloedscampagne en door buiten de wet om te opereren, wat FTX hielp sneller en groter te groeien.

Impact op publiek vertrouwen

Williams benadrukte dat Salame’s betrokkenheid bij twee ernstige federale misdaden het publieke vertrouwen in de Amerikaanse verkiezingen en de integriteit van het financiële systeem heeft ondermijnd. De uitspraak van vandaag onderstreept de aanzienlijke gevolgen van dergelijke misdrijven.

Persoonlijke gevolgen voor Salame

Salame hoopte op een gevangenisstraf van maximaal 18 maanden. Zijn advocaten stelden dat hij geen centrale rol speelde in de frauduleuze activiteiten en dat hij een groot deel van zijn persoonlijk fortuin verloor toen FTX in november instortte.

Ondertussen stelden aanklagers dat Salame vijf tot zeven jaar zou moeten uitzitten, omdat hij ernstige misdrijven pleegde die bijdroegen aan de groei van FTX en het imago van Bankman-Fried versterkten.

Andere betrokkenen bij FTX

Naast Salame hebben ook de voormalige CEO van Alameda Research, Caroline Ellison, FTX mede-oprichter Gary Wang en voormalig technisch directeur van FTX, Nishad Singh, schuld bekend. Alle drie hebben getuigd tijdens de strafrechtelijke rechtszaak tegen Bankman-Fried vorig jaar, hoewel Salame dat niet deed.

Voormalig FTX CEO Bankman-Fried werd in maart veroordeeld tot bijna 25 jaar gevangenis na een strafrechtelijke fraudezaak die eind vorig jaar plaatsvond.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme