Spaanse man riskeert 20 jaar cel voor geven crypto advies aan Noord-Korea

Home » Nieuws » Spaanse man riskeert 20 jaar cel voor geven crypto advies aan Noord-Korea

Alejandro Cao de Benós, een Spaanse aristocraat en prominente voorstander van Noord-Korea, is in Spanje gearresteerd vanwege zijn betrokkenheid bij het adviseren van Noord-Korea over het gebruik van crypto valuta om Amerikaanse sancties te omzeilen.

De Benós, oprichter van de Korean Friendship Association, werd vorige week aangehouden op een treinstation in Madrid, waarbij de Spaanse Nationale Politie aangaf dat hij mogelijk valse documenten gebruikte.

Sancties ontduiken

De arrestatie houdt verband met beschuldigingen in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie beschuldigde De Benós in april 2022 van het organiseren van verschillende conferenties in Pyongyang over crypto valuta. Deze conferenties, gehouden in 2019, zouden zich richten op het instrueren over hoe blockchain-technologieën kunnen worden ingezet om bankembargo’s te omzeilen, als onderdeel van een strategie om de door de Verenigde Staten opgelegde sancties te ontduiken.

De Benós wordt samen met Virgil Griffith, een Amerikaanse burger, en Christopher Emms, een Britse staatsburger, beschuldigd van het samenzweren om de Amerikaanse sancties op Noord-Korea, die zijn opgelegd na nucleaire wapentests, te overtreden. De aanklacht stelt dat de deelnemers aan de conferentie instructies gaven over hoe Noord-Korea blockchain- en crypto valuta technologie kon gebruiken voor het witwassen van geld en het ontduiken van sancties, met als doel het ontwikkelen van crypto infrastructuur en -apparatuur binnen Noord-Korea.

Cao de Benós, die beweert op borgtocht te zijn vrijgelaten, heeft de beschuldigingen ontkend en beweert dat de aanklacht van fraude door de Amerikaanse autoriteiten is opgezet om zijn uitlevering te bewerkstelligen. Hij stelt dat Spanje hem niet kan uitleveren voor het overtreden van Amerikaanse sancties.

De zaak heeft internationale aandacht getrokken vanwege de implicaties voor de relaties tussen Noord-Korea en het Westen, en de groeiende rol van crypto valuta in internationale politieke kwesties.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme