Turkije schuift winstbelasting op aandelen en crypto op de lange baan

Home » Nieuws » Turkije schuift winstbelasting op aandelen en crypto op de lange baan

De Turkse minister van Financiën en Schatkist, Mehmet Şimşek, heeft verduidelijkt dat de regering niet van plan is om winstbelasting te heffen op aandelen en cryptocurrencies. In plaats daarvan overweegt Turkije een “zeer beperkte” transactiebelasting in te voeren.

Dit nieuws komt na speculaties die leidden tot fluctuaties op de Turkse aandelenmarkt; de Borsa Istanbul 100 Index zag een stijging van 0.7% voordat deze winsten terugvielen naar 0.1%.

Reacties op de voorgestelde transactiebelasting

Mehmet Gerz, CEO van Ata Portfoy, heeft zijn zorgen geuit over de mogelijke impact van de transactiebelasting op de efficiëntie van de markt. Volgens Gerz zou deze belasting, ondanks dat deze beperkt is, kunnen leiden tot hogere commissies en kosten, wat de markt minder efficiënt maakt.

Deze stap wordt echter gezien als een manier om te profiteren van de sterke handelsvolumes.

turkije crypto belasting
Bron: Bloomberg Markets op X.

Wetgevende ontwikkelingen in de cryptomarkt

Turkije heeft momenteel geen specifieke regelgeving voor het belasten van cryptocurrencies, maar is actief bezig met het opstellen van een juridisch kader. Op 16 mei stelde de regerende partij van Turkije een nieuwe wet voor die de cryptomarkt reguleert. Volgens deze wetgeving moeten alle crypto-ondernemingen een licentie verkrijgen en internationale normen volgen, zoals regulering door kapitaalmarkten.

De wet omvat ook verplichtingen voor het innen van inkomsten van crypto-dienstverleners en een verbod op buitenlandse cryptomakelaars om een door de staat gereguleerd ecosysteem te bevorderen. Deze stappen zijn bedoeld om Turkije van de zogenoemde ‘grijze lijst’ van de Financiële Actiegroep (FATF) te halen en de bezorgdheden van deze internationale toezichthouder aan te pakken.

Turkije’s rol in de wereldwijde cryptomarkt

Volgens gegevens van Chainalysis staat Turkije wereldwijd op de vierde plaats wat betreft geschat handelsvolume, met een geschatte waarde van $170 miljard in 2023. Dit volume overtreft dat van landen als Rusland, Canada, Vietnam, Thailand en Duitsland.

Echter, sinds 2021 is het Turkse cryptohouders verboden om betalingen te verrichten met cryptocurrencies zoals Bitcoin (BTC).

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme