Nigeriaanse rechtbank wijst mensenrechtenzaak van Binance manager af

Home » Nieuws » Nigeriaanse rechtbank wijst mensenrechtenzaak van Binance manager af

Een federale hoge rechtbank in Nigeria heeft een mensenrechten zaak verworpen die was aangespannen door Nadeem Anjarwalla, een topfunctionaris bij cryptocurrency exchange Binance.

De zaak richtte zich tegen de Nationale Veiligheidsadviseur en de Economische en Financiële Misdaden Commissie van Nigeria.

Juridische vertegenwoordiging ontbreekt

Rechter Inyang Ekwo besloot op 19 juni om de zaak te seponeren vanwege het ontbreken van juridische vertegenwoordiging voor Anjarwalla. Juridische experts hadden deze beslissing al verwacht, aangezien Anjarwalla in maart uit de hechtenis van de Nigeriaanse autoriteiten was ontsnapt en zijn advocaat, Tonye Krukrubo, zich terugtrok uit de zaak.

Anjarwalla, die zowel de Britse als Keniaanse nationaliteit bezit, werd in februari door de Nigeriaanse regering vastgehouden vanwege regelgevingskwesties gerelateerd aan de operaties van de crypto beurs. Hij ontsnapte uit de hechtenis met een Keniaans paspoort, en zijn huidige locatie is onbekend.

binance anjarwalla nigeria mensenrechten
Bron: Decrypt op X.

Aanhoudende detentie van een andere Binance executive

Tigran Gambaryan, een andere topfunctionaris bij Binance, blijft echter in Nigeriaanse hechtenis. Hij is verwikkeld in meerdere juridische strijden tegen de autoriteiten. Momenteel wordt hij vastgehouden in de Kuje-gevangenis en wacht hij op een zaak met betrekking tot de handhaving van mensenrechten, die op 9 juli zal worden gehoord. Daarnaast staat hij terecht voor beschuldigingen van witwassen en heeft hij onschuldig gepleit. De rechtbank heeft hem geen borgtocht verleend, omdat hij wordt beschouwd als vluchtgevaar.

Opmerkelijk is dat de Federale Inlandse Belastingdienst van Nigeria onlangs de aanklachten tegen hem heeft laten vallen, maar ervoor heeft gekozen zich te concentreren op de beurs zelf. Er zijn suggesties dat de Amerikaanse regering kan ingrijpen in de voortdurende detentie van Gambaryan. Onlangs ontmoette FBI-directeur Christopher Wray de Nigeriaanse president Bola Tinubu, wat speculaties over diplomatieke interventie verder aanwakkert.

Ondertussen heeft Binance volgehouden dat Gambaryan geen belangrijke besluitvormer binnen het bedrijf is en niet vastgehouden hoeft te worden voordat het zijn problemen met de Nigeriaanse regering heeft opgelost.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme