Genesis Global krijgt groen licht voor terugbetaling $3 miljard aan schuldeisers

Home » Nieuws » Genesis Global krijgt groen licht voor terugbetaling $3 miljard aan schuldeisers

De failliete cryptocurrency-leenfirma Genesis Global heeft van de rechtbank toestemming gekregen om ongeveer $3 miljard dollar aan contanten en cryptocurrency terug te betalen aan haar schuldeisers. Deze beslissing betekent dat het moederbedrijf, Digital Currency Group (DCG), geen herstel zal zien vanuit het faillissement.

Op vrijdag 17 mei keurde rechter Sean Lane het herstelplan van Genesis onder hoofdstuk 11 goed, wat de weg vrijmaakt voor het bedrijf om de activa van klanten die sinds november 2022 bevroren waren, vrij te geven en terug te geven. Deze activa waren bevroren nadat het bedrijf de opnames stopzette volgend op de ineenstorting van verschillende grote cryptobedrijven.

Juridische uitdagingen en besluitvorming

Rechter Lane verwierp echter een bezwaar van DCG, dat betoogde dat Genesis haar klanten en schuldeisers niet meer moest betalen dan de waarde van de crypto-activa in januari 2023, toen Genesis faillissement aanvroeg. Sindsdien is de prijs van Bitcoin (BTC) flink gestegen, van ongeveer $24.000 op dat moment tot meer dan $66.700 op 17 mei.

In zijn uitspraak van 135 pagina’s verklaarde Lane dat het moederbedrijf van Genesis geen juridische basis had om het herstelplan van hoofdstuk 11 aan te vechten. Als aandeelhouder in Genesis bevindt DCG zich in een ondergeschikte positie in de terugbetalingshiërarchie onder de Chapter 11-procedure. Lane benadrukte dat eventuele beschikbare fondsen voor distributie door Genesis worden opgesoupeerd door schuldeiserclaims, die voorrang hebben op de aandelenbelangen van DCG.

Door de enorme schuldeiserclaims, beschouwde Lane het aandelenbelang van DCG in essentie als waardeloos, met een tekort van miljarden dollars.

Implicaties en vooruitzichten

Genesis is een van de meerdere cryptocurrency-leenfirma’s die getroffen zijn door de massale crypto bearmarkt van 2022. De firma vroeg faillissement aan in januari 2023 na het opschorten van opnames volgend op een liquiditeitscrisis in medio november 2022. Het bedrijf heeft naar verluidt meer dan $3,5 miljard dollar verschuldigd aan zijn top 50 schuldeisers, waaronder bedrijven zoals Gemini.

Genesis heeft gewerkt aan de liquidatie van $1,6 miljard dollar aan activa na het mislukken van schikkingen met DCG en zijn voormalige zakenpartner, Gemini. Eerder, in november 2023, zei Genesis dat DCG had ingestemd met het afbetalen van de uitstaande $324,5 miljoen aan leningen tegen april 2024. Deze voorgestelde deal was bedoeld om Genesis in staat te stellen een rechtszaak te beëindigen die tegen DCG was aangespannen in september, waarin werd gezocht naar de terugbetaling van achterstallige leningen ter waarde van ongeveer $620 miljoen.

Avatar foto
over de auteur

Jacko Meijaard begon zijn crypto-reis in de bullrun van het jaar 2017-2018 en is zich door de jaren steeds meer gaan verdiepen in cryptocurrencies, met name Bitcoin en Ethereum. Door zijn journalistieke achtergrond hoopt hij zoveel mogelijk mensen kundig te maken over cryptocurrencies en alles wat er mee te maken heeft.

Coinliners weekly

Elke week het belangrijkste crypto nieuws in je mailbox

© Copyright 2024 Coinliners.nl
Powered by WordPress | Mercury Theme