Bitstamp schrapt Tether’s Euro-gekoppelde stablecoin vanwege nieuwe EU regels

Home » Nieuws » Bitstamp schrapt Tether’s Euro-gekoppelde stablecoin vanwege nieuwe EU regels

Cryptocurrency beurs Bitstamp neemt stappen ter voorbereiding op de volledige handhaving van de MiCA-regulering (Markets in Crypto-Assets Regulation) in Europa. De beurs heeft aangekondigd dat ze de aan de euro gekoppelde stablecoin van Tether, EURT, zullen schrappen. Deze beslissing komt vlak voor de regelgeving van kracht wordt op 30 juni.

Bitstamp, een van de eerste beurzen die EURT in november 2021 noteerde, heeft officieel aangekondigd dat de delisting van EURT voor het einde van juni zal plaatsvinden.

Achteruitgang van EURT

EURT, gelanceerd in 2021 en uitgegeven door Tether (hetzelfde bedrijf achter de USDT, de grootste stablecoin gemeten naar marktwaarde), heeft een flinke daling gezien in marktkapitalisatie.

Van een hoogtepunt van ongeveer $236 miljoen in februari 2022 is het gedaald naar slechts rond de $33 miljoen dollar, recente data van CoinGecko.

bitstamp mica eurt stablecoin tether
Bron: Bitstamp op X.

Uniforme crypto-regelgeving in Europa

James Sullivan, Bitstamp’s managing director voor het Verenigd Koninkrijk, benadrukt dat de crypto beurs de missie van MiCA ondersteunt om crypto-regulering uniform te maken binnen de Europese Unie. “We hebben consequent gepleit voor een proportionele reactie op regelgeving die consumenten beschermt terwijl het de voortdurende volwassenwording van cryptocurrencies als activaklasse mogelijk maakt,” zei hij.

De inzet van Bitstamp voor naleving en veiligheid betekent dat ze goed gepositioneerd zijn om deze positieve veranderingen te omarmen. Ze communiceren rechtstreeks met de kleine groep klanten wiens beleggingsmixen zijn beïnvloed door deze wijzigingen.

Geen effect op niet-euro-gedenomineerde munten

De laatste beperkingen van Bitstamp voor stablecoins zullen niet van invloed zijn op stablecoins die niet in euro’s zijn gedenomineerd. “Elektronische Geld Tokens, of EMT’s, die niet in euro’s zijn en al beschikbaar zijn op de beurs maar niet voldoen aan de MiCA-regelgeving, zullen niet worden verwijderd,” merkte Bitstamp op. De beschikbaarheid van deze tokens zal echter beperkt zijn tot “bepaalde producten” voor Europese klanten.

Bitstamp heeft verder aangegeven geen nieuwe EMT’s te zullen noteren die niet voldoen aan de MiCA-vereisten, noch zal het enige marketingactiviteiten voor deze tokens ontplooien. Naast EURT ondersteunt Bitstamp de handel in USDT en Circle’s USD Coin (USDC).

In tegenstelling tot Bitstamp heeft Uphold besloten USDT en zes andere stablecoins van zijn platform te schrappen in overeenstemming met MiCA-regels, zoals aangekondigd op 18 juni. Tether CEO Paolo Ardoino heeft in mei 2024 de Europese regulering bekritiseerd, door te verklaren dat het bedrijf niet van plan is zich onder MiCA te laten reguleren.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme