Vitalik Buterin zet zich in voor een ‘Cypherpunk’ toekomst van Ethereum

Home » Nieuws » Vitalik Buterin zet zich in voor een ‘Cypherpunk’ toekomst van Ethereum

Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum (ETH), benadrukt het belang van het herontwaken van de ‘cypherpunk’ visie voor Ethereum, die oorspronkelijk bedoeld was als een “open, gedecentraliseerde, gedeelde harde schijf” met peer-to-peer berichtenuitwisseling en gedecentraliseerde bestandsopslag.

Deze visie, die in de vroege dagen van Ethereum sterk aanwezig was, begon echter te vervagen rond 2017 toen de nadruk op de financiële aspecten van de blockchain groeide.

Oorspronkelijke waarden

In een recente blogpost, genaamd “Make Ethereum Cypherpunk Again”, uit Buterin zijn zorgen over deze verschuiving en roept hij op tot een terugkeer naar de oorspronkelijke waarden van Ethereum: decentralisatie, open deelname, censuurweerstand en geloofwaardige neutraliteit. Hij ziet een toekomst voor Ethereum ver voorbij de financiële toepassingen, inclusief niet-financiële toepassingen zoals gedecentraliseerde sociale media en veilige, anonieme stemsystemen.

Buterin benadrukt dat technologieën zoals rollups, zero-kennisbewijzen, account abstractie en privacyoplossingen van de tweede generatie inmiddels meer mainstream zijn geworden. Deze technologieën kunnen de ‘cypherpunk’ waarden ondersteunen en bieden nieuwe mogelijkheden voor consumententoepassingen en privacybescherming.

De term ‘cypherpunk’ verwijst naar personen die encryptie gebruiken voor privacy, vooral tegen overheidsinstanties. Buterin hoopt activiteiten zoals het anoniem deelnemen aan polls en het implementeren van mechanismen zoals kwadratisch stemmen en consensusvinding te zien bloeien op Ethereum.

Tegelijkertijd waarschuwt Buterin dat het bouwen van hoogst gecentraliseerde systemen, zoals een ‘layer 2′ die eigenlijk een gecentraliseerd systeem is beveiligd met een multisignature, of een NFT-ecosysteem waarbij NFT’s op een gecentraliseerde website worden opgeslagen in plaats van op een gedecentraliseerd bestandsopslagplatform zoals IPFS, indruist tegen deze waarden.

Hij is echter onder de indruk van oplossingen die zijn ontstaan voor enkele van de grootste problemen in de industrie. Decentralized exchanges hebben bijvoorbeeld geholpen bij het tegengaan van hacks op gecentraliseerde exchanges, en initiatieven zoals Cowswap, Flashbots Protect en MEV Blocker beperken de impact van sandwich-aanvallen op Ethereum-gebruikers.

Onlangs stelde Buterin voor om de Ethereum proof-of-stake keten “lichter” en “eenvoudiger” te maken door het aantal handtekeningen dat validators moeten maken te verminderen. Dit initiatief past in zijn visie om Ethereum terug te brengen naar zijn oorspronkelijke, gedecentraliseerde en cypherpunk-georiënteerde roots.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme