Coinbase verliest belangrijk juridisch gevecht over Dogecoin-promotie

Home » Nieuws » Coinbase verliest belangrijk juridisch gevecht over Dogecoin-promotie

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een belangrijke beslissing genomen die tegen Coinbase ingaat, wat betreft de afhandeling van geschillen rondom een sweepstakes-promotie-evenement met Dogecoin (DOGE) als prijs.

Deze uitspraak, gedaan op 23 mei, heeft aanzienlijke gevolgen voor de manier waarop dergelijke disputen in de toekomst behandeld zullen worden.

Conflicterende clausules leiden tot rechterlijke interventie

In juni 2021 lanceerde crypto exchange Coinbase een sweepstakes-promotie om Dogecoin te promoten. Echter, de gebruikersovereenkomst van Coinbase bevatte tegenstrijdige clausules met betrekking tot de geschiloplossing.

De voorkeur van Coinbase ging uit naar arbitrage om financiële geschillen op te lossen, terwijl gebruikers juist voorkeur gaven aan interventie door de rechtbank. Deze opties waren afzonderlijk beschreven in de overeenkomsten van het platform.

Supreme Court uitspraak verheldert positie rechtbanken

Het Hooggerechtshof heeft uiteindelijk bepaald dat staats- en federale rechtbanken de exclusieve jurisdictie zullen hebben over controverses betreffende de sweepstakes-promotie van Coinbase. “Wij concluderen dat een rechtbank, en niet een arbiter, moet beslissen of de eerste overeenkomst van de partijen vervangen werd door hun tweede. Het oordeel van het Negende Circuit wordt bevestigd,” aldus het hof.

Rechter Neil Gorsuch benadrukte dat arbitrage een kwestie van contract is en voegde toe: “Partijen (crypto-exchanges en gebruikers) kunnen via een contract overeenkomen dat een arbiter, in plaats van een rechtbank, zal beslissen over initiële geschiktheidsvragen evenals onderliggende geschilpunten.”

Gevolgen van de uitspraak

Deze uitspraak kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de toekomstige juridische kaders binnen de crypto-industrie. Het benadrukt de noodzaak voor duidelijke, consistente juridische voorwaarden in gebruikersovereenkomsten en promotieregels.

Het Hooggerechtshof verwierp tevens de eerdere claims van Coinbase dat de benadering van het hof “chaos zou uitnodigen” door uitdagingen op delegatieclausules te faciliteren. “Wij geloven niet dat dergelijke chaos zal volgen,” voegde de uitspraak eraan toe.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme