Vitalik Buterin opnieuw doelwit van oplichters met deepfake-technologie

Home » Nieuws » Vitalik Buterin opnieuw doelwit van oplichters met deepfake-technologie

Vitalik Buterin, de mede-oprichter van Ethereum (ETH), is opnieuw het slachtoffer geworden van fraudeurs die gebruik maken van deepfake-technologie.

Overtuigende nepvideo’s

Beveiligingsanalisten van CertiK hebben een deepfake-video onthuld waarin Buterin een phishing-website lijkt te promoten die erop gericht is om wallets leeg te trekken. Dit is niet de eerste keer dat de invloed van Buterin door cybercriminelen wordt misbruikt om hun frauduleuze plannen te bevorderen. In september 2023 verscheen een vergelijkbare campagne, waarbij een deepfake van Buterin een nieuwe memetoken onderschreef die uiteindelijk een scam bleek.

Deepfakes, die gebruik maken van kunstmatige intelligentie om overtuigende nepvideo’s of audio-opnames van bekende personen te creëren, vormen een steeds grotere bedreiging binnen de crypto-gemeenschap. De afgelopen tijd is er een langzame maar verontrustende toename van dergelijke campagnes waargenomen. Naast Buterin zijn ook andere prominente figuren binnen de crypto-industrie het slachtoffer geworden van deze technologie.

Zo werden er deepfake-video’s van Michael Saylor, de voormalige CEO van MicroStrategy, uitgezonden op gekaapte YouTube-kanalen om neppe Bitcoin (BTC) weggeefacties te promoten.

Ook werd een deepfake-imitatie van Sam Bankman-Fried, de voormalige oprichter van FTX, gebruikt om valse compensaties aan te bieden na het faillissement van FTX.

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme