Turkije werkt aan verbetering van financieel imago met nieuw crypto-wetsvoorstel

Home » Nieuws » Turkije werkt aan verbetering van financieel imago met nieuw crypto-wetsvoorstel

De Turkse regeringspartij heeft op 16 mei een wetsvoorstel ingediend bij het parlement dat gericht is op de licentieverlening en registratie van cryptodienstverleners.

Dit wetsvoorstel beoogt de Turkse regelgeving in lijn te brengen met internationale standaarden en richt zich op de nog jonge cryptomarkt.

Kernpunten van het wetsvoorstel

Volgens een verslag van Reuters en lokale bronnen streeft het wetsvoorstel ernaar bestaande wetten bij te werken om een alomvattende regelgeving voor de cryptomarkt te bieden. Belangrijke aandachtsgebieden zijn consumentenbescherming, transparantie van platformen en naleving van financiële regelgeving.

Crypto-handelsplatformen en andere aanbieders van cryptodiensten zullen een vergunning moeten aanvragen bij de Turkse Autoriteit voor de Kapitaalmarkten (SPK).

Versterking van toezicht en lokale regulering

Het wetsvoorstel benadrukt verhoogd toezicht door de SPK om consumentenassets te beschermen en effectieve geschillenbeslechting te garanderen. Daarnaast wordt er van cryptodienstverleners verwacht dat zij inkomsten afdragen aan de SPK en TÜBİTAK.

Er is ook een verbod op buitenlandse cryptomakelaars om een door Turkije gereguleerd ecosysteem te bevorderen, wat de veiligheid en betrouwbaarheid van de nationale cryptomarkt moet verhogen.

Internationale standaarden en FATF-aanbevelingen

Het wetsvoorstel omvat ook de reisrichtlijnen uitgegeven door de Financial Action Task Force (FATF). De zogenoemde FATF Travel Rule vereist dat financiële instellingen die betrokken zijn bij de verkoop van virtuele activa en cryptobedrijven, bekend als VASPs, nauwkeurige informatie over de oorsprong en de begunstigde verzamelen en delen met tegenpartijen of andere financiële instellingen voor of tijdens transacties.

Gevolgen van de FATF ‘grijze lijst’

Turkije werd in oktober 2021 door de FATF naar de zogenaamde ‘grijze lijst’ verwezen vanwege het niet implementeren van maatregelen tegen witwassen van geld in zijn bank-, vastgoed- en andere kwetsbare industrieën. Landen op de grijze lijst moeten actief samenwerken met de FATF om tekortkomingen te corrigeren en ondergaan verhoogd toezicht.

Vooruitzichten

Deze stappen zijn genomen in de aanloop naar een belangrijk rapport van de FATF dat in juni verwacht wordt, waarbij de Turkse regering hoopt op een opwaardering van haar status. Met deze wetgeving streeft Turkije naar verbetering van de regulering en het beheer van zijn cryptosector, wat cruciaal is voor zijn internationale financiële reputatie en interne economische stabiliteit.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme