Buterin reageert op Ethereum-kritiek met plannen voor verbeterde decentralisatie en toegankelijkheid

Home » Nieuws » Buterin reageert op Ethereum-kritiek met plannen voor verbeterde decentralisatie en toegankelijkheid

Vitalik Buterin, medeoprichter van Ethereum (ETH), heeft afgelopen weekend gereageerd op de kritiek en zorgen over de centralisatie van de blockchain.

In een diepgaande blogpost en een aanvullend artikel benadrukt hij de uitdagingen en oplossingen rondom drie kernpunten: Maximal Extractable Value (MEV), liquid staking en de hardware-eisen voor het draaien van een solonode.

Aanpak van MEV

Buterin bespreekt de benadering van Ethereum om Miner Extractable Value (MEV) aan te pakken, een fenomeen dat prominent werd rond 2020 toen miners complexe strategieën begonnen te gebruiken om extra inkomsten uit DeFi-activiteiten te genereren. Dit heeft de eerlijkheid van het voorstellen van blokken in gevaar gebracht en begunstigde grotere actoren.

Buterin stelt twee strategieën voor om MEV aan te pakken: minimalisatie en quarantaine. MEV-minimalisatie omvat het creëren van alternatieven zoals Cowswap en het gebruik van gecodeerde mempools om uitbuitbare informatie te verminderen. MEV-quarantaine accepteert het bestaan van MEV maar beperkt de impact door het voorstellen van blokken te scheiden van de selectie van de inhoud. Validatoren concentreren zich op het voorstellen van blokken, terwijl gespecialiseerde bouwers via een veilingprotocol de inhoud van blokken kiezen.

Buterin ondersteunt een mix van beide strategieën en benadrukt de noodzaak om de potentiële schade van bouwers te beperken om decentralisatie te handhaven.

Innovaties in node-toegankelijkheid en decentralisatie

Buterin benadrukt ook het belang van het toegankelijk maken van Ethereum-nodes, een centraal thema in de decentralisatie van de blockchain. Hij belicht EIP-4444 en Verkle-trees als sleuteltechnologieën om de hardware vereisten van nodes te verlagen, potentieel tot onder de 100 gigabytes of zelfs bijna nul door het opslaan van geschiedenis uit te besteden.

marktaandeel ethereum stakers
Marktaandeel van Ethereum stakers. Bron: vitalik.eth.limo.

Buterin erkent de zorgen over centralisatie als de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de staat en bewijzen wordt uitbesteed en stelt een alternatief voor: het opslaan van oude geschiedenis in een peer-to-peer netwerk waarbij elke node een klein deel van de gegevens vasthoudt.

Toekomstvisie en community dialoog

Buterin sluit af met een oproep aan de Ethereum-gemeenschap om de moeilijke vragen niet uit de weg te gaan en diep respect te hebben voor de eigenschappen die Ethereum uniek maken. Hij benadrukt het belang van het blijven werken aan het behouden en verbeteren van deze eigenschappen naarmate Ethereum schaalt.

Daarnaast toont hij zich tevreden over de civiele debatten onder gemeenschapsleden en de cultuur binnen Ethereum die open discussie aanmoedigt, zelfs wanneer deze discussies kritisch of negatief kunnen zijn over belangrijke aspecten van het protocol of ecosysteem.

Koop je Ethereum voor de beste prijs

Je betaalt
Crypto icon
EUR
Euro
Je ontvangt
Crypto icon
Bitcoin
Een Bitcoin (BTC) is nu 0 Euro waard
Laatst bijgewerkt:
Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme