Mexicaanse kartels gebruiken Bitcoin andere tokens voor aankoop fentanyl ingrediënten, volgens autoriteiten

Home » Nieuws » Mexicaanse kartels gebruiken Bitcoin andere tokens voor aankoop fentanyl ingrediënten, volgens autoriteiten

Een uitgebreid vijfjarig onderzoek door Amerikaanse autoriteiten heeft complexe relaties blootgelegd tussen het Sinaloa Kartel uit Mexico en Chinese ondergrondse financiële netwerken in de Verenigde Staten die betrokken zijn bij het witwassen van geld afkomstig van de verkoop van drugs zoals fentanyl en cocaïne.

Deze netwerken hebben meer dan $50 miljoen dollar aan drugswinsten verhuld, voornamelijk verwerkt in de omgeving van Los Angeles.

Cryptovaluta als betaalmiddel voor drugshandel

Naast traditioneel geldwitwassen, hebben criminele organisaties in Mexico digitale activa zoals Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH), Monero (XMR) en Tether (USDT) gebruikt om grondstoffen voor de productie van fentanyl aan te schaffen. Deze betalingen, vaak afkomstig van de Sinaloa en andere kartels, eindigen meestal in gehoste crypto portemonnees van Chinese leveranciers bij cryptobedrijven, soms via secundaire geldtransmitters.

Deze ontwikkeling is recent benadrukt in een bijgewerkte waarschuwing van de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het Amerikaanse ministerie van Financiën, die Amerikaanse financiële instellingen alert maakt op de netwerken van criminele organisaties die deze gevaarlijke narcotica produceren.

mexico cartel crypto gebruiken
Bron: Treasury Department op X.

Internationale samenwerking tegen drugscriminaliteit

In reactie hierop hebben de Amerikaanse en Chinese wetshandhavingsautoriteiten samengewerkt, wat resulteerde in de arrestatie van ten minste 22 van de 24 aangeklaagden die betrokken zijn bij deze netwerken. De samenwerking tussen de landen is versterkt na een ontmoeting tussen president Joe Biden en de Chinese leider Xi Jinping.

De aanklachten variëren van samenzwering om de distributie van cocaïne en methamfetamine te bevorderen, tot samenzwering om geld wit te wassen en het opereren van een ongelicenseerd geldtransactie bedrijf.

Impact van fentanyl op de Amerikaanse samenleving

Het gebruik van fentanyl is een groeiend probleem in de VS, waar het de belangrijkste doodsoorzaak is onder mensen van 18 tot 45 jaar. De chemicaliën voor de productie van deze gevaarlijke drug komen vaak uit China en doorkruisen meerdere grenzen voordat ze de Amerikaanse gebruikers bereiken.

De Drug Enforcement Administration (DEA) meldt dat fentanyl tot 100 keer sterker is dan morfine.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme