SEC behaalt gedeeltelijke overwinning tegen crypto-influencer Ian Balina

Home » Nieuws » SEC behaalt gedeeltelijke overwinning tegen crypto-influencer Ian Balina

De rechtbank van het Western District of Texas heeft een gedeeltelijk vonnis uitgesproken ten gunste van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) in de zaak tegen cryptoinfluencer Ian Balina.

De rechtbank bevestigde dat Balina SPRK-tokens aanbood en verkocht als effecten in niet-geregistreerde transacties, waarbij wordt vastgesteld dat Amerikaanse effectenwetten van toepassing zijn op zijn activiteiten.

SPRK tokens als effecten aangemerkt

De SEC diende op 19 september 2022 een klacht in tegen Balina, waarin werd beweerd dat hij in mei 2018 voor $5 miljoen aan SPRK-tokens had gekocht van Sparkster, Ltd. Vervolgens zou hij een investeringsgroep van ongeveer 68 personen hebben georganiseerd, aan wie hij SPRK-tokens aanbood en verkocht zonder de aanbieding te registreren bij de SEC, zoals vereist door de federale effectenwetten.

Verder beweerde de SEC dat Balina de SPRK-tokens promootte op YouTube, Telegram en andere socialemediaplatformen van mei tot juli 2018, zonder een bonus van 30% te onthullen die door Sparkster was geboden als compensatie voor zijn promotie-inspanningen.

sec ian balina
Bron: Courtlistener.

Aantijgingen van promotie blijven bestaan

De SEC beschuldigde Balina ook van het overtreden van de registratievoorschriften van secties 5(a) en 5(c) van de Securities Act van 1933 en het overtreden van Sectie 17(b) van de Securities Act door niet te onthullen welke vergoeding hij ontving voor zijn promoties. De regulator zocht een gedeeltelijk vonnis over de overtreding van niet-geregistreerde aanbiedingen en verzocht om een uitspraak dat de SPRK-tokens als effecten werden aangeboden en verkocht.

Naast de aanklachten vaardigde de SEC ook een cease-and-desist bevel uit tegen Sparkster Ltd. en zijn CEO, Sajjad Daya. Het bedrijf droeg meer dan $35 miljoen bij aan een fonds voor gedupeerde investeerders en betaalde verschillende andere boetes en kosten.

Balina heeft geprobeerd een samenvattend vonnis te krijgen voor beide claims van de SEC. De rechtbank wees zijn verzoeken af en besliste niet over de aantijgingen onder Sectie 17(b) volgens de wet, waardoor de aantijgingen over promoties nog steeds van kracht zijn.

In een bericht op zijn website bestempelde Balina de aanklachten van de SEC als “een ongegronde poging gebaseerd op meerdere misvattingen van feiten en recht.” Balina heeft niet onmiddellijk gereageerd op een verzoek om commentaar.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme